Για πρώτη φορά από τα τέλη Μαρτίου μειώθηκαν τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ, προσφέροντας ανακούφιση στους αγοραστές κατοικιών και αίροντας τις αιτήσεις για αγορές και αναχρηματοδότηση.

Το επιτόκιο συμβολαίου για ένα σταθερό στεγαστικό δάνειο διάρκειας 30 ετών μειώθηκε κατά 11 μονάδες βάσης την εβδομάδα που έληξε στις 3 Μαΐου στο 7,18%, σύμφωνα με στοιχεία της Mortgage Bankers Association που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη. Σηματοδοτεί την πρώτη πτώση μετά από τέσσερις συνεχόμενες εβδομαδιαίες αυξήσεις που έφεραν το κόστος δανεισμού πολύ πάνω από το 7%.

ΗΠΑ: Σε υψηλό 5μήνου εκτοξεύτηκε το στεγαστικό επιτόκιο

Η αγορά κατοικίας είναι ένα από τα πιο ευαίσθητα ως προς τα επιτόκια μέρη της οικονομίας. Τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων μειώθηκαν κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ, είπε ότι μια αύξηση επιτοκίων ήταν «απίθανη» και τα στοιχεία έδειξαν επιβράδυνση στις μισθοδοσίες και την αύξηση των μισθών.

Η πτώση του κόστους δανεισμού βοήθησε στην ενίσχυση του δείκτη εφαρμογών του MBA που περιλαμβάνει αγορές κατοικιών και αναχρηματοδότηση κατά 2,6%. Ο δείκτης αναχρηματοδότησης σημείωσε άνοδο 4,5%.

Ωστόσο, τα ποσοστά παραμένουν υψηλά, υπερδιπλάσια από αυτά που ήταν στο τέλος του 2021  και ένα χαμηλό απόθεμα διατήρησε τις πωλήσεις κατοικιών που ανήκαν στο παρελθόν σε ετήσιο ρυθμό περίπου 4 εκατ. κατοικιών το περασμένο έτος.

Η έρευνα MBA, η οποία διεξάγεται εβδομαδιαία από το 1990, χρησιμοποιεί απαντήσεις από στεγαστικούς τραπεζίτες, εμπορικές τράπεζες και οικονομίες. Τα δεδομένα καλύπτουν περισσότερο από το 75% όλων των αιτήσεων για στεγαστικά δάνεια λιανικής κατοικίας στις ΗΠΑ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή