Το θετικό επενδυτικό κλίμα παραμένει ανέπαφο τόσο στην Αθήνα όσο και στα μεγάλα διεθνή Χρηματιστήρια. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε νέα υψηλά 13 ετών

Οι δύο βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η επενδυτική κοινότητα είναι οι εν εξελίξει γεωστρατηγικές κρίσεις σε Μ. Ανατολή και Ουκρανία και η αδυναμία της Fed να παρέμβει στα επιτόκιά της ελέω επίμονου πληθωρισμού.

Η πρώτη φαίνεται να έχει οριοθετηθεί γεωγραφικά και στις δύο περιπτώσεις, με τα Χρηματιστήρια (και το πετρέλαιο) να έχουν προεξοφλήσει μια ..ομαλή μετάβαση, εξαιρώντας βεβαίως τις πληγές σε ανθρώπινο επίπεδο.

Η δεύτερη βρήκε τη λύση της στα μέτρα που ακούνε στο όνομα slower pace of Quantitative Tightening, ελληνιστί, μείωση του ρυθμού ποσοτικής σύσφιξης, κάτι που θα μπορούσε να μεταφρασθεί ως ..γιαλαντζί ποσοτική χαλάρωση και υποδιπλασιασμό των ομολόγων που ωριμάζουν χωρίς επαναγορά.

Κι έτσι, συνεχίστηκε αυτήν την εβδομάδα η ανοδική διάθεση, και οι περισσότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες καταγράφουν εβδομαδιαία κέρδη.

Στην Αθήνα, δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιος επιβαρυντικός παράγοντας που θα μπορούσε να ανακόψει την ανοδική πορεία των τιμών των εισηγμένων, ή έστω μιας μεγάλης μερίδας αυτών που παρακολουθούμε συχνά και μνημονεύουμε στη στήλη αλλά και στο ΟΤ live.

Παρακολουθώντας τις επιχειρηματικές ζυμώσεις, βεβαιωνόμαστε για το ζωντανό επενδυτικό ενδιαφέρον έξω από το στενό πλαίσιο των τιμών των μετοχών, ενώ και τα εταιρικά μεγέθη στο σύνολό τους δικαιολογούν αφενός την έως τώρα άνοδο, αφετέρου και την πιθανή συνέχιση αυτής.

Επιμένουμε σε δύο σημαντικά επερχόμενα γεγονότα, τις ευρωεκλογές (για το ΧΑ) και τις εκλογές στις ΗΠΑ.

Θεωρητικά, η κυβέρνηση θα θέλει να δείξει εικόνα σταθερότητας στο εξωτερικό, ενώ και πραγματικά τα αποτελέσματα θα αποτελέσουν δείγμα για την πολιτική σταθερότητα της επόμενης -τουλάχιστον- διετίας. Κι όλοι γνωρίζουμε πόσο αγαπούν οι αγορές τη σταθερότητα αυτή, ή ακόμα αυστηρότερα, πόσο μισούν την οποιαδήποτε αστάθεια.

Ο κλάδος πληροφορικής παραμένει στο επίκεντρο. Μετά τις πανηγυρικές “νίκες” των ΕΠΣΙΛ και ΕΝΤΕΡ, παρατηρούμε με ενδιαφέρον τις ΠΡΟΦ και ΠΕΡΦ να καταγράφουν νέα ιστορικά υψηλά. Εξάλλου, ΙΝΤΕΚ, ΚΟΥΕΣ παραμένουν σε στενή επαφή με τα πρόσφατα επιτευχθέντα δικά τους, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι REALCONS, INTEK, ΙΛΥΔΑ. Και πέραν από την όμορφη πορεία των εταιρειών, αναγνωρίζονται τα σημαντικά κεφάλαια που αναμένεται να εισέλθουν στον κλάδο με τα πακέτα χρηματοδότησης, ώστε το μέλλον τους να είναι λαμπρό.

Σε επίπεδο ΓΔ, έχουμε επισημάνει τη σημασία της κατοχύρωσης των 1360 μονάδων (1260 του ΔΤΡ) στη συνεδρίαση της Τετάρτης, με τον δρόμο έως και τις 1500 να είναι ανοιχτός. Ο ΔΤΡ μάλιστα κέρδισε και τις 1280 στη συνεδρίαση της Παρασκευής, με επόμενη στάση τις 1330.

Συγκρίνοντας τις τέσσερις μεγάλες τραπεζικές μετοχές, οι ΕΥΡΩΒ και ΕΤΕ έχουν εξαιρετική συμπεριφορά, αμφότερες σε πολυετή υψηλά με μεστή ανοδική τάση. Οι ΑΛΦΑ και ΠΕΙΡ έχουν μείνει “αδικαιολόγητα πίσω”, με τη δεύτερη να έχει παραδοσιακά επιθετική συμπεριφορά, ικανή για ..τα πάντα.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα ο Αντικριστής