Placements

Η επενδυτική βαθμίδα στην ελληνική οικονομία, άνοιξε το χορό των επενδυτών.

Και αναφέρομαι στις επιλογές που κάνουν να τοποθετηθούν σε ελληνικές εταιρείες, οι οποίες είναι και εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Τα γνωστά placements τα οποία από το τέλος της περασμένης χρονιάς έως και σήμερα πέφτουν βροχή…

HELLENiQ ENERGY

Ένα από τα επιτυχημένα placements ήταν και αυτό της HELLENiQ ENERGY με τη διάθεση πακέτου μετοχών, οι οποίες αντιστοιχούν στο 11% του μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Η διάθεση των μετοχών έγινε και από τους δύο μετόχους ΤΑΙΠΕΔ και Paneuropean (Λάτσης) αλλά ετέθη ένας όρος. Αυτός που προβλέπει πως η HELLENiQ ENERGY δεν θα διαθέσει άλλο πακέτο μετοχών για ένα εξάμηνο. Δηλαδή μέχρι και τον Ιούνιο δεν θα έχουμε άλλο placement.

Οι φήμες…

Το τελευταίο διάστημα κυκλοφορούν φήμες – κάποιοι τις χαρακτηρίζουν και ως «έγκυρες πληροφορίες» – ό,τι εντός του καλοκαιριού θα ακολουθήσει και η διάθεση και δεύτερου πακέτου μετοχών.

Είναι έτσι;

…και η αλήθεια

Πηγές μου λένε, ό,τι προσώρας οι δύο μέτοχοι δεν θα προχωρήσουν σε κάποια κίνηση. Δηλαδή δεν θα διαθέσουν δεύτερο πακέτο μετοχών. Και μάλιστα χρονικά οριοθετούν το απαγορευτικό μέχρι το τέλος του χρόνου…

Γιατί; Υπάρχει μία πληροφορία που σχετίζεται με μία επικείμενη επενδυτική κίνηση της HELLENiQ ENERGY, η οποία αν στεφθεί με επιτυχία τότε θα ξεκλειδώσει περισσότερες υπεραξίες για τους μετόχους…

Υπομονή…

———————-

Mytilineos

Η Mytilineos, θα θυμάστε όλοι, πώς την περασμένη χρονιά προχώρησε σε ένα μπαράζ εξαγορών εταιρειών από το χώρο της ενέργειας.

Πρόκειται για τις Watt+Volt, Unison, EfaEnergy και φυσικά και τη Volterra.

Volterra

Με τις προαναφερόμενες εξαγορές η Mytilineos διεύρυνε το πελατολόγιο της Protergia, της εταιρείας που δραστηριοποιείται στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.

Οι προαναφερόμενες εταιρείες που εξαγοράσθηκαν ενσωματώθηκαν στην Protergia.

Απομένει αυτό να συμβεί και για τη Volterra. Μαθαίνω ότι κάποιες διαδικαστικές λεπτομέρειες έχουν μείνει, ενώ οι σχετικές εγκρίσεις έχουν δοθεί και από τις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές ανταγωνισμού…

Γύρω στις αρχές του καλοκαιριού και η Volterra με το πελατολόγιο της θα μπουν υπό τη σκέπη της Protergia…

———————-

«Χτύπησαν»

Σας έχω ενημερώσει εγκαίρως ότι οι διεθνείς αναστατώσεις και οι χαμηλοί έως μηδενικοί ρυθμοί ανάπτυξης σε διάφορες περιοχές – μηδέ εξαιρουμένης της Ευρωπαϊκής Ενωσης – θα «χτύπησουν» στις εξαγωγές. Πράγματι αυτό συνέβη.

Μείωση

Στο πρώτο τρίμηνο του 2024 η συνολική αξία των ελληνικών εξαγωγών μειώθηκε κατά 11% – και χωρίς τα πετρελαιοειδή η μείωση ανέρχεται στο 9,3%! Δύο μόνο κλάδοι διασώθηκαν από την γενικότερη πτώση, των τροφίμων και των της κατηγορίας των «εμπιστευτικών προιόντων». Ολοι οι άλλοι κατέγραψαν αρνητικό πρόσημο.

Θα συνεχιστεί;

Φοβάμαι όμως ότι τα χειρότερα είναι μπροστά μας. Και τούτο διότι στο τρίτο μήνα του 2024, στον Μάρτιο η πτώση των εξαγωγών χωρίς τα πετρελαιοειδή ανήλθε στο 16,2% – χάθηκαν εξαγωγές αξίας περίπου 600 εκατ. ευρώ. Ο Μάρτιος ήταν ο χειρότερος μήνας του πρώτου τριμήνου. Η πτώση θα συνεχιστεί; Και αν ναι σε υψηλούς ρυθμούς; Δεν το γνωρίζω.

Αισιοδοξία

Όμως σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε προσφάτως από το ΣΕΒΕ και την DHL που αφορά στις προσδοκίες και στις εκτιμήσεις των εξαγωγικών επιχειρήσεων, τα μηνύματα δεν είναι τόσο αρνητικά. Υπάρχει βεβαίως ανησυχία και προβληματισμός αλλά όχι στο… ρυθμό του περασμένου Μαρτίου.

Ελπίζουν

Συγκεκριμένα το 53% των εξαγωγέων κατέθεσαν θετικές εκτιμήσεις σχετικά με την εξαγωγική τους δραστηριότητα, ενώ το 37% θεωρεί ότι θα παραμείνουν σταθερές και το 10% ότι θα μειωθούν. Είναι προφανές ότι αυτές οι εκτιμήσεις σε καμία περίπτωση δεν συνάδουν με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και την περίπου διψήφια μείωση – εκτός των των πετρελαιοειδών!

Το διεθνές περιβάλλον

Βεβαίως προκαλούν ισχυρό προβληματισμό οι διεθνείς οικονομικές συνθήκες – μόλις το 13% να αναμένει βελτίωση, το 42% σταθερότητα και το 45% επιδείνωση.

Μέσα πηγαίνουν καλά!

Παράλληλα όμως, βελτίωση σημειώνεται όσον αφορά στις εγχώριες πωλήσεις με το 61% των επιχειρήσεων να αναμένουν αύξησή τους στο α’ εξάμηνο του 2024, ενώ το ποσοστό σταθερότητας διαμορφώνεται σε 30% και μόλις το 9% αναμένει μείωση. Στον τομέα των εγχώριων οικονομικών συνθηκών, το μεγαλύτερο μερίδιο – και συγκεκριμένα το 46% – επέλεξε ως απάντηση τη σταθερότητα, το 28% επέλεξε ως απάντηση τη βελτίωση και το 25% ως απάντηση την επιδείνωση.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories