Θα συνεχιστεί

Αν νομίζετε ότι οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί και η … κυβέρνηση θα ξεμπερδέψουν με την ακρίβεια εντός του 2024, νομίζω πως πλανάσθε πλάνην οικτράν. Δεν γνωρίζω τι θα συμβεί το 2025, αλλά αν λάβω υπόψη μου την πρόσφατη έκθεση της Mckinsey που αναφέρεται στον απολογισμό του λιανεμπορίου των τροφίμων το 2023 και στις προοπτικές του 2024, τότε φοβάμαι ότι τουλάχιστον ως το τέλος του έτους θα παραμείνουμε στο ζοφερό περιβάλλον της ακρίβειας. Το οποίο βεβαίως είναι πανευρωπαικό φαινόμενο, που ωστόσο έχει τις εθνικές του ιδιαιτερότητες. Και μία από τις παραμέτρους του είναι η αύξηση των αμοιβών των εργαζομένων….

Ανησυχούν

Σύμφωνα λοιπόν με την προαναφερθείσα έκθεση οι διευθύνοντες σύμβουλοι των λιανεμπορικών επιχειρήσεων εξακολουθούν να ανησυχούν – είναι αλήθεια λιγότερο από το 2023. Το 76% των ευρωπαίων CEO του λιανεμπορίου εξακολουθούν να ανησυχούν για τις δύσκολες συνθήκες της αγοράς. Το 36% αναμένει ότι οι συνθήκες της αγοράς θα γίνουν χειρότερες από ότι ήταν το προηγούμενο έτος (από 44% το 2023 και 60% το 2022), ενώ το 40% αναμένει ότι θα παραμείνουν ίδιες (από 33% το 2023).

Ανατολική Ευρώπη

Οι διευθύνοντες σύμβουλοι ανησυχούν ιδιαίτερα για τις τιμές και τον πληθωρισμό. Ωστόσο όμως οι προβλέψεις από περιοχή σε περιοχή διαφέρουν. Οι διευθύνοντες σύμβουλοι στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη είναι κάπως λιγότερο απαισιόδοξοι από τους συναδέλφους τους στη Δυτική Ευρώπη. Μόνο το 29% των CEO της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης αναμένει ότι οι συνθήκες της αγοράς θα επιδεινωθούν.

Διαφορές

Είναι προφανές, σύμφωνα με όσα αναφέρονται ότι υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ χωρών, αλλά και τμημάτων καταναλωτών. Σε ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, οι καταναλωτές

αναφέρουν ισχυρή πρόθεση να μειώσουν τις συντηρητικές συναλλαγές τους και να ξεκινήσουν ξανά επιλεκτικά να ξοδεύουν περισσότερα. Σε άλλες αγορές, οι καταναλωτές εξακολουθούν να είναι λιγότερο αισιόδοξοι για το μέλλον (όπως για παράδειγμα στην Ιταλία και την Ελβετία).

Υποφέρουν

Ως εκ τούτου η αγορά στην Ευρώπη το 2024 θα είναι αρκετά ετερογενής, με σημαντικές διαφορές μεταξύ των χωρών. Το ίδιο ισχύει και για τα τμήματα των καταναλωτών. Επί παραδείγματι τα νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος συνεχίζουν να ξοδεύουν λιγότερα χρήματα, ενώ αντιθέτως τα νοικοκυριά υψηλού εισοδήματος σκοπεύουν να πραγματοποιήσουν και πάλι υψηλές συναλλαγές σε συγκεκριμένες περιπτώσεις ή σε επιλεγμένες κατηγορίες προϊόντων.

Αισιοδοξούμε

Στα καθ΄ ημάς τώρα. Στο πρώτο τρίμηνο του 2024 οι πωλήσεις στις αλυσίδες των σούπερ μάρκετ αυξήθηκαν κατά 2,2%. Το αισιόδοξο όμως – τόσο για το λιανεμπόριο όσο και για τους προμηθευτές του – είναι πως παράλληλα αυξήθηκε κατά 1,7% και ο όγκος των πωλήσεων. Αυτή η τάση θα συνεχιστεί ως το τέλος του έτους. Αρκετοί το ελπίζουν. Σε κάθε περίπτωση και δεδομένου ότι «άνοιξε» η τουριστική περίοδος στους επόμενους μήνες η κατάσταση θα είναι αισιόδοξη. Τα δύσκολα θα αρχίσουν μετά από τον Σεπτέμβριο. Αλλά ως τότε….

Το ΤΑΙΠΕΔ

Το ΤΑΙΠΕΔ ως γνωστόν εκτός από τις αποκρατικοποιήσεις έχει αναλάβει να ωριμάζει επενδυτικά τα ακίνητα που διαθέτει στο χαρτοφυλάκιο του.

Αυτό το κάνει μέσα από τη Μονάδα Στρατηγικών Συμβάσεων υπό τον εντεταλμένο σύμβουλο του Ταμείου κ. Παναγιώτη Σταμπουλίδη.

Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης

Τέτοια έργα λοιπόν θα υλοποιηθούν στον Οργανισμό Λιμένος Αλεξανδρούπολης.

Ένα από αυτά είναι και η κατασκευή οδικού δικτύου 1,5 χλμ εντός της χερσαίας ζώνης του λιμανιού που θα ενώνει την υποδομή με τον περιφερειακό αυτοκινητόδρομο της Αλεξανδρούπολης.

Μάλιστα, μαθαίνω, ότι στις 16 Μαίου το ΤΑΙΠΕΔ ετοιμάζει και σχετική εκδήλωση στο λιμάνι της ακριτικής πόλης, όπου και θα υπογραφεί και η σύμβαση ανάθεσης του έργου κατασκευής του δρόμου στην εταιρεία ΤΕΚΑΛ.

Το business plan

Την ίδια ημέρα, ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ κ. Δημήτρης Πολίτης θα παρουσιάσει και τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης.

Πρόκειται ουσιαστικά για το business plan του ΟΛΑ που εκπονήθηκε σε συνεργασία με τον διεθνή εξειδικευμένο σύμβουλο Steer Group. Οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται μέσα από το επιχειρηματικό σχέδιο ανάπτυξης ενισχύουν περαιτέρω τον αναβαθμισμένο γεωστρατηγικό ρόλο του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης.

Το Λονδίνο

Δύο μέρες πριν από αυτήν την εκδήλωση ο CEO του ΤΑΙΠΕΔ κ. Πολίτης θα βρίσκεται στο Λονδίνο.

Συγκεκριμένα θα συμμετέχει στις 14 Μαίου σε διεθνές συνέδριο που οργανώνει η εταιρεία συμβούλων στο real estate Colliers. Η πρόσκληση προέκυψε από το μεγάλο ανοιξιάτικο event στις Κάννες.

Και επειδή το ΤΑΙΠΕΔ διαθέτει μεγάλο χαρτοφυλάκιο ακινήτων ο CEO του ΤΑΙΠΕΔ πριν μεταβεί στην Αλεξανδρούπολη θα επισκεφτεί το Λονδίνο όπου εκεί θα επιδιώξει την προώθηση των ελληνικών assets προσελκύοντας επενδυτές.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories