
Ο κινεζικός φαρμακευτικός κλάδος, σε αντίθεση με κλάδους όπως τα ηλεκτρικά οχήματα και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας οι οποίοι απειλούν τους ανταγωνιστές τους στο εξωτερικό και φέρνουν την μία μετά την άλλη θέσπιση δασμών από τη Δύση, βρίσκεται σε περιδίνηση, καθώς δυσκολεύεται να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη φαρμάκων, με τους δυτικούς επενδυτές να έχουν αδράξει την ευκαιρία.
Η Merck, η GSK και η AstraZeneca υπέγραψαν συμφωνίες αδειοδότησης σε ένα κύμα επενδύσεων στον τομέα της βιοτεχνολογίας που έφτασε το ρεκόρ των 44,1 δισ. δολαρίων πέρυσι, σύμφωνα με έρευνα της UBS. Η δυναμική αυτή διατηρήθηκε το 2024, με συμφωνίες αδειοδότησης βιοτεχνολογίας αξίας 9,8 δισ. δολαρίων να έχουν υπογραφεί το πρώτο τρίμηνο, όπως αναφέρουν οι Financial Times.
Κίνδυνος εμπορικού πολέμου Ευρώπης – Κίνας για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα
Οι δυτικές φαρμακευτικές εταιρείες επιδιώκουν να επεκτείνουν τα προϊόντα τους καθώς βρίσκονται αντιμέτωπες με τη λήξη πατεντών επικερδών φαρμάκων τα επόμενα χρόνια, ενώ οι κινεζικές φαρμακοβιομηχανίες αντιμετωπίζουν προβλήματα άντλησης κεφαλαίων στο εσωτερικό της χώρας για την ανάπτυξη φαρμάκων και τις κλινικές δοκιμές κατά τη διάρκεια μιας χρηματιστηριακής ύφεσης. Ένας δείκτης 50 «καινοτόμων» μετοχών βιοτεχνολογίας στο Χονγκ Κονγκ έχει υποχωρήσει κατά 57% τα τελευταία τρία χρόνια.
“Πάνω από μια δεκαετία πριν, η Κίνα άρχισε να επενδύει στη βιοτεχνολογία. Τώρα τα αποτελέσματα αυτής της επένδυσης βγαίνουν στην επιφάνεια ακριβώς τη στιγμή που οι κινεζικές εταιρείες αντιμετωπίζουν περιορισμούς στη χρηματοδότηση”, δήλωσε η Helen Chen, επικεφαλής της LEK Consulting στη Σαγκάη.
Πρόσθεσε ότι οι κινεζικές φαρμακοβιομηχανίες αντιμετωπίζουν προκλήσεις στην εγχώρια αγορά μετά την αναμόρφωση του καθεστώτος τιμολόγησης που τις ανάγκασε να μειώσουν τις τιμές των καινοτόμων φαρμάκων τους για να πληρούν τις προϋποθέσεις για το εθνικό σύστημα ιατρικής ασφάλισης. Η εκστρατεία του Πεκίνου για τη μείωση των τιμών ανάγκασε τις φαρμακοβιομηχανίες να αναζητήσουν ανάπτυξη στο εξωτερικό.
Μεγάλα deals
Το ενδιαφέρον για τα κινεζικά φαρμακευτικά προϊόντα αψηφά μια ευρύτερη έξοδο ξένων κεφαλαίων από τη χώρα σε μια εποχή αυξανόμενων γεωπολιτικών εντάσεων και επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης. Η χρηματοδοτική στενότητα της Κίνας έχει δημιουργήσει μια ευκαιρία για τους φαρμακοβιομήχανους να επεκτείνουν τις σειρές προϊόντων τους.
Οι περισσότερες από τις συμφωνίες περιλαμβάνουν αμερικανικές ή ευρωπαϊκές φαρμακευτικές εταιρείες που χορηγούν άδεια χρήσης φαρμάκων κινεζικής παραγωγής σε χαμηλή τιμή και στη συνέχεια παρέχουν τα κεφάλαια που απαιτούνται για περισσότερη ανάπτυξη, κλινικές δοκιμές και εμπορική διάθεση. Ορισμένες από τις συμφωνίες αφορούν την παραχώρηση των δικαιωμάτων πώλησης εντός της Κίνας.
Τον Δεκέμβριο του 2023, η Merck κατέβαλε προκαταβολικά 70 εκατ. δολάρια για τα δικαιώματα άδειας χρήσης της θεραπείας του βιοτεχνολογικού ομίλου Abbisko με έδρα τη Σαγκάη για καλοήθεις όγκους των αρθρώσεων που επηρεάζουν την κινητικότητα. Η άδεια αφορά την εμπορική εκμετάλλευση στην Κίνα με δυνατότητα επέκτασης στο εξωτερικό.
Αυτόν τον μήνα, η εισηγμένη στη Σαγκάη Jiangsu Hengrui Pharmaceuticals δήλωσε ότι πούλησε την άδεια χρήσης για ένα χαρτοφυλάκιο φαρμάκων απώλειας βάρους στην Hercules CM NewCo, μια εταιρεία που δημιουργήθηκε από μια κοινοπραξία επενδυτών, συμπεριλαμβανομένης της Bain Capital Life Sciences, του φαρμακευτικού βραχίονα του αμερικανικού ομίλου εξαγορών.
Η Jiangsu Hengrui Pharmaceuticals έχει παραχωρήσει άδεια για τρία υποψήφια φάρμακα έναντι 110 εκατ. δολαρίων, με μεταγενέστερες πληρωμές μετά την επίτευξη των ρυθμιστικών στόχων και δικαιώματα αν το προϊόν κυκλοφορήσει στο κοινό. Η Hengrui έλαβε επίσης το 20% των μετοχών της Hercules.
Η Hengrui έκλεισε μια λιγότερο ευνοϊκή συμφωνία τον Αύγουστο για την πώληση των παγκόσμιων δικαιωμάτων για τη θεραπεία άσθματος ενηλίκων στην Aiolos Bio, τότε γνωστή ως One Bio, έναντι αρχικής προκαταβολής 21,5 εκατ. δολαρίων, με έως και 1 δισ. δολάρια επιπλέον, εάν λάβει έγκριση στο εξωτερικό.
Τον Οκτώβριο, η Aiolos άντλησε 245 εκατ. δολάρια από μια ομάδα επενδυτών, μεταξύ των οποίων η Bain Capital Life Sciences και οι Atlas Venture, Forbion και Sofinnova.
Μήνες αργότερα, η GSK ανακοίνωσε ότι εξαγόρασε την Aiolos έναντι προκαταβολής 1 δισ. δολαρίων, με επιπλέον 400 εκατ. δολάρια να καταβάλλονται μετά την επίτευξη των ορόσημων. Η GSK θα πραγματοποιήσει επίσης πληρωμές στην Hengrui εάν το φάρμακο επιτύχει ορισμένα ορόσημα, αλλά και για τα δικαιώματα εάν το φάρμακο κυκλοφορήσει στην αγορά.
Η συμφωνία έχει προκαλέσει επικρίσεις εντός της κινεζικής φαρμακοβιομηχανίας, με ορισμένους να ζητούν περισσότερη κυβερνητική στήριξη.


Latest News

Η μεγάλη επιστροφή του σαουδάραβα κολλητού του Μασκ - Η ταραχώδης ζωή του Αλουαλίντ μπιν Ταλάλ
Ο φανταχτερός Σαουδάραβας δισεκατομμυριούχος επενδυτής Αλουαλίντ επιστρέφει στο προσκήνιο, ενθαρρυμένος από την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Το Πεκίνο εξετάζει εξαιρέσεις στους δασμούς 125% - Ποια προϊόντα αφορούν
Η Κίνα εξετάζει τώρα εξαιρέσεις από τους δασμούς, στο πνεύμα των αντίστοιχων πρόσφατων αμερικανικών ανακοινώσεων

Goldman: Η Κίνα μπορεί να εξαιρέσει το αιθάνιο και το υγραέριο από υψηλούς δασμούς
Η σημαντική εξάρτηση της κινεζικής βιομηχανίας πλαστικών από τις αμερικανικές εισροές βάζει σε σκέψεις το Πεκίνο, σύμφωνα με τους αναλυτές της Goldman

Ο Τραμπ διαψεύδει... τη διάψευση του Πεκίνου - «Σε εξέλιξη συνομιλίες με την Κίνα»
O αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που λέει το Πεκίνο

Ο κινέζος χειριστής ρομποταξί Pony.ai εξετάζει IPO σε άλλα χρηματιστήρια
Λιγότερο από έξι μήνες μετά την IPO της Νέας Υόρκης, οι αυξανόμενοι φόβοι διαγραφής από ΗΠΑ ωθούν την Pony.ai σε αναζήτηση εναλλακτικής IPO

ΕΚΤ: Οι τράπεζες υποτιμούν τις απώλειες δανείων του τομέα αυτοκινήτων
Η αυτοκινητοβιομηχανία είναι ένας από τους τομείς στους οποίους «οι προβλέψεις των τραπεζών δεν φαίνεται να αντικατοπτρίζουν επαρκώς τους καθοδικούς κινδύνους

Ο Τραμπ βάζει στο μικροσκόπιο την χρηματοδότηση πανεπιστημίων από το εξωτερικό
Νέο εκτελεστικό διάταγμα του Τραμπ απειλεί να περικόψει ομοσπονδιακά χρήματα από τα σχολεία που δεν συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις αποκάλυψης ξένων χρηματοδοτήσεων

Η Boeing απειλεί να σταματήσει να κατασκευάζει αεροσκάφη για την Κίνα
Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας επισκιάζει τα καλύτερα από τα αναμενόμενα οικονομικά αποτελέσματα της Boeing

Άνοδος της μετοχής της Alphabet λόγω της αύξησης των εσόδων το α' τρίμηνο
Η Alphabet είχε έσοδα 90,23 δισ. δολάρια έναντι προβλέψεων για έσοδα 89,12 δισ. δολαρίων, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 2,81 δολάρια έναντι εκτιμήσεων για 2,01 δολάρια

Από «αόρατη» σύζυγος αντιπροέδρου... celebrity - Ποια είναι η δεύτερη κυρία των ΗΠΑ Ούσα Βανς
Ως δεύτερη κυρία, η Ούσα Βανς έχει κρατήσει χαμηλό προφίλ στην Ουάσιγκτον, αλλά έχει σχέδια