Ο κινεζικός φαρμακευτικός κλάδος, σε αντίθεση με κλάδους όπως τα ηλεκτρικά οχήματα και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας οι οποίοι απειλούν τους ανταγωνιστές τους στο εξωτερικό και φέρνουν την μία μετά την άλλη θέσπιση δασμών από τη Δύση, βρίσκεται σε περιδίνηση, καθώς δυσκολεύεται να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη φαρμάκων, με τους δυτικούς επενδυτές να έχουν αδράξει την ευκαιρία.
Η Merck, η GSK και η AstraZeneca υπέγραψαν συμφωνίες αδειοδότησης σε ένα κύμα επενδύσεων στον τομέα της βιοτεχνολογίας που έφτασε το ρεκόρ των 44,1 δισ. δολαρίων πέρυσι, σύμφωνα με έρευνα της UBS. Η δυναμική αυτή διατηρήθηκε το 2024, με συμφωνίες αδειοδότησης βιοτεχνολογίας αξίας 9,8 δισ. δολαρίων να έχουν υπογραφεί το πρώτο τρίμηνο, όπως αναφέρουν οι Financial Times.
Κίνδυνος εμπορικού πολέμου Ευρώπης – Κίνας για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα
Οι δυτικές φαρμακευτικές εταιρείες επιδιώκουν να επεκτείνουν τα προϊόντα τους καθώς βρίσκονται αντιμέτωπες με τη λήξη πατεντών επικερδών φαρμάκων τα επόμενα χρόνια, ενώ οι κινεζικές φαρμακοβιομηχανίες αντιμετωπίζουν προβλήματα άντλησης κεφαλαίων στο εσωτερικό της χώρας για την ανάπτυξη φαρμάκων και τις κλινικές δοκιμές κατά τη διάρκεια μιας χρηματιστηριακής ύφεσης. Ένας δείκτης 50 «καινοτόμων» μετοχών βιοτεχνολογίας στο Χονγκ Κονγκ έχει υποχωρήσει κατά 57% τα τελευταία τρία χρόνια.
“Πάνω από μια δεκαετία πριν, η Κίνα άρχισε να επενδύει στη βιοτεχνολογία. Τώρα τα αποτελέσματα αυτής της επένδυσης βγαίνουν στην επιφάνεια ακριβώς τη στιγμή που οι κινεζικές εταιρείες αντιμετωπίζουν περιορισμούς στη χρηματοδότηση”, δήλωσε η Helen Chen, επικεφαλής της LEK Consulting στη Σαγκάη.
Πρόσθεσε ότι οι κινεζικές φαρμακοβιομηχανίες αντιμετωπίζουν προκλήσεις στην εγχώρια αγορά μετά την αναμόρφωση του καθεστώτος τιμολόγησης που τις ανάγκασε να μειώσουν τις τιμές των καινοτόμων φαρμάκων τους για να πληρούν τις προϋποθέσεις για το εθνικό σύστημα ιατρικής ασφάλισης. Η εκστρατεία του Πεκίνου για τη μείωση των τιμών ανάγκασε τις φαρμακοβιομηχανίες να αναζητήσουν ανάπτυξη στο εξωτερικό.
Μεγάλα deals
Το ενδιαφέρον για τα κινεζικά φαρμακευτικά προϊόντα αψηφά μια ευρύτερη έξοδο ξένων κεφαλαίων από τη χώρα σε μια εποχή αυξανόμενων γεωπολιτικών εντάσεων και επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης. Η χρηματοδοτική στενότητα της Κίνας έχει δημιουργήσει μια ευκαιρία για τους φαρμακοβιομήχανους να επεκτείνουν τις σειρές προϊόντων τους.
Οι περισσότερες από τις συμφωνίες περιλαμβάνουν αμερικανικές ή ευρωπαϊκές φαρμακευτικές εταιρείες που χορηγούν άδεια χρήσης φαρμάκων κινεζικής παραγωγής σε χαμηλή τιμή και στη συνέχεια παρέχουν τα κεφάλαια που απαιτούνται για περισσότερη ανάπτυξη, κλινικές δοκιμές και εμπορική διάθεση. Ορισμένες από τις συμφωνίες αφορούν την παραχώρηση των δικαιωμάτων πώλησης εντός της Κίνας.
Τον Δεκέμβριο του 2023, η Merck κατέβαλε προκαταβολικά 70 εκατ. δολάρια για τα δικαιώματα άδειας χρήσης της θεραπείας του βιοτεχνολογικού ομίλου Abbisko με έδρα τη Σαγκάη για καλοήθεις όγκους των αρθρώσεων που επηρεάζουν την κινητικότητα. Η άδεια αφορά την εμπορική εκμετάλλευση στην Κίνα με δυνατότητα επέκτασης στο εξωτερικό.
Αυτόν τον μήνα, η εισηγμένη στη Σαγκάη Jiangsu Hengrui Pharmaceuticals δήλωσε ότι πούλησε την άδεια χρήσης για ένα χαρτοφυλάκιο φαρμάκων απώλειας βάρους στην Hercules CM NewCo, μια εταιρεία που δημιουργήθηκε από μια κοινοπραξία επενδυτών, συμπεριλαμβανομένης της Bain Capital Life Sciences, του φαρμακευτικού βραχίονα του αμερικανικού ομίλου εξαγορών.
Η Jiangsu Hengrui Pharmaceuticals έχει παραχωρήσει άδεια για τρία υποψήφια φάρμακα έναντι 110 εκατ. δολαρίων, με μεταγενέστερες πληρωμές μετά την επίτευξη των ρυθμιστικών στόχων και δικαιώματα αν το προϊόν κυκλοφορήσει στο κοινό. Η Hengrui έλαβε επίσης το 20% των μετοχών της Hercules.
Η Hengrui έκλεισε μια λιγότερο ευνοϊκή συμφωνία τον Αύγουστο για την πώληση των παγκόσμιων δικαιωμάτων για τη θεραπεία άσθματος ενηλίκων στην Aiolos Bio, τότε γνωστή ως One Bio, έναντι αρχικής προκαταβολής 21,5 εκατ. δολαρίων, με έως και 1 δισ. δολάρια επιπλέον, εάν λάβει έγκριση στο εξωτερικό.
Τον Οκτώβριο, η Aiolos άντλησε 245 εκατ. δολάρια από μια ομάδα επενδυτών, μεταξύ των οποίων η Bain Capital Life Sciences και οι Atlas Venture, Forbion και Sofinnova.
Μήνες αργότερα, η GSK ανακοίνωσε ότι εξαγόρασε την Aiolos έναντι προκαταβολής 1 δισ. δολαρίων, με επιπλέον 400 εκατ. δολάρια να καταβάλλονται μετά την επίτευξη των ορόσημων. Η GSK θα πραγματοποιήσει επίσης πληρωμές στην Hengrui εάν το φάρμακο επιτύχει ορισμένα ορόσημα, αλλά και για τα δικαιώματα εάν το φάρμακο κυκλοφορήσει στην αγορά.
Η συμφωνία έχει προκαλέσει επικρίσεις εντός της κινεζικής φαρμακοβιομηχανίας, με ορισμένους να ζητούν περισσότερη κυβερνητική στήριξη.
Latest News
Reuters: Το κενό ηγεσίας επιδεινώνει την οικονομική δυσπραγία της Ευρώπης
Αν και η Ευρώπη υπερηφανεύεται για την ανοικτή οικονομία της, οι πιο άμεσες προκλήσεις εντοπίζονται στο εμπόριο, αναφέρει το Reuters
Περιστέρια και γεράκια στην ΕΚΤ - Όταν η βασική διαφωνία δεν είναι στα επιτόκια
Την Πέμπτη πραγματοποιείται η τελευταία για φέτος συνεδρίαση της ΕΚΤ - Τα στοιχήματα για τα επιτόκια
Η οικονομική πολιτική του Τραμπ θα φέρει «καταστροφή», προειδοποιεί ο Μπάιντεν
Ο Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε εναντίον της εφαρμογής του προγράμματος Project 2025 που φέρεται να ενστερνίζεται ο Ντόναλντ Τραμπ
Είναι ένας ανταγωνιστικός κόσμος - Ποιοι πληρώνονται καλύτερα σήμερα;
Η διεθνής αγορά εργασίας αναγκάζει ορισμένες εταιρείες να πληρώνουν περισσότερα σε... φθηνότερες περιοχές
Πώς οι κινεζικές αεροπορικές βρέθηκαν να κυριαρχούν στις πτήσεις από Ευρώπη σε Ασία
Οι κινεζικές αεροπορικές εκμεταλλεύονται τις ρωσικές αντι-κυρώσεις και επεκτείνουν τα δρομολόγιά τους
Το κεφάλαιο για το λίθιο στη συμφωνία ΕΕ - Mercosur που πέρασε «στα ψιλά»
Αναλυτές της ολλανδικής τράπεζας ING δήλωσαν ότι η σημασία των κρίσιμων πρώτων υλών
Merger Monday: Σε μία ημέρα έκλεισαν deals 35 δισ. δολαρίων
Η επανεκλογή Τραμπ προκαλεί ευφορία στις επιχειρήσεις και τονώνει εξαγορές και συγχωνεύσεις
Η φιλοδοξία του Τραμπ να γίνει ο απόλυτος βαρόνος του πετρελαίου ίσως αποδειχθεί ένα όνειρο - Ανάλυση Economist
Η φιλοδοξία του Ντόναλντ Τραμπ να γίνει ο απόλυτος βαρόνος του πετρελαίου μπορεί να αποδειχθεί ένα όνειρο, καταλήγει ο Economist
Η Ισπανία θα νομιμοποιήσει 900.000 μετανάστες σε τρία χρόνια
Η Ισπανία αναμορφώνει τη νομοθεσία που διέπει τα δικαιώματα παραμονής ξένων μεταναστών στη χώρα
Πόσα επενδύουν ΗΠΑ, Κίνα και ΕΕ σε έρευνα και ανάπτυξη (R&D)
Πρώτες σε δαπάνες για έρευνα ( R&D) έρχονται οι ΗΠΑ, ακολουθεί η Κίνα και στην τρίτη θέση είναι οι 27 χώρες της ΕΕ με πρώτη τη Γερμανία