Σε επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Ιταλία προχωρά η Mytilineos. Μιλώντας σε εταιρική εκδήλωση στο Μιλάνο, ο Γενικός Διευθυντής Οικονομικών Υπηρεσιών Ομίλου, Γιάννης Καλαφατάς, δήλωσε ότι ο όμιλος θα επενδύσει 3,3 δισ. ευρώ τα επόμενα τέσσερα χρόνια σε έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ιταλία, όπως αναφέρει το Reuters.

O κ. Καλαφάτας δήλωσε επίσης ότι ο όμιλος έχει ξεκινήσει τη διαδικασία για διπλή εισαγωγή στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, επιλέγοντας ως συμβούλους τη Morgan Stanley και τη Citi.

Καμπανάκι Παπαλεξόπουλου – Μυτιληναίου ενόψει ευρωεκλογών: «Η Ευρώπη αποσυντίθεται»

Na σημειωθεί ότι την Παρασκευή 24 Μαΐου, ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της MYTILINEOS και Πρόεδρος της Eurometaux, Ευάγγελος Μυτιληναίος, συμμετείχε στο 14ο Συνέδριο «State of the Union 2024» που διοργάνωσε το European University Institute στο Palazzo Vecchio της Φλωρεντίας.

Συγκεκριμένα, μίλησε στο πάνελ «Climate change green transition» ανάμεσα στους Kurt Vandenberghe, Director-General, της Γενικής Διεύθυνσης Climate Action της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Laurence Tubiana, CEO του European Climate Foundation. Μήνυμα απηύθυνε η Πρόεδρος της European Investment Bank, Nadia Calviño, ενώ συντονιστές ήταν oi Jos Delbeke, EIB Climate Chair και η δημοσιογράφος των Financial Times, Pilita Clark.

Στο συνέδριο συμμετείχαν εξέχουσες προσωπικότητες όπως η ΑΕ Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο Josep Borrell Fontelles, Ύπατος Εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας και Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιρροής και ο πρώην Πρωθυπουργός της Ιταλίας, Enrico Letta.

Ο κ. Μυτιληναίος, με την ιδιότητά του ως Πρόεδρος της Eurometaux, άσκησε κριτική στις ευρωπαϊκές πολιτικές που πλήττουν τη βιωσιμότητα της βιομηχανίας, σχολιάζοντας πως το ενεργειακό κόστος είναι κατά πολύ υψηλότερο στην Ευρώπη, δημιουργώντας άνισους όρους ανταγωνισμού. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η απερχόμενη Επιτροπή ήταν όσο πιο «πράσινη» θα μπορούσε να είναι. Νομίζω ότι η «πράσινη» μετάβαση ήταν νούμερο 1 στη λίστα στην αρχή, τώρα δεν ξέρω αν η «πράσινη» μετάβαση είναι καθόλου στη λίστα. (…) Πρέπει να συνδυάσουμε την πράσινη μετάβαση, την απεξάρτηση της οικονομίας από τις ανθρακούχες εκπομπές με μια υγιή βιομηχανία γιατί έτσι θα προχωρήσουμε περαιτέρω.»

Κλείνοντας, ο κ. Μυτιληναίος τόνισε ότι το κλιματικό πρόβλημα είναι παγκόσμιο και όχι αμιγώς πρόβλημα της Ε.Ε. Πρέπει να αξιοποιηθεί η ευρωπαϊκή διπλωματία, προκειμένου και άλλε χώρες να ακολουθήσουν το ευρωπαϊκό παράδειγμα, αν θέλουμε πραγματικά να βάλουμε τις βάσεις για ένα μέλλον βιώσιμο για όλους.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Il Sole 24 Ore” (25.5.24), ο κ. Μυτιληναίος τόνισε ότι «Η MYTILINEOS Energy & Metals θα επενδύσει περισσότερα από 3 δις. ευρώ στην Ιταλία κατά τα επόμενα τέσσερα χρόνια, με βάση τα έργα που βρίσκονται υπό κατασκευή: σήμερα διαθέτει χαρτοφυλάκιο 3,6 GW στην Ιταλία για 180 έργα, σε διάφορα στάδια υλοποίησης, που εκτείνονται σε ολόκληρη την επικράτεια, από τη Βενετία έως τη Σικελία. Συγκεκριμένα, τα 2,4 GW αφορούν φωτοβολταϊκές μονάδες, τα 873 MW έργα αποθήκευσης, 310 MW εγκαταστάσεις αιολικής ενέργειας σε Σαρδηνία, Basilicata και Molise και 35 MW τα οποία αφορούν σε πράσινο υδρογόνο.

Στο Statte (Taranto), η MYTILINEOS αναπτύσσει μια μονάδα παραγωγής υδρογόνου 500 τόνων/έτος χρησιμοποιώντας ενέργεια από φωτοβολταϊκό σταθμό 20 MW που εκτιμάται ότι θα τεθεί σε λειτουργία μέχρι το 2026. Σύμφωνα με την πορεία των έργων, σήμερα 436 MW είναι έτοιμα προς χρήση και 146 MW βρίσκονται ήδη σε προχωρημένο στάδιο κατασκευής: θα είναι λειτουργικά μέχρι το τέλος του έτους»

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Υδρογονάνθρακες: Πώς επιθεώρησαν οι επιστήμονες τα μέτρα για τη θαλάσσια ζωή στις έρευνες της Κρήτης
Green |

Η «Green Team» για τους υδρογονάνθρακες στον ΟΤ: «Έτσι επιθεωρήσαμε τις σεισμικές έρευνες στην Κρήτη»

Επιστήμονες του ΕΛΚΕΘΕ, της ΕΔΕΥΕΠ και από τους «παρατηρητές» περιγράφουν στον ΟΤ πώς επιθεώρησαν τα μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος στις σεισμικές έρευνες