Πηγές: Ρυθμός μεγέθυνσης ΑΕΠ, Πληθωρισμός, Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή Ενέργειας, Τιμές ενέργειας: Πετρέλαιο, Αέριο: Oxford Economics – Global Economic Model. Δείκτης PMI στη μεταποίηση: HIS Markit. Δείκτης οικονομικού κλίματος: Διεύθυνση Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σημειώσεις:

Ρυθμός μεγέθυνσης ΑΕΠ: Πρόκειται για τον ετήσιο ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ σε σταθερές τιμές.

Πληθωρισμός: Πρόκειται για τον ετήσιο ρυθμό μεταβολής του γενικού επιπέδου τιμών.

Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή Ενέργειας: Πρόκειται για τον εναρμονισμένο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή ή αλλιώς τον ετήσιο ρυθμό μεταβολής του επιπέδου τιμών προϊόντων ενέργειας.

Τιμές ενέργειας: Πετρέλαιο, Αέριο: Πρόκειται για δείκτες που παρουσιάζουν την τιμή του πετρελαίου και του αερίου με έτος βάσης το 2015, το οποίο λαμβάνει την τιμή 100.

Δείκτης PMI στη μεταποίηση: Πρόκειται για το Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών στον κλάδο της μεταποίησης που καταγράφει τόσο τα επίπεδα παραγωγής, όσο και τις προσδοκίες για την εξέλιξή της στο άμεσο μέλλον (περίπου 6 μήνες προβλεπτική ικανότητα). Τιμές άνω του 50 σημαίνουν ότι η τιμή είναι καλύτερη σε σχέση με του προηγούμενου μήνα και σηματοδοτεί καλές προοπτικές για τους επόμενους 6 περίπου μήνες.

Δείκτης οικονομικού κλίματος: Ο δείκτης οικονομικού κλίματος (ESI) είναι ένας σύνθετος δείκτης που στόχο έχει να παρακολουθεί τη μεταβολή του ΑΕΠ είναι ένας σταθμισμένος μέσος όρος απαντήσεων σε επιλεγμένες ερωτήσεις που απευθύνονται σε επιχειρήσεις και σε καταναλωτές και σκοπό έχουν να προσδιορίσουν το οικονομικό κλίμα.

Πηγή: Επεξεργασία στοιχείων Global Economic Model – Oxford Economics, με βάση εκτιμήσεις από το Τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης του Προγράμματος Συμπληρωματικής Εκπαίδευσης (E-learning) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Σημείωση: Τα ιστορικά στοιχεία του πίνακα ενδέχεται να διαφέρουν (ελαφρά) από ήδη δημοσιευμένα στοιχεία για διάφορους λόγους. Το χρησιμοποιούμενο μοντέλο απαιτεί κάποιο χρόνο για να προσαρμοστεί.

H Focus Economics στις νέες της εκτιμήσεις για την ελληνική οικονομία για το μήνα Μάιο (Consensus Forecasts – Greece, June 2024), αναφέρει ότι η οικονομία φαίνεται να έχει κερδίσει έδαφος το α’ τρίμηνο του έτους.

Το οικονομικό κλίμα ήταν κατά μέσο όρο καλύτερο το 1ο τρίμηνο του 2024 σε σχέση με το 4ο τρίμηνο του 2023, κυρίως λόγω του ισχυρότερου κλίματος στον κατασκευαστικό τομέα. Επιπλέον, οι αφίξεις τουριστών συνέχισαν να επεκτείνονται με υγιή ετήσιο ρυθμό τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο. Αντιθέτως, η βιομηχανική παραγωγή ήταν σε γενικές γραμμές στάσιμη το α’ τρίμηνο και οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν σε μηνιαία βάση τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο.

Στο δεύτερο τρίμηνο του 2024, η δυναμική αναμένεται να παραμείνει ισχυρή. Το οικονομικό κλίμα αυξήθηκε σε σχέση με το επίπεδο του α’ τριμήνου και ο δείκτης PMI στη μεταποίηση παρέμεινε αισιόδοξος.

Η οικονομία εκτιμάται ότι θα επεκταθεί με παρόμοιο ρυθμό το 2024 σε σχέση με το 2023. Τα κονδύλια της ΕΕ θα τροφοδοτήσουν τις επενδύσεις και ο χαμηλότερος πληθωρισμός θα ενισχύσει την ιδιωτική κατανάλωση. Οι δημόσιες δαπάνες αναμένεται να μειωθούν, καθώς η κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στη δημοσιονομική εξυγίανση. Τα υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα επιτόκια και η περαιτέρω κλιμάκωση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή αποτελούν κινδύνους.

Παρακάτω ο Πίνακας 2 παρουσιάζει τις εκτιμήσεις διαφόρων οργανισμών, τραπεζών και οίκων αξιολόγησης για το ρυθμό μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας το 2024 και το 2025, όπως παρουσιάζονται από τη Focus Economics στις εκτιμήσεις της, του Μαρτίου 2024 και του Μαΐου 2024.

Με βάση το μέσο όρο των εκτιμήσεων των διαφόρων οργανισμών, προκύπτει ότι ο εκτιμώμενος ρυθμός μεγέθυνσης του ΑΕΠ για το 2024 θα είναι περίπου στο 1,9% και για το 2025 της τάξης του 2,2%, ελαφρώς δηλαδή κάτω από το 2,0% και το 2,3% που αναμενόταν πριν από δύο μήνες.

Αντίστοιχα, ο Πίνακας 3 παρουσιάζει τις εκτιμήσεις διαφόρων οργανισμών για το ύψος του πληθωρισμού στην ελληνική οικονομία το 2024 και το 2025, όπως παρουσιάζονται από τη Focus Economics στις εκτιμήσεις της του Μαρτίου 2024 και του Μαίου 2024.

Ο εναρμονισμένος πληθωρισμός υποχώρησε στο 3,2% τον Απρίλιο από 3,4% τον Μάρτιο, λόγω των ηπιότερων πιέσεων στις τιμές των τροφίμων και της στέγασης. Ο πληθωρισμός αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω τα επόμενα τρίμηνα λόγω των καθυστερημένων επιπτώσεων της προηγούμενης νομισματικής σύσφιξης.

Ωστόσο, δεν αναμένεται να φτάσει τον στόχο της ΕΚΤ για 2% πριν από το πρώτο εξάμηνο του 2025. Οι τιμές των εμπορευμάτων συνιστούν έναν ανοδικό κίνδυνο. Οι εναρμονισμένες τιμές καταναλωτή αναμένεται να αυξηθούν κατά μέσο όρο κατά 2,6% το 2024, δηλαδή κατά 0,1 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα από ό,τι πριν από δύο μήνες, και θα αυξηθούν κατά μέσο όρο κατά 2,0% το 2025.

Τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης του

Προγράμματος Συμπληρωματικής Εκπαίδευσης (E-learning) του

Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Βάση Δεδομένων για Οικονομικές Προβλέψεις

Επιστημονικός Υπεύθυνος Π.Ε. Πετράκης (Καθηγητής),

Συνεργάτες Δρ. Π.Χ. Κωστής και Δρ. Κ.Η. Καυκά

με ομάδα ερευνητών

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Academia