Με υψηλές βλέψεις – «ακόμη να περάσουμε και τον Όλυμπο», όπως λέει στον ΟΤ ο Θεόδωρος Καντώνιας – η επιχειρηματική οικογένεια με καταγωγή από τη Σαμαρίνα Γρεβενών, που διαπρέπει στον κλάδο του αλουμινίου, ετοιμάζεται να γράψει και γαλακτοκομική ιστορία.

Η υπογραφή της σύμβασης για τη μεταβίβαση του εργοστασίου του συνεταιρισμού ΘΕΣγάλα στην εταιρεία Cosmos ΘΕΣ Γάλα Μονοπρόσωπη Ι.Κ.Ε. θα είναι το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.

Σύμφωνα με τον κο Καντώνια, Αναπληρωτή Διευθύνοντα Σύμβουλο της Cosmos Aluminium, εκτιμάται ότι οι υπογραφές θα μπουν μέχρι το τέλος του Ιουνίου, καθώς ήδη έχει περάσει ένας μήνας από τις 26 Απριλίου που εκδόθηκε η απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Λάρισας με την οποία εγκρίθηκε το σχέδιο εξυγίανσης του Συνεταιρισμού. Υπενθυμίζεται ότι με βάση τη νομοθεσία σ’ αυτό το διάστημα μπορούσαν οι πιστωτές να προσβάλουν δικαστικά την εν λόγω απόφαση.

Το τίμημα της μεταβίβασης του ενεργητικού, ήτοι το εργοστάσιο στη Λάρισα, τα εμπορικά σήματα, αλλά και τις ενεργές συμβάσεις εργασίας, έχει οριστεί σε 2,68 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου 2 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή των βαθιά «κουρεμένων» δανειακών υποχρεώσεων και το υπόλοιπο ποσό για την αποπληρωμή των λοιπών υποχρεώσεων της εταιρείας.

Πιο αναλυτικά σε ότι αφορά τις οφειλές προς τους εργαζόμενους, ύψους 270.000 ευρώ, η πλευρά του επενδυτή θα τις εξοφλήσει στο ακέραιο, ενώ για το χρέος ύψους 1,4 εκατ. ευρώ προς το Δημόσιο και τον ΕΦΚΑ θα γίνει ρύθμιση, ενώ οι λοιποί πιστωτές (κυρίως κτηνοτρόφοι) θα λάβουν το 10% των οφειλομένων ποσών.

Τα επενδυτικά σχέδια της οικογένειας Καντώνια

Το νέο σχέδιο διάσωσης του ΘΕΣγάλα, που κάποτε χαρακτηριζόταν ως «συνεταιριστικό θαύμα» ταράζοντας τα βαλτωμένα νερά του συνεταιριστικού κατεστημένου στη χώρα, είναι το τρίτο στη σειρά, αλλά δεν περιλαμβάνει μετοχική σχέση. Αυτό σημαίνει ότι ο συνεταιρισμός θα συνεχίσει να δραστηριοποιείται στην παραγωγή και εισκόμιση αγελαδινού γάλακτος με πελάτη την Cosmos ΘΕΣ Γάλα.

Προκειμένου η νέα εταιρεία να μπορέσει να σταθεί με αξιώσεις στην άκρως ανταγωνιστική αγορά των γαλακτοκομικών ήδη η οικογένεια Καντώνια καταρτίζει επενδυτικό πλάνο και όπως λέει ο κος Καντώνιας ο στόχος είναι του χρόνου να διατίθεται στη λιανική πλήρη γκάμα γαλακτοκομικών προϊόντων, εκτός του γάλακτος. Ωστόσο σύμφωνα με τον ίδιο σε πρώτη φάση η εταιρεία δεν θα επεκταθεί στον τυροκομικό κλάδο.

Προς το παρόν το γάλα του συνεταιρισμού διατίθεται μόνο στη Θεσσαλία. Μάλιστα μέσω του σούπερ μάρκετ Γαλαξίας, είναι ενταγμένο στο «καλάθι του νοικοκυριού» με τιμή στο 1,32 ευρώ.

Σε επίπεδο πρώτης ύλης αυτή τη στιγμή η δυναμικότητα του Συνεταιρισμού ανέρχεται στους 30-40 τόνους γάλακτος την ημέρα. Δηλαδή στο 1/3 σε σχέση με τις εποχές των… παχιών αγελάδων που ο ΘΕΣγάλα είχε 100 και πλέον μέλη.

Η άνοδος, η πτώση και οι «γάμοι» που δεν έγιναν

Η συνεταιριστική επιχείρηση ΘΕΣγάλα ιδρύθηκε το 2011 από μια μικρή ομάδα 15 αγελαδοτρόφων. Πρωταγωνιστής ήταν ο Θανάσης Βακάλης από τον Πλατύκαμπο Λάρισας, σπουδαγμένος γιατρός στο Βουκουρέστι χωρίς όμως να ασκήσει ποτέ την ιατρική.

Στόχος του νεοσύστατου συνεταιρισμού ήταν να πετύχουν τα μέλη του οικονομίες κλίμακας, δηλαδή μεγαλύτερη παραγωγή με χαμηλότερα κόστη.

Και όντως ο συνεταιρισμός ΘΕΣγάλα – ΠΙΕς πέτυχε να υπογράψει ποιοτικά και ποσοτικά συμβόλαια με τις βιομηχανίες, δημιουργώντας νέα δεδομένα στην αλυσίδα παραγωγής και διάθεσης γάλακτος.

Το πρώτο γραπτό συμβόλαιο πώλησης γάλακτος του συνεταιρισμού υπογράφτηκε με την Frieslandcampina, που παράγει το Νουνού, για να ακολουθήσουν και άλλα συμβόλαια με σχεδόν όλες τις γνωστές γαλακτοβιομηχανίες.

Η ιδέα των αυτόματων πωλητών, τα περίφημα ATMs γάλακτος, που εγκαταστάθηκαν αρχικά στη Λάρισα το 2013 και στη συνέχεια σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, έκανε τον συνεταιρισμό talk of the town.

Το 2016 ο ΘΕΣγάλα έθεσε σε λειτουργία το νέο ιδιόκτητο, υπερσύγχρονο και πλήρως αυτοματοποιημένο εργοστάσιο παστερίωσης γάλακτος στη Φαλάνη της Λάρισας.

Το 2017 η διοίκηση του συνεταιρισμού αποφασίζει να επεκτείνει το δίκτυο των σημείων πώλησης μέσω franchising και ταυτόχρονα να μετατραπούν κάποια σημεία σε καταστήματα όπου πωλούνται και άλλα συνεταιριστικά προϊόντα, πλην γαλακτοκομικών. Πρόκειται για τα καταστήματα «ΘΕΣγάλα συν».

Όμως το «συνεταιριστικό θαύμα», όπως όλα τα θαύματα, κράτησε για λίγο.

Τα προβλήματα ρευστότητας εμφανίστηκαν το 2018 όταν τα μεγάλα επενδυτικά ανοίγματα βάρυναν τα οικονομικά αποτελέσματα, με συνέπεια την ατελή εκπλήρωση των οικονομικών υποχρεώσεων απέναντι σε εργαζόμενους, προμηθευτές και συνεργάτες.

Στο τέλος της ίδιας χρονιάς η οικογένεια Καντώνια εκφράζει ενδιαφέρον να εισέλθει ως επενδυτής στον συνεταιρισμό. Ωστόσο η διοίκηση επέλεξε ο συνεταιρισμός να εξυγιανθεί με αναδιάρθρωση δανεισμού, προκειμένου να μπορέσει να περάσει τον «κάβο». Έχοντας εξασφαλίσει τη σύμφωνη γνώμη του 75% των πιστωτών (τράπεζες, προμηθευτές, Δημόσιο, ΕΦΚΑ εργαζόμενοι), το σχέδιο κατατέθηκε το Δεκέμβριο του 2019 στο Πρωτοδικείο Λάρισας το οποίο και το ενέκρινε.

Ωστόσο η ένταξη στο άρθρο 106β του πτωχευτικού κώδικα δεν στάθηκε ικανή να σωθεί, καθώς η συμφωνία εξυγίανσης δεν υλοποιήθηκε.

Ο τζίρος του συνεταιρισμού εκείνη την περίοδο ήταν περί τα 20 εκατ. ευρώ ενώ στα 20 εκατ. ευρώ υπολογίζονταν οι συνολικές υποχρεώσεις του.

Ακολούθησαν κάποιες συζητήσεις με τη «Φάρμα Κουκάκη», ενώ αργότερα προέκυψε το ενδιαφέρον από την γαλακτοβιομηχανία Όμηρος χωρίς όμως να βρεθεί κοινός τόπος. Εξ ου και το φθινόπωρο του 2022 επανήλθε στο προσκήνιο η οικογένεια Καντώνια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Υπερταμείο: Η λαχαναγορά του Ρέντη φεύγει, τα data centers έρχονται…
Επιχειρήσεις |

Η λαχαναγορά του Ρέντη φεύγει, τα data centers έρχονται – Τα σχέδια του Υπερταμείου

Συγχωνεύονται οι κεντρικές αγορές Αθήνας και Θεσσαλονίκης Εισαγωγή του εθνικού φορέα στο ΧΑ – Τι εξετάζει το Υπερταμείο για την αξιοποίηση της λαχαναγοράς του Ρέντη – Ποιοι ενδιαφέρονται για τις Ελληνικές Αλυκές