Η ελληνική κοινωνία είναι μια οργισμένη κοινωνία. Μπορεί να μη βιώνει την ακραία επισφάλεια της περασμένης δεκαετίας, ή να αντιμετωπίζει τρομακτικά υψηλή ανεργία, μπορεί να υπάρχει μια διάχυτη αίσθηση ότι «κυκλοφορεί περισσότερο χρήμα», αλλά παρ’ όλα αυτά είναι οργισμένη. Το κόστος ζωής υπονομεύει την όποια αύξηση των εισοδημάτων και διαμορφώνει μια συνθήκη όπου με υψηλότερους ονομαστικούς μισθούς έχουμε χαμηλότερη αγοραστική δύναμη. Η στεγαστική κρίση κάνει ορατά τα αποτελέσματά της. Οι θέσεις εργασίας που δημιουργούνται συχνά είναι κακοπληρωμένες και χωρίς προοπτική. Η «Πράσινη Μετάβαση» γεννά αισθήματα ανασφάλειας είτε για την απώλεια θέσεων εργασίας είτε για την καταστροφή φυσικών τοπίων. Μια διάχυτη αίσθηση ατιμωρησίας όσων «έχουν τα μέσα» και συνάμα αστυνομικής αυθαιρεσίας επιτείνει ένα αίσθημα φόβου. Η τραγωδία στα Τέμπη υπογραμμίζει και τα ελλείμματα στην κρατική λειτουργία και την προσπάθεια συγκάλυψης ευθυνών.
Είναι αλήθεια ότι όλα αυτά τα αισθήματα οργής δεν συμπίπτουν πάντοτε ως προς το τι ορίζουν ως αντίπαλο, καθώς άλλα χαρακτηριστικά έχει π.χ. η oργή των φοιτητών κατά της εμπορευματοποίησης της γνώσης και άλλα η συντηρητική αγανάκτηση απέναντι στη νομιμοποίηση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών. Ωστόσο, το στοιχείο της οργής παραμένει κοινό και είναι το κρίσιμο στοιχείο για να κατανοήσουμε και το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, τόσο ως προς την εκτίναξη της αποχής όσο και ως προς τους συσχετισμούς.
Το φαινόμενο είναι πανευρωπαϊκό, όπως και πανευρωπαϊκή δείχνει να είναι η άνοδος της Ακροδεξιάς ως του κατεξοχήν χώρου που επενδύει σε αυτό το αίσθημα οργής, αποδεικνύοντας έτσι και την παταγώδη αποτυχία των περισσότερων παραλλαγών της Αριστεράς να διατυπώσουν στρατηγικές που θα δίνουν σχήμα στην οργή και δεν θα προσπαθούν απλώς να την εκπροσωπήσουν εκλογικά. Γιατί όσο η οργή και η αγανάκτηση δεν βρίσκουν διέξοδο σε πολιτικά σχέδια αλλαγών για περισσότερη δικαιοσύνη και αλληλεγγύη, τόσο θα ενισχύονται ο κυνισμός της αποχής και ο ακροδεξιός κοινωνικός κανιβαλισμός.
Latest News
Η οικονομία με τα μάτια των ξένων
Η Ελλάδα, είπε, άλλαξε, αλλά δεν ανθεί
Η συζήτηση που δεν γίνεται για τον προϋπολογισμό
Η Βουλή συζητάει τον προϋπολογισμό, όμως η σοβαρή συζήτηση για την οικονομική πολιτική δεν γίνεται
Βουλιμία
Είναι γνωστό ότι μεταξύ των θανάσιμων αμαρτημάτων περιλαμβάνεται και η βουλιμία…
Μπουλντόζες τη νύχτα
Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που αποφάνθηκε ότι ο νόμος με τον οποίο χτίζουμε στην Ελλάδα από το 2012 είναι αντισυνταγματικός, εξαιρεί όσες οικοδομές έχουν αποδεδειγμένα αρχίσει εργασίες για την ανέγερσή τους
Οι εγκλωβισμένοι, τα ακίνητα και ο… φορέας
Θυμηθήκαμε ότι υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός μικρών επιχειρήσεων που μέσα στην κρίση κοκκίνισαν τα δάνειά τους
Η ευθύνη των τραπεζών
Οι τράπεζες πατούν καλύτερα στα πόδια τους, δεν εξαρτάται η κερδοφορία τους από τις προμήθειες. Επίσης είναι εμφανές ότι χρειάζεται η κυβέρνηση μια «νίκη» στο μέτωπο του κόστους ζωής
Ανάπτυξη που «τρώγεται»
Με τα μέχρι τώρα στοιχεία είμαστε πάνω και από τον στόχο του 2024
Απιστευτα δώρα προς τα πολιτικά άκρα
Αρχίζω να πιστεύω όλο και περισσότερο ότι το σύνδρομο της επιτυχίας από μια φάση και μετά τυφλώνει τις δημοκρατίες, οι οποίες στη συνέχεια χάνουν και την ακοή τους.
Ελληνικές απώλειες από το «γαλλικό μέτωπο»
Θα πρέπει να θεωρούμε σίγουρες και τις πρώτες απώλειες για την Ελλάδα από το «γαλλικό μέτωπο».
Σοκαριστικές ομοιότητες
Στη Γαλλία, οι έμπειροι από την ελληνική κρίση βλέπουν ομοιότητες με την περίοδο 2012 – 2014 στην Ελλάδα