
Η Δανία αναμένεται να εισαγάγει εισφορά επί των εκπομπών άνθρακα από γεωργικές καλλιέργειες. Κι αυτό πρόκειται να είναι ένας από τους πρώτους φόρους άνθρακα στη γεωργία σε όλο τον κόσμο, κάτι που θα βοηθήσει τη σκανδιναβική χώρα να επιτύχει τον κλιματικό της στόχο μέχρι το 2030 με την υποστήριξη βασικών βιομηχανικών και περιβαλλοντικών ομάδων, σύμφωνα με το Bloomberg.
Οι αγρότες θα φορολογούνται με 300 κορώνες (43 δολάρια) ανά τόνο ισοδύναμου CO2 που εκπέμπεται από το 2030, ανακοίνωσε η κυβέρνηση τη Δευτέρα. Πέντε χρόνια αργότερα, ο φόρος θα αυξηθεί σε 750 κορώνες ανά τόνο, αν και οι αγρότες θα επωφεληθούν από υψηλότερες φορολογικές εκπτώσεις.
Δανία: Παραπλανητικός ο ισχυρισμός κορυφαίου παραγωγού στην Ευρώπη για «πράσινο χοιρινό κρέας»
Ένα από τα πρώτα κράτη
Η Δανία πρόκειται να γίνει ένα από τα πρώτα κράτη στον κόσμο που θα εισαγάγει τέτοια μέτρα. Η Νέα Ζηλανδία, της οποίας η προτεινόμενη εισφορά είχε εμπνεύσει τη σκανδιναβική χώρα, ανακοίνωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι θα καθυστερήσει τα σχέδιά της να εισαγάγει την τιμολόγηση των εκπομπών από τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις το αργότερο μέχρι το 2030.
Το σχέδιο της Δανίας εκτιμάται ότι θα μειώσει τις εκπομπές κατά 1,8 εκατομμύρια τόνους CO2 το 2030, επιτρέποντας στη χώρα να επιτύχει τον στόχο της για το έτος αυτό και να μειώσει τις εκπομπές κατά 70%. Εκτός από τον φόρο, η κυβέρνηση θα εισαγάγει επίσης επιδοτήσεις ύψους 40 δισεκατομμυρίων κορονών για να στηρίξει τη μετάβαση.
Διαπραγματεύσεις
Οι διαπραγματεύσεις σχετικά με τον φόρο βρίσκονται σε εξέλιξη από τον Φεβρουάριο, με τη συμμετοχή φορέων που εκπροσωπούν τους αγρότες και τη βιομηχανία τροφίμων, την οργάνωση προστασίας της φύσης της χώρας και τη δανική κυβέρνηση, οι οποίοι αξιολογούν μοντέλα φορολόγησης που παρουσιάστηκαν από μια συμβουλευτική ομάδα στην οποία ανατέθηκε από την κυβέρνηση.
Η γεωργία στη Δανία, μεγάλος εξαγωγέας χοιρινού κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων, είναι ένας από τους μεγαλύτερους ρυπαντές των σκανδιναβικών χωρών. Χωρίς παρέμβαση, η γεωργία θα αντιστοιχούσε στο 46% των δανικών εκπομπών το 2030, σύμφωνα με τη συμβουλευτική ομάδα.


Latest News

Πώς ολοκληρώνουν τον κύκλο ζωής τους τα αιολικά πάρκα - Τι αναφέρει η ΔΕΗ
H ΔΕΗ έχει ήδη ολοκληρώσει το πρώτο Repowering Αιολικών Πάρκων στην Ελλάδα από την ΔΕΗ Ανανεώσιμες, αντικαθιστώντας παλιές ανεμογεννήτριες που ολοκλήρωσαν τον κύκλο ζωής τους με νέες

Το ΣτΕ ακυρώνει μεγάλη επένδυση φωτοβολταϊκών σε περιοχή Natura
Για αδειοδότηση έργων ΑΠΕ εντός ή κοντά σε Natura το ΥΠΕΝ δεν μπορεί να αγνοεί αρνητικές γνωμοδοτήσεις φορέων διαχείρισης λέει το ΣτΕ.

Περιβάλλον: Τα κοράλια απειλούνται με εξαφάνιση
Το 84% των κοραλλιογενών υφάλων του κόσμου επλήγη από το χειρότερο συμβάν λεύκανσης που έχει καταγραφεί

Συνεργασία ΕΤΕπ-Υπερταμείου για τα ελληνικά λιμάνια και την Κλιματική Αλλαγή
Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Συμβουλευτική Υπηρεσία της ΕΤΕπ θα υποστηρίξει τις αντίστοιχες λιμενικές αρχές στον εντοπισμό και την αντιμετώπιση φυσικών κινδύνων

Ημέρα της Γης: Η ΔΕΗ επενδύει στην καθαρή ενέργεια για βιώσιμη ανάπτυξη
Τι περιλαμβάνουν οι δεσμέυσεις του ομίλου ΔΕΗ για μείωση των άμεσων εκπομπών CO2

LG: Αποσύρεται απο επένδυση για μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων
Η LG Energy Solution σε ανακοίνωσή της διευκρίνισε ότι λόγω «των συνθηκών της αγοράς και του επενδυτικού περιβάλλοντος, συμφωνήσαμε να αποσυρθούμε επίσημα από το έργο Indonesia GP (Grand Package)»

Η περιφρόνηση του Τραμπ στην πράσινη ενέργεια ακυρώνει επενδύσεις 8 δισ.
Πολλές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις ΑΠΕ αναστέλλουν μαζικά επενδυτικά projects στον κλάδο

Η TotalEnergies εμμένει στη καθαρή ενέργεια καθώς οι ανταγωνιστές της αλλάζουν ρότα
Η TotalEnergies διατηρεί τη δέσμευσή του να επεκτείνει τις δραστηριότητές του σε υδρογονάνθρακες αλλά και πράσινη ενέργεια, ενώ BP και Shell στρέφονται στα ορυκτά καύσιμα
![Πλημμύρες: Σημειώθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ στην Ευρώπη το 2024 [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/FLOOD_HUNGRY-600x450.jpg)
Το 2024 η Ευρώπη επλήγη απο εκτεταμένες πλημμύρες [γράφημα]
Οι πλημμύρες το 2024 επηρέασαν περίπου 413.000 πολίτες, σύμφωνα με την Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό

Ξεκινούν την κατασκευή οκτώ φωτοβολταϊκών σταθμών MORE και ΔΕΗ Ανανεώσιμες
Καθοριστικό βήμα στη διαδικασία αδειοδότησης για τη MORE και τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες στη Μακεδονία