Για παραπλάνηση των πελατών της με την καμπάνια της για «πράσινο» χοιρινό κρέας (“climate-controlled pork”) καταδικάστηκε η δανική εταιρεία Danish Crown που είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας χοιρινού κρέατος στον κόσμο και ο μεγαλύτερος παραγωγός χοιρινού κρέατος στην Ευρώπη. Ο όμιλος Danish Crown είναι επίσης η μεγαλύτερη εταιρεία επεξεργασίας κρέατος στην Ευρώπη.

Την απόφαση αυτή εξέδωσε το ανώτατο δικαστήριο της Δανίας στην πρώτη αγωγή που εκδικάστηκε στη χώρα σχετικά υπόθεση greenwashing.

Κίνα: Μείωση στις τιμές αγροτικών προϊόντων και χοιρινού κρέατος

Μια ομάδα μη κερδοσκοπικών οργανισμών είχε ισχυριστεί ότι η Danish Crown παρουσίασε εσφαλμένα το αποτύπωμά της για το κλίμα σε μια εκστρατεία μάρκετινγκ από το 2020, η οποία έδινε την εσφαλμένη εντύπωση ότι η κατανάλωση χοιρινού κρέατος είναι καλή για το κλίμα.

Οι πολέμιοι της επίμαχης εκστρατείας υποστήριξαν ότι η Danish Crown  έκανε «greenwashing» στα προϊόντα της, καθώς στις συσκευασίες της φιγουράριζαν στρογγυλά, ροζ αυτοκόλλητα που ανέγραφαν ότι οι χοίροι εκτρέφονταν με μεθόδους φιλικές προς το περιβάλλον (climate controlled) σε μια εκστρατεία μάρκετινγκ που υποστήριζε ότι το χοιρινό της ήταν «πιο φιλικό προς το κλίμα από όσο νομίζεις».

Το δικαστήριο έκρινε ότι ο πρώτος ισχυρισμός παραβίαζε τον σχετικό νόμο μάρκετινγκ της χώρας, σημειώνοντας ότι οι ετικέτες προέρχονταν από την ίδια την Danish Crown και όχι από κάποιο ανεξάρτητο όργανο. Ωστόσο διαπίστωσε ότι ο δεύτερος ισχυρισμός ήταν αρκετά καλός για χρήση.

«Παραπλανητικές τακτικές μάρκετινγκ»

«Η σημερινή ετυμηγορία στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα, όχι μόνο στη Δανία αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη, ότι οι παραπλανητικές τακτικές μάρκετινγκ δεν μπορούν να κρυφτούν πίσω από την ασπίδα της ελευθερίας του λόγου», δήλωσε ο Rune-Christoffer Dragsdahl, γενικός γραμματέας της Vegetarian Society of Denmark, ένας φορέας που ήταν από τους ενάγοντες. «Το κέρδος από τις υποσχέσεις για το κλίμα πρέπει να υποστηρίζεται με νόμιμη δράση για το κλίμα».

Η Δανία είναι η «πρωτεύουσα» του χοιρινού κρέατος της Ευρώπης. Θανατώνει δεκάδες εκατομμύρια χοίρους κάθε χρόνο στα σφαγεία της και εξάγει το μεγαλύτερο μέρος του κρέατος σε άλλες χώρες της ΕΕ, σύμφωνα με το Δανικό Συμβούλιο Γεωργίας και Τροφίμων.

Το δικαστήριο διαπίστωσε ότι η ετικέτα της Danish Crown «climate-controlled pork» δεν είχε υποβληθεί σε ανεξάρτητο έλεγχο και έτσι περιόριζε την ικανότητα του μέσου καταναλωτή να λάβει μια τεκμηριωμένη απόφαση. Η σήμανση θα μπορούσε να «στρεβλώσει σημαντικά» την οικονομική συμπεριφορά του μέσου καταναλωτή, ανέφερε η δικαστική απόφαση.

Η Danish Crown σταμάτησε να χρησιμοποιεί την ετικέτα το 2021.

Αλλά το δικαστήριο απέρριψε επιχειρήματα κατά του ισχυρισμού της εκστρατείας μάρκετινγκ της Danish Crown ότι το χοιρινό κρέας της ήταν «πιο φιλικό προς το κλίμα από όσο νομίζετε».

Όπως αποφάνθηκε, ο ισχυρισμός της εταιρείας ήταν σχετικός και μάλιστα σε μια περίοδο όπου οι Δανοί καταναλωτές αναζητούν να προσδιορίσουν πόσο ρυπογόνο είναι το χοιρινό κρέας – με τους περισσότερους από αυτούς να κατατάσσουν τους χοίρους δίπλα στις αγελάδες. Το χοιρινό εκπέμπει λιγότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από το βόειο κρέας ανά μερίδα, αλλά περισσότερο από το κοτόπουλο.

Και τα τρία είδη κρεάτων εκπέμπουν πολύ περισσότερα αέρια θερμοκηπίου από τα φυτικά τρόφιμα.

«Είναι πιο πιθανό οι χοίροι να μπορούν να πετάξουν παρά η παραγωγή χοιρινού κρέατος να είναι φιλική προς το κλίμα», δήλωσε ο Frederik Roland Sandby από το Climate Movement, μια ένωση συλλογικοτήτων που μάχονται υπέρ του κλίματος στη Δανία.

Ποια είναι η Danish Crown

Η Danish Crown είναι μια δανική εταιρεία τροφίμων με διεθνή προσανατολισμό, με μονάδες επεξεργασίας χοιρινού και βόειου κρέατος.

Η εταιρεία είχε δεσμευτεί να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 50 τοις εκατό το 2030.

Μέσω μιας σειράς θυγατρικών, ο όμιλος εκπροσωπείται ευρέως στη βιομηχανία τροφίμων με διάφορα προϊόντα διατροφής. Ο Διευθύνων Σύμβουλος είναι ο Jais Valeur και τα κεντρικά γραφεία βρίσκονται στο Randers.

Ο συνεταιρισμός, ο οποίος ελέγχεται από περισσότερους από 6.000 Δανούς αγρότες,

Ο όμιλος Danish Crown είναι ένα συνεταιρισμός καθώς ανήκει σε 5.620 Δανούς αγρότες και ετησίως ο όμιλος με τα προϊόντα του προσφέρει 49 δισεκατομμύρια γεύματα σε καταναλωτές σε όλο τον κόσμο. Ο όμιλος έχει κύκλο εργασιών περίπου 60 δισεκατομμύρια κορώνες DKK (περίπου 8 δισ. ευρώ) και απασχολεί περίπου 26.600 υπαλλήλους σε 89 εγκαταστάσεις παραγωγής, 40 αποθήκες και 38 γραφεία σε 30 χώρες.

Το οικονομικό έτος 2020–2021, οι εξαγωγές της Danish Crown ανήλθαν σε 24 δισεκατομμύρια κορώνες DKK. Αυτό αντιστοιχεί περίπου στο 20% των εξαγωγών τροφίμων της Δανίας και περίπου στο 3% των δανικών εξαγωγών εμπορευμάτων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO
ΥπΑΑΤ: Τι προβλέπει το ν/σ για τον εκσυγχρονισμό του θεσμού των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων
AGRO |

Τι προβλέπει το ν/σ για τον εκσυγχρονισμό του θεσμού των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων

 «Στόχος μας η εύρυθμη λειτουργία των υφιστάμενων Διεπαγγελματικών Οργανώσεων της χώρας, αλλά και η διευκόλυνση των διαδικασιών για την σύσταση νέων», δήλωσε ο κ. Αυγενάκης