Attica Bank και Παγκρήτια

Μας παιδεύει μέχρι τέλους. Ο λόγος γίνεται για το deal μεταξύ των μετόχων της Attica Bank και της Παγκρήτιας Τράπεζας, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και τη Thrivest των Μπάκου, Καϋμενάκη, Εξάρχου, που όλο κλείνει και όλο και κάποια εκκρεμότητα υπάρχει.

Κλείνει

Μέχρι χθες το απόγευμα από όλες τις πλευρές έκαναν λόγο για κλεισμένη συμφωνία. Ωστόσο, υπογραφές ακόμη δεν έχουν πέσει. Κατά ορισμένες πηγές, η καθυστέρηση οφείλεται στις διαδικασίες που πρέπει να τηρήσει το ΤΧΣ, το οποίο θα βάλει και τα περισσότερα χρήματα στην αύξηση κεφαλαίου του νέου σχήματος, που φιλοδοξεί να αποτελέσει τον 5ο πόλο στο σύστημα.

Οι νομικές εκκρεμότητες

Οι ίδιοι κύκλοι κάνουν λόγο για νομικές εκκρεμότητες, περιφερειακού χαρακτήρα, που δεν επηρεάζουν τις κρίσιμες πτυχές της συμφωνίας. Όπου κρίσιμες είναι το πόσα λεφτά θα εισφέρει η κάθε πλευρά.

Το Ταμείο λοιπόν που θα βάλει τα περισσότερα, καθώς ελέγχει το 72% της Attica Bank, ξεσκονίζει, όπως οφείλει άλλωστε, κάθε γραμμή του τελικού draft της συμφωνίας.

Η διορία

Να υπενθυμίσω ότι η Τράπεζα της Ελλάδος είχε δώσει διορία να της καταθέσουν τη συμφωνία τους οι δύο πλευρές μέχρι την Παρασκευή.

Ωστόσο, αυτό δεν κατέστη δυνατόν και πλέον εκτιμάται ότι τα πάντα θα έχουν τελειώσει Δευτέρα, το αργότερο Τρίτη.

Μικρό το κακό, μας λένε τραπεζικές πηγές. Δεν χάθηκε ο κόσμος για λίγα 24ωρα.

—-

Elpedison

Ένα από τα πολυαναμενόμενα deals που τρέχουν στην ελληνική αγορά το τελευταίο χρονικό διάστημα είναι αυτό της Elpedison.

Για όσους δεν θυμάστε ή δεν το γνωρίζετε αναφέρομαι στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο μετόχων Helleniq Energy και Edison για το ποιος θα αποκτήσει εξολοκλήρου τη θυγατρική εταιρεία στην ηλεκτροπαραγωγή και την προμήθεια ρεύματος και φυσικού αερίου.

Ο κ. Ανδρέας Σιάμισιης

Πρόσφατα στην ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της Helleniq Energy ο CEO του ομίλου κ. Ανδρέας Σιάμισιης επιβεβαίωσε και επίσημα τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο μετόχων που κατέχουν σήμερα εξ ημισείας την Elpedison. Ο ίδιος ωστόσο ήταν φειδωλός ως προς την έκβαση των διαπραγματεύσεων: «Δεν ξέρω να σας πω αν θα αγοράσουμε εμείς ή η Edison την Elpedison» είπε απαντώντας σε ερωτήσεις των μετόχων.

Η Edison

Πάντως, αυτό που έμαθα, και έχω να σας μεταφέρω είναι πώς οι Ιταλοί διαβάζοντας διάφορες διαρροές περί ενός νέου μετοχικού σχήματος ανάμεσα στους δύο συνεταίρους όπου η Helleniq Energyθα έχει πλειοψηφικό πακέτο μετοχών και το μανατζμεντ της Elpedison, δεν πέταξαν και τη… σκούφια τους.

Με πιο απλά λόγια, δεν συζητάνε καν ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Οι διαπραγματεύσεις

Σε ό,τι αφορά τώρα τις διαπραγματεύσεις, πληροφορούμαι ότι ακόμα δεν εχει εκκινήσει η διαδικασία της εκατέρωθεν υποβολής προσφορών.

Δεν μου λέει καμία πλευρά τον λόγο… Αλλά επειδή μπαίνει και για τα καλά το καλοκαίρι, μην αποκλείετε την πιθανότητα το σήριαλ για τον έλεγχο της Elpedison να μεταφερθεί τον Σεπτέμβριο…

«Νόμος και τάξη»

Το δόγμα «νόμος και τάξη» στην αγορά – ίσως λόγω της προγενέστερης εμπειρίας του – σκοπεύει να επιβάλει ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Τάκης Θεοδωρικάκος. Και επ΄ αυτού συνηγορεί και η απάντηση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κυρία Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν, στην επιστολή που της είχε αποστείλει προεκλογικά ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης. Και φυσικά οι εγκαλούμενες δεν είναι άλλες από τις πολυεθνικές εταιρείες.

Μπανανία; Όχι!

Θυμάστε την αναφορά του κ. Μητσοτάκη προ μηνών πως «δεν είμαστε μπανανία». Ε, αυτή η φράση τώρα «μεταφράζεται» σε πολιτική! Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τα όσα αναφέρει στην επιστολή της λέει ουσιαστικά πως το θέμα – πως διαμορφώνουν την εμπορική τους πολιτική οι πολυεθνικές ανά χώρα – θα είναι στην ατζέντα της, στην επόμενη περίοδο».

Μειώνονται

Κι εδώ πιάνει δουλειά η Επιτροπή Ανταγωνισμού. Εχει δοθεί η σχετικά παραγγελία από το υπουργείο Ανάπτυξης. Ο στόχος είναι σαφής: δεν είναι αρκετό να «μηδενιστεί» ο πληθωρισμός των τροφίμων, αλλά να εμφανίσει αρνητική εξέλιξη. Τώρα βέβαια θέλω να σημειώσω μία λεπτομέρεια, που μπορεί να έχει και την σημασία της. Στην έρευνα των τιμών που έδωσε προχθές το ΙΕΛΚΑ δείχνει πως οι μεγαλύτερες μειώσεις καταγράφονται στα προϊόντα εκείνα που το υπουργείο επέβαλε την μείωση κατά 30% των ετήσιων παροχών του. Δηλαδή πρόκειται για τις κατηγορίες των απορρυπαντικών, ειδών καθαρισμού, καλλυντικών, ατομικής υγιεινής. Να σημειώσω πως όλα αυτά τα προιόντα ανήκουν – κατά τεκμήριο – σε πολυεθνικούς ομίλους και μάλιστα από τους ισχυρότερους της ελληνικής αγοράς. Κι όχι μόνο.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories