Τους ανοιχτούς λογαριασμούς που έχουν με την εφορία θα πρέπει να τους κλείσουν μέχρι το τέλος του έτους χιλιάδες φορολογούμενοι υποβάλλοντας αρχική ή τροποποιητική φορολογική δήλωση, χωρίς την απειλή προστίμων. Στη κατηγορία αυτή ανήκουν μισθωτοί και συνταξιούχοι οι οποίοι το 2023 έλαβαν αναδρομικά ποσά μισθών και συντάξεων, όσοι θέλουν να καλύψουν τεκμήρια με γονικές παροχές, κληρονόμοι φορολογούμενων που απεβίωσαν το 2023 αλλά και φορολογούμενοι που μετέφεραν τη φορολογική τους κατοικία στο εξωτερικό.
Οφειλές: Μηνύματα σε «ξεχασιάρηδες» – Πώς να μην χάσουν τις ρυθμίσεις τους
Ειδικότερα οι υποθέσεις που πρέπει να περαιωθούν το επόμενο διάστημα και σε κάθε περίπτωση έως το τέλος Δεκεμβρίου είναι οι ακόλουθες:
1. Αναδρομικά. Μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, συνταξιούχοι, γιατροί του ΕΣΥ και άλλες κατηγορίες φορολογούμενων οι οποίοι με βάση ηλεκτρονική βεβαίωση αποδοχών της ΑΑΔΕ εισέπραξαν μέσα στο 2023 αναδρομικά ανεξάρτητα από το χρόνο που ανάγονται θα πρέπει να υποβάλλουν έως την 31η Δεκεμβρίου 2024 τροποποιητικές δηλώσεις. H τροποποιητική δήλωση υποβάλλεται για κάθε έτος που αφορούν τα αναδρομικά. Ο υπόχρεος μπαίνει στον λογαριασμό του στην ψηφιακή πύλη myAADE και επιλέγει τα έτη στα οποία ανάγονται τα αναδρομικά που εισέπραξε το 2023. Για παράδειγμα για τα αναδρομικά που αφορούν το φορολογικό έτος 2020 θα επιλέξει ως έτος υποβολής δήλωσης το έτος 2021.
Αμέσως μετά την υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης εκδίδεται νέο εκκαθαριστικό σημείωμα με το ποσό του φόρου, ο οποίος πρέπει να καταβληθεί εφάπαξ μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου 2025. Ειδικά οι συνταξιούχοι έχουν τη δυνατότητα έπειτα από αίτηση στην ΑΑΔΕ να εξοφλήσουν τις οφειλές από τον φόρο εισοδήματος που θα προκύψει από τροποποιητικές δηλώσεις για τα αναδρομικά ποσά συντάξεων προηγουμένων ετών είτε εφάπαξ είτε σε 48 έντοκες μηνιαίες δόσεις με βάση την πάγια ρύθμιση.
Σημειώνεται ότι με βάση το νόμο στις τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που υποβάλλονται από μισθωτούς ή συνταξιούχους με αναδρομικά μισθών ή συντάξεων προηγουμένων ετών, αναδρομικά επιδομάτων ανεργίας, αμοιβών ιατρών του ΕΣΥ από απογευματινά ιατρεία νοσοκομείων του ΕΣΥ δεν επιβάλλονται πρόστιμα και τόκοι μέχρι το τέλος του φορολογικού έτους στο οποίο εκδόθηκαν οι βεβαιώσεις αποδοχών ή συντάξεων. Οι δηλώσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά από το φορολογικό έτος 2015 και εφεξής, ενώ για το φορολογικό έτος 2014 και προηγούμενα υποβάλλονται στη Δ.Ο.Υ.
2. Κάλυψη τεκμηρίων. Οι φορολογούμενοι που θέλουν να καλύψουν τεκμήρια διαβίωσης ή απόκτησης περιουσιακών στοιχείων έχουν τη δυνατότητα να επικαλεστούν γονικές παροχές χρηματικών ποσών αλλά θα πρέπει να υποβάλλουν τις σχετικές δηλώσεις έως το τέλος του 2024.
3. Κληρονόμοι. Μέχρι τέλος του έτους θα πρέπει οι κληρονόμοι να υποβάλουν τις φορολογικές δηλώσεις φορολογούμενων που απεβίωσαν το 2023.
4. Αλλαγή κατοικίας. Όσοι κατά το προηγούμενο έτος μετέφεραν την κατοικία τους στο εξωτερικό θα πρέπει να υποβάλλουν φορολογική δήλωση μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2024.
Latest News
ΑΑΔΕ: Κατασχέθηκαν 29 κιλά κοκαΐνης, κρυμμένα σε κοντέινερ με μπανάνες
Οι ελεγκτές, σε συνεργασία με την ΕΛΑΣ προχώρησαν άμεσα στην κατάσχεση των ναρκωτικών ουσιών, ενημερώνοντας ταυτόχρονα την αρμόδια Εισαγγελική Αρχή
Ρεκόρ επιχειρήσεων και θέσεων εργασίας στις Ημέρας Καριέρας της Αθήνας
Οι Ημέρες Καριέρας είναι η μεγαλύτερη εκδήλωση για την εργασία, που έχει ποτέ διοργανώνει η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης
Επέκταση του IRIS σε όλες τις επιχειρήσεις - Τι αλλάζει με νομοθετική ρύθμιση
Το σύστημα άμεσων πληρωμών IRIS αποτελεί πλέον κομμάτι της καθημερινότητας 3,5 εκατ. πολιτών και 560.000 εγγεγραμμένων επαγγελματιών
Επιστροφή 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο - Έρχονται νέες εξελίξεις
Στις 6 Ιουνίου θα κριθεί η καταβολή των επιδομάτων εορτών και αδείας στο δημόσιο - Δεκτό έκανε το ΣτΕ το αίτημα της ΑΔΕΔΥ για διεξαγωγή πρότυπης δίκης
Έτοιμη και η επιστημονική επιτροπή για τον κατώτατο μισθό – Οι καινοτομίες
Τα πέντε μέλη που απαρτίζουν την επιστημονική επιτροπή για τον κατώτατο μισθό – Οι καινοτομίες
Επαγγελματίες: Έκδοση τιμολογίων και αποδείξεων από το κινητό
Έρχεται την επόμενη εβδομάδα το myDATAapp
Αναδρομικά: Εντός Φεβρουαρίου η απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου
Παρατείνεται η αγωνία 400.000 συνταξιούχων για τα αναδρομικά – Κλειστά χαρτιά από την κυβέρνηση για επέκταση της απόφασης και σε όσους δεν προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη
Οι αλλαγές στο Ε9 σε 10 βήματα
Όσοι απέκτησαν ακίνητο με αγορά, γονική παροχή ή κληρονομιά αλλά και όσοι προχώρησαν σε πωλήσεις ή μεταβιβάσεις σε παιδιά ή εγγόνια καλούνται να επικαιροποιήσουν το περιουσιακό τους προφίλ
Τον Ιούνιο «κληρώνει» για 13ο και 14ο μισθό στο δημόσιο - Αποφασίζει η Ολομέλεια του ΣτΕ
Η συζήτηση για την επαναφορά ή μη του 13ου και 14 μισθού έχει οριστεί στις 6 Ιουνίου
Εκτίναξη καταγεγραμμένων υπερωριών το 2024 – Ποιοι κλάδοι πρωτοστατούν
Η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας στους κλάδους που εφαρμόζεται απέδωσε καρπούς καθώς οι υπερωρίες αυξήθηκαν κατά 815.509