Όλο και περισσότεροι άνθρωποι λαμβάνουν επιπλέον μέτρα για να εξασφαλίσουν βέλτιστη υγεία καθώς γερνούν. Μάλιστα ο κλάδος της υγιούς γήρανσης μεταξύ των επαγγελμάτων υγείας γνωρίζει τεράστια άνθηση και αναπτύσσεται συνεχώς.
Αυτό δήλωσε η Αλίνα Σου, διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας ιατρικής ακριβείας και τεχνολογίας υγείας Generation Lab, στο συνέδριο Brainstorm Health του Fortune στο Dana Point της Καλιφόρνια την περασμένη εβδομάδα.
«Όλοι προσπαθούν να είναι πιο υγιείς… Οι άνθρωποι δίνουν περισσότερη προσοχή στην εσωτερική υγεία, παρά στην εξωτερική ομορφιά», λέει η Σου στο Fortune σε μια συνέντευξη, στην οποία μοιράστηκε την έναρξη του τεστ SystemAge της εταιρείας, που περιλαμβάνεται στη συνδρομή $149 τον μήνα.
Μακροζωία: Πόσα χρόνια μπορεί να ζήσει ένας άνθρωπος;
Το SystemAge χρησιμοποιεί επιγενετικές εξετάσεις αίματος, οι οποίες αξιολογούν πώς ο τρόπος ζωής και το περιβάλλον κάποιου επηρεάζουν την υγεία του. Αυτά τα τεστ υπολογίζουν τον ρυθμό γήρανσης και τον κίνδυνο για ασθένειες ενός ατόμου σε 19 όργανα και συστήματα. Η Σου ελπίζει να δώσει στους πελάτες ένα βήμα εκκίνησης προς τη βελτιστοποίηση της υγείας τους παρέχοντας εξατομικευμένες συστάσεις για τον τρόπο ζωής που βασίζονται στα δεδομένα.
Όλα είναι στο όνομα του “Health care 3.0”, το οποίο η Σου λέει ότι αντιπροσωπεύει μια μετάβαση από τη θεραπεία στην πρόληψη και δίνει στους ανθρώπους τη δύναμη του ελέγχου της υγείας τους, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου της εταιρείας.
Η Generation Lab εντάσσεται σε μια λίστα εταιρειών που χρησιμοποιούν την επιστήμη και την τεχνολογία δεδομένων με στόχο την επέκταση της υγείας και της διάρκειας ζωής.
Από την ίδρυση της εταιρείας της πέρυσι, η Σου, η οποία έχει ερευνήσει τη γήρανση και την αναγέννηση στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ και στο Εργαστήριο Conboy στο Berkeley, έχει μιλήσει με εκατοντάδες γιατρούς και χιλιάδες καταναλωτές και επιχειρηματίες στον χώρο της μακροζωίας.
Ακολουθούν οι τρεις προβλέψεις της για τον εξελισσόμενο τομέα της μακροζωίας και τον κλάδο επέκτασης ζωής:
Περισσότεροι νέοι θα ασπαστούν την μανία με την μακροζωία
Οι κλινικές μακροζωίας δεν απευθύνονται μόνο σε ηλικιωμένους. Η Σου λέει ότι οι πελάτες της είναι από 20 έως 70 ετών. «Δεν είναι 40+. Είναι 20+», λέει η Σου για τον μέσο πελάτη της, ο οποίος λέει ότι είναι συχνά ένας νεαρός, υγιής ενήλικας.
Το ενδιαφέρον για το πώς τα δεδομένα μπορούν να προσδιορίσουν τους κινδύνους για την υγεία και να δώσουν συστάσεις για τον τρόπο ζωής έχει δώσει τη θέση του σε έναν αυξανόμενο αριθμό κλινικών προληπτικής υγείας και μακροζωίας που αναδύονται παγκοσμίως. Όταν ταξίδευε στο Ντουμπάι, η Σου είδε τα σπα ομορφιάς να μετονομάζονται σε κέντρα μακροζωίας. Αφού μίλησε με πολλούς γιατρούς, η Σου έμαθε ότι τρεις έως τέσσερις νέες κλινικές εμφανίζονται στην πόλη κάθε μήνα, προσελκύοντας πελάτες όλων των ηλικιών. «Υπήρχαν κλινικές αισθητικής που τώρα μετατρέπονται σε πρακτικές μακροζωίας», λέει η Σου. «Αυτό ήταν συγκλονιστικό».
Δημόσια πρόσωπα, πολλά από τα οποία επηρεάζουν τις νεότερες γενιές, φαίνονται πρόθυμα να ηγηθούν της κατηγορίας και να κάνουν εξετάσεις για τη βελτιστοποίηση της υγείας τους. Πέρυσι, η Κιμ Καρντάσιαν ήταν ειλικρινής στα social media για το ότι υπεβλήθη από την Prenuvo σε μαγνητική τομογραφία ολόκληρου του σώματος για εσωτερικούς, προληπτικούς λόγους υγείας, επισημαίνει η Σου.
Δεν χρειάζεται να είστε μεγάλος βιοχάκερ για να αποκτήσετε πρόσβαση στη μακροζωία
Η μακροζωία έχει γίνει συνώνυμη με το ακραίο, και ακριβό, βιοχάκινγκ, όπως ο επιχειρηματίας Μπράιαν Τζόνσον, ο οποίος παίρνει δεκάδες συμπληρώματα την ημέρα, έχει ανταλλάξει αίμα με τον γιο του (το οποίο δεν συνιστάται από το FDA) και ξοδεύει εκατομμύρια δολάρια το χρόνο για να το αντιστρέψει την ηλικία του.
«Οποιοσδήποτε μπορεί να είναι ο Μπράιαν Τζόνσον, απλά δεν ξέρουν πώς», λέει η Σου.
Η Σου πιστεύει ότι, με περισσότερα δεδομένα, οι άνθρωποι μπορούν να λάβουν απλές, χαμηλού κόστους συστάσεις για τον τρόπο ζωής.
Να περιμένετε περισσότερα πρότυπα στο μέλλον
Σήμερα, ο καθένας μπορεί να προωθήσει την επιχείρησή του ως κλινική μακροζωίας. Δεν υπάρχει καμία πιστοποίηση για να θεωρηθεί γιατρός μακροζωίας και δεν υπάρχουν αρκετές τυποποιήσεις στον τομέα.
Σε μια συνεδρίαση του Κογκρέσου τον Μάρτιο, η Σου υποστήριξε την έρευνα, τους σαφείς ορισμούς στο πεδίο και τους ρυθμιστικούς δείκτες, καθώς οι εταιρείες επιδιώκουν να διαθέσουν φάρμακα στην αγορά που στοχεύουν να επεκτείνουν το εύρος της υγείας και να μειώσουν τον κίνδυνο ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία.
«Πώς αξιολογείτε αν το φάρμακο για τη μακροζωία λειτουργεί ή όχι; Πώς μπορείς να καταλάβεις χωρίς βιοδείκτη της γήρανσης ότι κάποιος λειτουργεί ή όχι;» λέει η Σου. «Μόλις ορίσουμε έναν βιοδείκτη της γήρανσης, μπορούμε να πούμε την αποτελεσματικότητα και μετά μπορούμε να πούμε τι πραγματικά λειτουργεί».
Latest News
Ασθενείς δύο ταχυτήτων - Τι συμβαίνει με την αξιολόγηση καινοτόμων φαρμάκωνσ την Ελλάδα
Νομικά κενά και υποστελέχωση διαπιστώνουν ΠΟΥ και Ε.Ε. ως εμπόδια στην αξιολόγηση νέων τεχνολογιών υγείας στην Ελλάδα
Ανησυχούν για τη συνταξιοδότηση οι Έλληνες - Μόνο το 18% δηλώνει έτοιμο
Τι αναφέρει η έρευνα της NN Hellas για τη μακροζωία - Πώς την αντιμετωπίζουν
Ολιστική αντιμετώπιση κολπικής μαρμαρυγής: Είναι νόσος και όχι αρρυθμία
Ο Δρ. Δημήτρης Τσιαχρής στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών μιλά για τους σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονεί η νόσος
Ευρωπαϊκός πέλεκυς για τα ληξιπρόθεσμα χρέη στα νοσοκομεία
Το 1,3 δισ. ευρώ έφτασαν τα ληξιπρόθεσμα χρέη στα νοσοκομεία (δημόσια και στρατιωτικά) σε προμηθευτές - Δεύτερη προσφυγή
Σε λειτουργία το Ταμείο Καινοτομίας του υπουργείου Υγείας από το 2025 - Οι στόχοι του
Απάντηση στην ανάγκη πρόσβασης ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες, των οποίων το κόστος είναι υψηλό, θέλει να δώσει το Ταμείο Καινοτομίας
Τι φταίει και δε φτάνει ο προϋπολογισμός για φάρμακα στα νοσοκομεία
Ανεπαρκής η χρηματοδότηση, όμως λείπουν και οι ψηφιακές υποδομές που θα βοηθούσαν στην αποδοτική χρήση των πόρων