
Να κρατήσει έστω και τα επίπεδα των 1.430 μονάδων παλεύει σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο όμως οδεύει προς την τρίτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίασή του, όσο διαρκεί μάλιστα η διαδικασία του βιβλίου προσφορών για το 10% της Εθνικής.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει πτώση 0,96% στις 1.433,12 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 77,8 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 20,4 εκατ. τεμάχια. Απώλειες 1,11% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 3.470,89 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός πτώση 1,36% στις 1.221,70 μονάδες.
Από τα ψηλά στα χαμηλά…
Η εσωστρέφεια και η αποφυγή ρίσκου έχουν επανέλθει στη Λ. Αθηνών μετά και τη σημερινή εικόνα που εμφανίζει η αγορά, καθώς όχι μόνο έχασε με χαρακτηριστική ευκολία τη στήριξη των 1.450 μονάδων, αλλά πλέον παλεύει να κρατήσει και τις 1.450 μονάδες. Και όλα αυτά την ώρα που την περασμένη Παρασκευή, δηλαδή πριν ανοίξει το βιβλίο προσφορών για το 10% της Εθνικής, ο γενικός δείκτης «κοιτούσε» την κατοχύρωση της αντίστασης των 1.470 – 1.475 μονάδων.
Προφανώς το placement της Εθνικής απορροφά σημαντική ρευστότητα από μια αγορά που έδειχνε από το καλοκαίρι ότι «διψά» για νέα κεφάλαια, εντούτοις και η διεθνής αβεβαιότητα έχει προστεθεί στην επιφυλακτικότητα πολλών χαρτοφυλακίων. Έτσι οι προσδοκίες για μια αντίδραση στην παρούσα είναι χαμηλές, με το σενάριο για εκ νέου δοκιμασία των 1.400 μονάδων να έχει πλέον περισσότερες πιθανότητες.
Βέβαια, σύμφωνα με τους εγχώριους αναλυτές, τουλάχιστον το μέτωπο της Εθνικής είναι ένας βραχυπρόθεσμος σκόπελος που αναμενόταν να προκαλέσει αναταράξεις. Αργά ή γρήγορα η αγορά θα επανέλθει στην κανονικότητα της, εκτός και αν το διεθνές κλίμα παραμείνει εύθραυστο, επηρεάζοντας τις διαθέσεις ανάληψης ρίσκου, κυρίως από τα ξένα χαρτοφυλάκια.
Στο ταμπλό
Στο ταμπλό τώρα, Eurobank και Aegean σημειώνουν απώλειες 2,84% και 2,37% αντίστοιχα, με τις Λάμδα, Alpha Bank, Metlen, ΟΤΕ, Cenergy, ΔΕΗ, Motor Oil, Autohellas, Ελλάκτωρ, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΧΑ και Πειραιώς να ακολουθούν με απώλειες που ξεπερνούν το 1%.
Ήπια πτωτικά κινούνται οι Jumbo, ΓΕΚ Τέρνα, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΠΑΠ, Σαράντης, Βιοχάλκο, Τιτάν και Εθνική, με την Τέρνα Ενεργειακή να μην έχει μεταβολή. Στον αντίποδα, Coca Cola και ΔΑΑ σημειώνουν κέρδη 0,69% και 0,76% αντίστοιχα.


Latest News

Βρήκε τις στηρίξεις κόντρα στο profit taking το ΧΑ
Δίχως μεγάλο «κόστος» ήταν οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο όμως έδειξε ότι χρειάζεται να αφομοιώσει τη μεγάλη κίνηση του τελευταίου δεκαπενθημέρου

ΔΕΗ και Motor Oil δίνουν… θετική ενέργεια στο Χρηματιστήριο
Η υπεραπόδοση του ΧΑ έναντι των ξένων προφανώς δημιουργεί αισιοδοξία για τη συνέχεια

Ήπιο profit taking στο Χρηματιστήριο Αθηνών - Αναζητούνται άμυνες
Η αγορά χρειάζεται να αφομοιώσει τη μεγάλη κίνηση του τελευταίου δεκαπενθημέρου μέχρι να μπορέσει να διασπάσει με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα τη ζώνη των 1.700 μονάδων

Φόρτσαρε στο φίνις το Χρηματιστήριο - Ανέκτησε και τις 1.700 μονάδες
Η αποφασιστική διατήρηση των 1.700 μονάδων δείχνει να χρειάζεται περισσότερα καύσιμα, με το πρώτο τεστ να είναι από αύριο

Βλέπει… αλλά δεν «ακουμπά» τις 1.700 μονάδες το Χρηματιστήριο Αθηνών
Μέσα σε ένα δύσκολο λόγω διεθνούς αβεβαιότητας περιβάλλον, το ΧΑ έχει καταφέρει να βρίσκεται σε επαφή με τις 1.700 μονάδες

«Βλέπει» και πάλι τις 1700 μονάδες το ΧΑ - Καταλύτης οι τράπεζες
Oι περισσότεροι κλαδικοί δείκτες διατηρούν τη μεσοπρόθεσμη ανοδική τους εικόνα

Πάνω και από τις 1.670 μονάδες το χρηματιστήριο - Αλμα άνω του 4% για τις τράπεζες
Μετά από μια εβδομάδα με σημαντικά κέρδη, η αγορά είδε σήμερα τη σφραγίδα του ΒΒΒ στην ελληνική οικονομία από τον οίκο S&P

Με τραπεζική ώθηση «βλέπει» και τις 1.700 μονάδες το ΧΑ
Κομβικός παραμένει ο ρόλος του τραπεζικού κλάδου, τόσο σε επίπεδο τζίρου όσο και στη διαμόρφωση του Γενικού Δείκτη

Μοιρασμένο το ταμπλό στο ΧΑ, με το βλέμμα στις ΗΠΑ
Η αγορά βλέπει πλέον τη σφραγίδα του ΒΒΒ στην ελληνική οικονομία από τον οίκο S&P – Κάτι που έχουμε να δούμε πάρα πολλά χρόνια

«Έσπασε» στο τέλος καθοδικά το ΧΑ - Βουτιά για τράπεζες, Cenergy
Στο δεύτερο «μισό» της συνεδρίασης, το ΧΑ υπέκυψε στις λιγοστές, μεν, αλλά περισσότερες εντολές πώλησης