
Στα υψηλότερα επίπεδα σε περισσότερο από έναν μήνα εκτινάχθηκε το πετρέλαιο την Πέμπτη, καθώς οι traders εικάζουν ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να εμπλακεί σε αντίποινα εναντίον της πετρελαϊκής βιομηχανίας του Ιράν.
Το αμερικανικό West Texas Intermediate ανέβηκε έως και 5,5% για να διαπραγματευτεί στα 74 δολάρια το βαρέλι, αφού ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε στους δημοσιογράφους ότι μια τέτοια κίνηση είναι υπό συζήτηση. Το αργό πετρέλαιο Brent, το διεθνές σημείο αναφοράς, σημείωσε άνοδο έως και 5 % στα 77,65 δολάρια το βαρέλι.
Ερωτηθείς εάν οι ΗΠΑ θα υποστήριζαν το Ισραήλ να χτυπήσει τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν, ο Μπάιντεν είπε: «Το συζητάμε».
Η Ουάσιγκτον έχει καταστήσει σαφές ότι υποστηρίζει το δικαίωμα του Ισραήλ να απαντήσει στρατιωτικά στην πυραυλική επίθεση της Τρίτης από το Ιράν και έχει συχνές κλήσεις με Ισραηλινούς αξιωματούχους καθώς σχεδιάζουν την επόμενη κίνησή τους.
Όπως αναφέρουν οι Financial Times, την Τετάρτη, ο Μπάιντεν μίλησε με τους άλλους ηγέτες της G7 για να συντονίσει τις κυρώσεις στην Τεχεράνη για την επίθεση και να συμβουλεύσει το Ισραήλ για την απάντησή του.
Μετά από αυτό το τηλεφώνημα, ο Μπάιντεν είπε: «Και οι επτά από εμάς συμφωνούμε ότι έχουν το δικαίωμα να απαντήσουν, αλλά θα πρέπει να ανταποκριθούν αναλογικά».
Τα αντίποινα στο πετρέλαιο
Το Ισραήλ εξετάζει διάφορες επιλογές για αντίποινα κατά του Ιράν, συμπεριλαμβανομένων επιθέσεων σε εκτοξευτές πυραύλων ή πετρελαϊκές υποδομές.
Ορισμένοι Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν ζητήσει χτυπήματα κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων του, αν και πληροφορίες που επικαλούνται οι FT αναφέρουν αυτό δεν εξετάζεται. Ο Μπάιντεν είπε επίσης ότι θα ήταν αντίθετος σε μια τέτοια επίθεση.
Τα πλήγματα της Τρίτης στο Ισραήλ, ως απάντηση στη δολοφονία του ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα την περασμένη εβδομάδα, ήταν πολύ μεγαλύτερα από μια προηγούμενη ιρανική επίθεση τον Απρίλιο, ενσωματώνοντας περίπου διπλάσιο αριθμό βαλλιστικών πυραύλων — αν και μόνο λίγοι πέρασαν από την αεράμυνα του Ισραήλ.
Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν προειδοποίησε ότι το Ιράν θα αντιμετωπίσει «σοβαρές συνέπειες» για τα πλήγματα, τα οποία χαρακτήρισε «αναποτελεσματικά», προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ «θα συνεργαστούν με το Ισραήλ για να γίνει αυτό».
Ωστόσο, αναλυτές τονίζουν ότι οι ΗΠΑ δεν προσφέρουν στο Ισραήλ λευκή επιταγή για οποιοδήποτε είδος απάντησης και ότι στόχος τους ήταν να αποφύγουν την περαιτέρω κλιμάκωση του Ιράν.
Οι ιρανικές εξαγωγές
Το Ιράν εξάγει επί του παρόντος περίπου 1,6-1,8 εκατ. βαρέλια πετρέλαιο την ημέρα, εκ των οποίων 1,5 εκατ. b/d πηγαίνει στην Κίνα, μαζί με πάνω από 0,5 εκατ. b/d πετρελαϊκών προϊόντων, σύμφωνα με την Energy Aspects.
Ο Amrita Sen, διευθυντής έρευνας στο Energy Aspects, είπε ότι οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να «αυξηθούν» εάν το Ισραήλ χτυπήσει τα ιρανικά διυλιστήρια και εάν η Τεχεράνη ανταπαντήσει και επιτεθεί σε άλλα κοιτάσματα πετρελαίου και διυλιστήρια στην περιοχή.
Η παγκόσμια αγορά πετρελαίου είναι ασταθής από την αρχή της εβδομάδας λόγω της κλιμάκωσης της έντασης στη Μέση Ανατολή, με πιθανές διαταραχές στις εξαγωγές ενέργειας.


Latest News

Ο πυρετός του χρυσού στην Κίνα - Οι μικροεπενδυτές και οι προειδοποιήσεις των αρχών
Γιατί οι Κινέοι δανείζονται ή βάζουν τις αποταμιεύσεις τους στον χρυσό

Προς εβδομαδιαία πτώση οι τιμές του πετρελαίου με φόντο την αύξηση της παραγωγής
To πετρέλαιο διέγραψε τα προηγούμενα κέρδη λόγω των φόβων ότι η παραγωγή μπορεί να είναι υπερβολική σε σχέση με τη ζήτηση

Μήπως ήρθε η ώρα για επένδυση σε ασήμι;
Η ιστορία δείχνει ότι το ασήμι θα μπορούσε να ακολουθήσει την άνοδο του χρυσού

Μικρή ανάκαμψη για την τιμή του πετρελαίου
Στο ραντάρ των επενδυτών η αύξηση της παραγωγής του ΟΠΕΚ+ και τα σήματα της Ουάσινγκτον για τους δασμούς

Γιατί ο χρυσός ξεπέρασε αμερικανικά ομόλογα και δολάριο - Το ράλι δίχως φρένα
Ο χρυσός διανύει ένα ράλι που φαίνεται ασταμάτητο - Η τιμή του έσπασε το φράγμα των 3.500 δολ, ανά ανά ουγγιά

Η παραγωγή κακάο αυξάνεται, η κρίση παραμένει - Γιατί οι τιμές δεν θα επιστρέψουν στα προηγούμενα επίπεδα
Η εκτόξευση της τιμής του κακάο, που αναστάτωσε τις αγορές εμπορευμάτων και τις βιομηχανίες σοκολάτας, φαίνεται να καταλαγιάζει αλλά τα προβλήματα παραμένουν

Έσπασε το φράγμα των 3.500 δολαρίων ο χρυσός - Ράλι χωρίς φρένα
Οι επιθέσεις Τραμπ στον Πάουελ και ο δασμολογικός πόλεμος εντείνουν τις ανησυχίες στις αγορές

Μποϊκοτάζ στα αμερικανικά commodities από την Κίνα - Τι συμβαίνει με τη σόγια
Μεταξύ των εμπορευμάτων που επηρεάστηκαν περισσότερο, ήταν οι αγορές υγροποιημένου φυσικού αερίου και σιταριού

Ένα ακόμα ρεκόρ για τον χρυσό - Βάζει πλώρη για τα 3.500 δολάρια
Ο χρυσός καταρρίπτει το ένα ιστορικό ρεκόρ μετά το άλλο

Εβδομαδιαία κέρδη για το πετρέλαιο
Το Brent παραμένει κάτω από τα 70 δολάρια το βαρέλι