
Ο χώρος της πολυτελούς εστίασης στις ΗΠΑ επλήγη ιδιαίτερα από την πανδημία, αλλά o ελληνοαμερικανός Νικ Κόκονας όχι μόνο επεβίωσε τις δύσκολες αυτές μέρες, αλλά μάλιστα εκμεταλλεύτηκε την κατάσταση προς όφελός του.
Γεννημένος και μεγαλωμένος στο Northbrook του Ιλινόις μοναχοπαίδι Ελλήνων γονέων, ο Κόκονας αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Colgate με πτυχίο στη φιλοσοφία. Υπήρξε ιδιοκτήτης οικονομικής εταιρείας για 10 χρόνια και ήταν επενδυτής και επιχειρηματίας, πριν γνωρίσει τον σεφ Γκραντ Ατσάτζ και δημιουργήσει αυτό που ευρέως χαρακτηρίστηκε ως το καλύτερο εστιατόριο των ΗΠΑ.
Ο Νικ Κόκονας, ο συνιδρυτής της τριών αστέρων Michelin Alinea στο Σικάγο, πούλησε το μερίδιο ιδιοκτησίας του στον Όμιλο Alinea, ανέφερε την Τρίτη το Eater Chicago. Σε ανάρτησή του στο X, ο Κόκονας είπε ότι θα παραμείνει «μειοψηφικός, παθητικός επενδυτής» μόνο στο επώνυμο εστιατόριο Alinea του ομίλου. Μια ομάδα επενδυτών με επικεφαλής τον Τζέισον Γουαϊγκάρτεν αναλαμβάνει το μερίδιο του Κόκονας, με τους όρους της συμφωνίας να μην έχουν αποκαλυφθεί.
Εστίαση: Κινεζική αλυσίδα θέλει να μάθει στους ξένους το Hot Pot
«Πέρασα αρκετά χρόνια αναζητώντας κάποιον να αγοράσει τον Στιβ Μπερνάκι και εμένα από την TAG (The Alinea Group)… Είναι μια μοναδική προσφορά premium (4 αστέρια Michelin συνολικά) και κάποιος έπρεπε να θέλει να τη λειτουργήσει», είπε ο Κόκονας στο Eater σε ένα email. «Θέλω απλώς να δουλέψω σε άλλα έργα, που δεν σχετίζονται με εστιατόρια, και δεν θέλω να είμαι ο λόγος που το TAG δεν επεκτείνεται περαιτέρω και δεν δημιουργεί νέες ευκαιρίες για την ομάδα μας».
Somewhere at the end of the hall is a door.
Earlier today I sold my ownership of The Alinea Group to an investor group led by Chicagoan Jason Weingarten. I remain a minority, passive investor solely in Alinea Restaurant. /1 pic.twitter.com/FoKXo6P0uR
— nick kokonas (@nickkokonas) September 30, 2024
Αστέρια Michelin για τον Κόκονας
Μαζί με τον σεφ Γκραντ Ατσάτζ, ο Κόκονας άνοιξε το Alinea το 2005. Κέρδισε τρία αστέρια Michelin το 2010 και έκτοτε διατηρεί την διάκριση. Το Alinea Group αποτελείται επίσης από το Next με ένα αστέρι Michelin, το κοκτέιλ μπαρ Aviary, το πιο χαλαρό Roister που είναι χτισμένο γύρω από μια εστία και το παλιομοδίτικο St Clair Supper Club. Κάποια στιγμή, η ομάδα λειτούργησε ένα παράρτημα του Aviary στο ξενοδοχείο Mandarin Oriental στη Νέα Υόρκη, πριν το κλείσει το 2020. Ο Ατσάτζ θα παραμείνει στο Alinea και είπε στο Eater ότι αυτήν τη στιγμή ταξιδεύει και θα κάνει δήλωση όταν επιστρέψει στο Σικάγο.
Ο Κόκονας, ένας trader παραγώγων που μπήκε στον κόσμο των εστιατορίων, υπήρξε μια επαναστατική φιγούρα στη γαστρονομία. Το πέτυχε με την αναλυτική του σκέψη και την οξυδέρκειά του σε έναν κλάδο που ταλαιπωρείται από επιχειρηματικά μοντέλα παλαιάς κοπής.
Ξεκίνησε την πλατφόρμα κρατήσεων Tock το 2014, αλλάζοντας τον τρόπο με τον οποίο τα εστιατόρια κλείνουν τραπέζια, ειδικά στα κορυφαία του κλάδου.
Όταν ήρθε η ώρα να κυκλοφορήσει βιβλία μαγειρικής για το Alinea και το Aviary, προτίμησε να δημιουργήσει και να τυπώσει ο ίδιος τα βιβλία αντί να απευθυνθεί σε εκδοτική εταιρεία, παρουσιάζοντας τα οικονομικά της απόφασής του στο blog του.
Και όταν χτύπησε η πανδημία, αυτός και ο Ατσάτζ πρωτοπόρησαν στο πώς να στρέφουν τα εστιατόρια εκλεκτής εστίασης σε ένα αποτελεσματικό μοντέλο παραλαβής φαγητού σε πακέτο, ένα μοντέλο που αντέγραψαν τα εστιατόρια σε όλη τη χώρα.
Η αλλαγή σκυτάλης
Αναλαμβάνοντας από τον Κόκονας, ο Γουαϊνγκάρτεν έχει ένα υπόβαθρο στις νεοφυείς επιχειρήσεις, σημείωσε το Eater. Εντάχθηκε στον γαστρονομικό κόσμο όταν ξεκίνησε την υπηρεσία παράδοσης γευμάτων Entrée το 2022. Νωρίτερα φέτος, το Entrée επεκτάθηκε με το εστιατόριο Oliver’s του Σικάγο.
Ενώ ο Κόκονας υπαινίχθηκε ότι θέλει να επικεντρωθεί σε δουλειά εκτός εστίασης, δεν είναι σαφές ποιο θα είναι το επόμενο εγχείρημά του. Είχε ήδη αρχίσει να υποχωρεί από τη θέση του στον κλάδο πριν από αυτό, πουλώντας το Tock στην Squarespace και στη συνέχεια το εγκατέλειψε το 2022 (η Squarespace πούλησε την Tock στην American Express φέτος το καλοκαίρι για 400 εκατομμύρια δολάρια). Ο Κόκονας έχει οινοποιείο με τη γυναίκα του στην κοιλάδα Νάπα της Καλιφόρνια, αλλά είπε στο Eater ότι εξακολουθεί να θεωρεί το Σικάγο ως βάση του.


Latest News

Ο πυρετός του χρυσού στην Κίνα - Οι μικροεπενδυτές και οι προειδοποιήσεις των αρχών
Γιατί οι Κινέοι δανείζονται ή βάζουν τις αποταμιεύσεις τους στον χρυσό

Η μεγάλη επιστροφή του σαουδάραβα κολλητού του Μασκ - Η ταραχώδης ζωή του Αλουαλίντ μπιν Ταλάλ
Ο φανταχτερός Σαουδάραβας δισεκατομμυριούχος επενδυτής Αλουαλίντ επιστρέφει στο προσκήνιο, ενθαρρυμένος από την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Το Πεκίνο εξετάζει εξαιρέσεις στους δασμούς 125% - Ποια προϊόντα αφορούν
Η Κίνα εξετάζει τώρα εξαιρέσεις από τους δασμούς, στο πνεύμα των αντίστοιχων πρόσφατων αμερικανικών ανακοινώσεων

Goldman: Η Κίνα μπορεί να εξαιρέσει το αιθάνιο και το υγραέριο από υψηλούς δασμούς
Η σημαντική εξάρτηση της κινεζικής βιομηχανίας πλαστικών από τις αμερικανικές εισροές βάζει σε σκέψεις το Πεκίνο, σύμφωνα με τους αναλυτές της Goldman

Ο Τραμπ διαψεύδει... τη διάψευση του Πεκίνου - «Σε εξέλιξη συνομιλίες με την Κίνα»
O αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που λέει το Πεκίνο

Ο κινέζος χειριστής ρομποταξί Pony.ai εξετάζει IPO σε άλλα χρηματιστήρια
Λιγότερο από έξι μήνες μετά την IPO της Νέας Υόρκης, οι αυξανόμενοι φόβοι διαγραφής από ΗΠΑ ωθούν την Pony.ai σε αναζήτηση εναλλακτικής IPO

ΕΚΤ: Οι τράπεζες υποτιμούν τις απώλειες δανείων του τομέα αυτοκινήτων
Η αυτοκινητοβιομηχανία είναι ένας από τους τομείς στους οποίους «οι προβλέψεις των τραπεζών δεν φαίνεται να αντικατοπτρίζουν επαρκώς τους καθοδικούς κινδύνους

Ο Τραμπ βάζει στο μικροσκόπιο την χρηματοδότηση πανεπιστημίων από το εξωτερικό
Νέο εκτελεστικό διάταγμα του Τραμπ απειλεί να περικόψει ομοσπονδιακά χρήματα από τα σχολεία που δεν συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις αποκάλυψης ξένων χρηματοδοτήσεων

Η Boeing απειλεί να σταματήσει να κατασκευάζει αεροσκάφη για την Κίνα
Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας επισκιάζει τα καλύτερα από τα αναμενόμενα οικονομικά αποτελέσματα της Boeing

Άνοδος της μετοχής της Alphabet λόγω της αύξησης των εσόδων το α' τρίμηνο
Η Alphabet είχε έσοδα 90,23 δισ. δολάρια έναντι προβλέψεων για έσοδα 89,12 δισ. δολαρίων, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 2,81 δολάρια έναντι εκτιμήσεων για 2,01 δολάρια