Βρετανία: H Ριβς αλλάζει τους δημοσιονομικούς κανόνες- Στόχος η απελευθέρωση κεφαλαίων για επενδύσεις

Η Ριβς δήλωσε ότι ο «επενδυτικός κανόνας» της θα «κάνει το χρέος να μειωθεί ως ποσοστό της οικονομίας μας».

Βρετανία: H Ριβς αλλάζει τους δημοσιονομικούς κανόνες- Στόχος η απελευθέρωση κεφαλαίων για επενδύσεις

Εγγραφείτε στο OT Newsletter για την καθημερινή σας ενημέρωση με ειδήσεις από την οικονομία, τις επιχειρήσεις, τις αγορές και τα διεθνή.

* indicates required

Επιβεβαίωσε ότι σκοπεύει να αλλάξει τους δημοσιονομικούς κανόνες στον προϋπολογισμό του Οκτωβρίου η υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, Ρέιτσελ Ριβς, μια κίνηση που αποσκοπεί στο να απελευθερώσει δισεκατομμύρια λίρες για επενδύσεις.

Αυτό βάζει τέλος, όπως αναφέρει το CNBC, σε εβδομάδες εικασιών ενόψει του πολυαναμενόμενου πρώτου προϋπολογισμού της κυβέρνησης των Εργατικών, τον οποίο η Ριβς αναμένεται να παρουσιάσει στις 30 Οκτωβρίου.

Βρετανία: Ρευστό 7 δισ. για το Εθνικό Σύστημα Υγείας – Θα έρθει η μεγάλη αναμόρφωση;

Ο πρωθυπουργός Keir Starmer έχει προειδοποιήσει προηγουμένως ότι ο προϋπολογισμός θα είναι «επώδυνος» και ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να ζητήσει «μεγάλα ποσά» από το κοινό για να αντιμετωπίσει τη «μαύρη τρύπα» στα δημόσια οικονομικά.

Γράφοντας στους Financial Times την Πέμπτη, η Ριβς δήλωσε ότι ο «επενδυτικός κανόνας» της θα «κάνει το χρέος να μειωθεί ως ποσοστό της οικονομίας μας».

Πρόσθεσε ότι αυτή η αλλαγή «θα δημιουργήσει χώρο για αυξημένες επενδύσεις στον ιστό της οικονομίας μας και θα διασφαλίσει ότι δεν θα δούμε τις μειώσεις στις επενδύσεις του δημόσιου τομέα που είχαν προγραμματιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση».

Ο επενδυτικός κανόνας

Η Ριβς δεν διευκρίνισε τι ακριβώς θα αλλάξει ο επενδυτικός κανόνας, αλλά σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες  το υπουργείο Οικονομικών θα μπορούσε να στοχεύσει στις καθαρές χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις του δημόσιου τομέα (PSNFL) στο μέτρο του χρέους του Ηνωμένου Βασιλείου, αντί για το καθαρό χρέος του δημόσιου τομέα.

Το μέτρο του PSNFL λαμβάνει υπόψη του έναν ευρύτερο απολογισμό του ισολογισμού της κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένων των χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων και υποχρεώσεων, από ό,τι το καθαρό χρέος του δημόσιου τομέα.

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών αρνήθηκε να σχολιάσει όταν ρωτήθηκε αν η αλλαγή του δημοσιονομικού κανόνα θα στοχεύει στο PSNFL στο μέτρο του χρέους του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το όφελος από τις αλλαγές στους δημοσιονομικούς κανόνες

Το Ινστιτούτο Δημοσιονομικών Μελετών, μια δεξαμενή σκέψης με επιρροή, δήλωσε στις 30 Σεπτεμβρίου ότι μια αλλαγή στους δημοσιονομικούς κανόνες για να στοχεύσει το PSNFL θα προσέφερε έως και 50 δισεκατομμύρια λίρες (64,8 δισεκατομμύρια δολάρια) πρόσθετο περιθώριο για την κυβέρνηση.

Ο Ριβς επιβεβαίωσε την αλλαγή των δημοσιονομικών κανόνων της Βρετανίας κατά τη διάρκεια του ταξιδιού στις ετήσιες συνεδριάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσινγκτον.

Περισσότερα από Διεθνή

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433