
Μικρή πτώση κατά 1,5% σημείωσε η αγροτική παραγωγή στην ΕΕ το 2023, η οποία έφτασε τα 537,1 δισ. ευρώ από τα (545,4 δισ. ευρώ) το 2022, με την Ελλάδα να βρίσκεται στη λίστα των χωρών όπου καταγράφηκε η μεγαλύτερη μείωση, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.
Aυτή η μικρή πτώση από την ανώτατη τιμή της παραγωγής το 2022 τερμάτισε την ανοδική τάση που είχε ξεκινήσει το 2010, τονίζει η Eurostat, σύμφωνα με την οποία, αυτή η μεταβολή της ονομαστικής αξίας αντανακλά το ισοζύγιο μείωσης του όγκου της παραγωγής (-2,3 %) και ελαφράς αύξησης της ονομαστικής τιμής για αγροτικά αγαθά και υπηρεσίες (+0,8 %).
ΕΛΣΤΑΤ: Μειώθηκε κατά 4,1% ο δείκτης τιμών εκροών στη γεωργία – κτηνοτροφία
Σημαντική μείωση της τάξης του 16% σημείωσε η αγροτική παραγωγή στην Ελλάδα
Αν και ο όγκος της αγροτικής παραγωγής στην ΕΕ το 2023 ήταν λίγο χαμηλότερος από ό,τι το 2022, υπήρχαν 10 χώρες της ΕΕ για τις οποίες οι όγκοι ήταν υψηλότεροι. Τα υψηλότερα ποσοστά αύξησης σημειώθηκαν στην Ουγγαρία (+26%) και τη Σλοβακία (+12%). Στις υπόλοιπες χώρες σημειώθηκαν μειώσεις, με τις μεγαλύτερες να σημειώνονται στην Ελλάδα (-16%), την Εσθονία, τη Λετονία, την Ισπανία (-9%) και τη Σουηδία (-8%).
Η ελαφρά μείωση της αξίας της παραγωγής της αγροτικής βιομηχανίας της ΕΕ το 2023 αντανακλά έντονες αντιθέσεις μεταξύ των χωρών της ΕΕ. Οι πιο απότομοι ρυθμοί αύξησης της αξίας σημειώθηκαν στην Πορτογαλία (+14,6%) και στην Ουγγαρία (+11,1%) και οι πιο απότομες πτώσεις (περίπου -20%) στη Λετονία και την Εσθονία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, οι συνεισφορές από τις χώρες της ΕΕ διέφεραν σημαντικά, αντανακλώντας τις διαφορές στους όγκους παραγωγής, τις τιμές που ελήφθησαν, καθώς και το σύνολο των καλλιεργειών, των ζώων που εκτρέφονται, των ζωικών προϊόντων που συλλέγονται και των προσφερόμενων υπηρεσιών.
Η σαφή πλειονότητα (57,8%) της συνολικής αξίας παραγωγής της αγροτικής βιομηχανίας της ΕΕ προήλθε από την «μεγάλη τετράδα» της Γαλλίας (95,8 δισ. ευρώ), της Γερμανίας (76,1 δισ. ευρώ), της Ιταλίας (73,0 δισ. ευρώ) και της Ισπανίας (65,6 δισ. ευρώ). δισεκατομμύριο). Η επόμενη ομάδα χωρών της ΕΕ ήταν οι Κάτω Χώρες (41,5 δισ. ευρώ), η Πολωνία (36,8 δισ. ευρώ) και η Ρουμανία (22,2 δισ. ευρώ). Τα τρία τέταρτα (76,5%) της συνολικής αξίας της αγροτικής παραγωγής της ΕΕ το 2023 προήλθαν από αυτές τις επτά χώρες της ΕΕ.

Στοιχεία Eurostat: Η αξία της αγροτικής παραγωγής
Λίγο περισσότερο από το μισό (51%) της αξίας της αγροτικής παραγωγής της ΕΕ το 2023 προήλθε από καλλιέργειες (273,6 δισ. ευρώ, -6% σε σύγκριση με το 2022) και ειδικά από τα λαχανικά, τα κηπευτικά και τα δημητριακά.
Αντίστοιχα, σχεδόν τα δύο πέμπτα (39,9%) της συνολικής παραγωγής προέρχονταν από ζώα και ζωικά προϊόντα (214,3 δισεκατομμύρια ευρώ, +2 % σε σύγκριση με το 2022), με την πλειοψηφία να προέρχεται μόνο από γάλα και χοίρους.
Το υπόλοιπο μερίδιο (9,2%) προήλθε από αγροτικές υπηρεσίες, οι οποίες έφτασαν τα 25,4 δισ. ευρώ και δευτερεύουσες δραστηριότητες στα 23,8 δισ. ευρώ.
Το κόστος των γεωργικών εισροών της ΕΕ που δεν σχετίζεται με επενδύσεις (ενδιάμεση κατανάλωση) ήταν κατά 3% χαμηλότερο το 2023 σε σχέση με το 2022.
Οι αλλαγές στην αξία της αγροτικής παραγωγής και της ενδιάμεσης κατανάλωσης το 2023 οδήγησαν σε αύξηση 0,5% της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας που παράγεται από τη γεωργία.


Latest News

Σταθεροποιείται η παραγωγή κρασιού του 2025 στο νότιο ημισφαίριο
Οι προβλέψεις για το κρασί βασίζονται σε πρώιμες εκτιμήσεις για τη συγκομιδή σταφυλιών, η οποία συνεχίζεται ακόμη σε ορισμένες περιοχές

Καμπανάκι Διεπαγγελματικής για το βαμβάκι – Τι θα φέρει η «πράσινη» οδηγία της ΕΕ
Παρέμβαση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος για τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει στο βαμβάκι οδηγία της ΕΕ

Πώς θα βελτιωθεί η διαδικασία για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2025 - Παρέμβαση ΕΘΕΑΣ
Επτά βελτιωτικές προτάσεις για έγκαιρη, ομαλή και προσιτή υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2025 καταθέτει η ΕΘΕΑΣ - Αίτημα άμεσης συνάντησης

Πότε ξεκινά η υποβολή δηλώσεων για την αναδιάρθρωση αμπελώνων – Οι ενισχύσεις
Ποιες δράσεις περιλαμβάνονται στην παρέμβαση για την αναδιάρθρωση και μετατροπή στο αμπέλι - Ηλεκτρονικά οι αιτήσεις

Σταμενίτης: Σε εξέλιξη οι αναγγελίες ζημιών από τον ΕΛΓΑ για τον παγετό
«Έχουμε σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης», είπε ο Διονύσης Σταμενίτης από το Αμύνταιο και την Πτολεμαΐδα

Η ακτινογραφία του αμπελοοινικού τομέα το 2024 – Τι δείχνουν τα στοιχεία
Η παγκόσμια παραγωγή κρασιού το 2024, σύμφωνα με τον OIV, υπολογίζεται σε 226 εκατομμύρια εκατόλιτρα, η χαμηλότερη των τελευταίων 60 ετών

Ξεκινά το νέο πρόγραμμα μεταποίησης - Επενδύσεις από 400.001 έως 5 εκατ. ευρώ
Με αρχικό προϋπολογισμό 135 εκατ. ευρώ ξεκινά το πρόγραμμα μεταποίησης, εμπορίας και ανάπτυξης γεωργικών προϊόντων του ΣΣ ΚΑΠ

Ο αμπελώνας της Σαντορίνης εκπέμπει SOS – Κίνδυνος να μηδενιστεί η παραγωγή μέχρι το 2042
Πώς θα διασωθεί ο αμπελώνας στη Σαντορίνη – Ποια σχέδια δρομολογεί ο Σύνδεσμος Οινοποιών Σαντορίνης

Στα «χαρακώματα» οι παραγωγοί επιτραπέζιας ελιάς - Οι φόβοι για την επόμενη ημέρα των δασμών
Σε αναβρασμό ο κλάδος για την επιτραπέζια ελιά - «Δεν έχουμε περιθώριο να χάσουμε ούτε σεντ», λένε οι παραγωγοί στον ΟΤ

Δύσκολη χρονιά για το κρασί και τους παραγωγούς του
Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1961 υποχώρησε η παγκόσμια παραγωγή το 2024 – κάμψη και στη ζήτηση