
Αυξημένες κατά 21,7% είναι οι εξαγωγές μήλων, οι οποίες από την αρχή του Σεπτεμβρίου έως και τις 29 Νοεμβρίου έφτασαν τους 20.060 τόνους έναντι των 16.521 τόνων το αντίστοιχο περσινό διάστημα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα οποία επεξεργάστηκε ο Σύνδεσμος Εξαγωγικών Επιχειρήσεων Φρούτων, Λαχανικών και Χυμών «Incofruit Hellas», από τη συνολική ποσότητα των 20.060 τόνων, οι 13.671 τόνοι κατευθύνθηκαν προς τον Αίγυπτο.
Φρούτα και λαχανικά: Τσίμπησαν κατά 7,9% σε αξία οι εξαγωγές – Ποια πρωταγωνιστούν [πίνακες]
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία για τις εισαγωγές μήλων, οι οποίες από την 1η Σεπτεμβρίου ανήλθαν σε 7.000 τόνους περίπου, εκ των οποίων οι 5.500 τόνοι προέρχονται από Βόρεια Μακεδονία
Όμως η κατάσταση όσον αφορά τη δυνατότητα εξαγωγής στην Αίγυπτο δεν άλλαξε, καθώς όπως επισημαίνουν οι εξαγωγείς η αιγυπτιακή κυβέρνηση απαιτεί από τις εισαγωγικές εταιρείες να έχουν εξαγωγική δραστηριότητα που τους επιτρέπει να αποκτούν ξένο νόμισμα.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία για τις εισαγωγές μήλων, οι οποίες από την 1η Σεπτεμβρίου ανήλθαν σε 7.000 τόνους περίπου, εκ των οποίων οι 5.500 τόνοι προέρχονται από Βόρεια Μακεδονία.

Τι συμβαίνει με τις εξαγωγές ντομάτας
Οι εξαγωγές ντοματών από την 1η Ιανουαρίου 2024 έως 29 Νοεμβρίου 2024 εκτιμώνται ότι έφτασαν τους 32.500 τόνους έναντι 33.000 τόνων (μείωση κατά 2,3%) το αντίστοιχο διάστημα του 2023.
Όμως, σύμφωνα με τα στοιχεία, από την αρχή του χρόνου οι εισαγωγές ντομάτας στην χώρα μας ανήλθαν σε 29.000 τόνους περίπου αυξημένες κατά 21% συγκριτικά με τις αντίστοιχες περσινές. Οι 17.500 τόνοι προήλθαν από την Τουρκία.
Μάλιστα το διάστημα από 1/10/2024 έως 29/11/2024 οι εισαγωγές αυξήθηκαν αλματωδώς και ανήλθαν σε περίπου 7.000 τόνους, εκ των οποίοι οι 5.000 τόνοι ήρθαν από την Τουρκία, οι 700 τόνοι από την Ολλανδία και οι 400 τόνοι από το Βέλγιο, αλλά και από το Μαρόκο.
«Είναι γνωστό ότι επεστράφησαν φορτία νωπών φρούτων και λαχανικών (ντοματών, κυδωνιών κ.ά) λόγω μη συμμόρφωσής τους στις προδιαγραφές εμπορίας και την ισχύουσα κοινοτική και διμερείς συμφωνίες», σχολιάζει ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Γιώργος Πολυχρονάκης, επισημαίνοντας την αναφορά του ΥφΑΑΤ περί καταστροφής 200 τόνων ντοματών Τουρκίας λόγω υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων.
Όμως «τα στοιχεία Οκτωβρίου ανίχνευσης υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων του ΥΠΑΑΤ αναφέρει μόνο δύο δείγματα ντομάτας από την Τουρκία, το πρώτο εντοπίστηκε σε οπωροπωλείο, ενώ το δεύτερο κατά τους ελέγχους που διενεργούνται στους Συνοριακούς Σταθμούς Ελέγχου, με πιθανή επικινδυνότητα!!!!», τονίζει ο κ. Πολυχρονάκης, τονίζοντας ότι «αναμένουμε την πάταξη των παραβατών “εμπόρων” και αρμοδίων που χορήγησαν πιστοποιητικά που δεν έγιναν αποδεκτά από τα κράτη παραλήπτες (δεν τηρήθηκαν διμερείς συμφωνίες)».
Ακτινίδια και εσπεριδοειδή
Με εντονότερους ρυθμούς συνεχίσθηκαν εν όψει εορτών οι εξαγωγές πορτοκαλιών και μανταρινιών, ενώ την ίδια στιγμή επανήρθε το εμπόριο εσπεριδοειδών της Ισπανίας και αναμένονται και τα πρώτα φορτία από την Αίγυπτο.
Ειδικότερα, οι εξαγωγές πορτοκαλιών έφτασαν τους 37.053 τόνους (αύξηση κατά 14,3%) έναντι 32.426 τόνων πέρσι. Αντίστοιχα, οι εξαγωγές μανταρινιών ανήρθαν σε 44.254 τόνους (αύξηση κατά 76,6%) έναντι 25.063 τόνων της αντίστοιχης περσινής σεζόν του 2023/24.
Επίσης, οι εξαγωγές ακτινιδίων από 1/9/2024 έως και 29/11/2024 ανέρχονται σε 65.925 τόνους (μείωση κατά 4,2%) έναντι 68.823 τόνων το αντίστοιχο διάστημα 2023.
«Φαινόμενα διακίνησης από «Έλληνες, Ιταλούς και βαλκάνιους εμπόρους» ατυποποίητων φρούτων και λαχανικών (κατ’ ευθείαν από τον αγρό) παρατηρούνται και την τρέχουσα περίοδο ακτινιδίων αλλά και εσπεριδοειδών, υπονομεύοντας όλη την προσπάθεια της χώρας για διατήρηση της φήμης των προϊόντων της», σχολιάζει ο κ. Πολυχρονάκης.
Εφιστά δε την προσοχή των αρμόδιων ελεγκτικών υπηρεσιών, στην εντατικοποίηση των ελέγχων, στις περιφέρειες παραγωγής και στα σημεία εξόδου της χώρας για τον ποιοτικό και υγειονομικό έλεγχο των διακινουμένων-εξαγομένων προϊόντων μας «προς αποφυγή δυσφήμησης τους, κυρίως από την μη τυποποίηση-συσκευασία σε πιστοποιημένους προς τούτο φορείς που παρέχουν πλήρη ιχνηλασιμότητα», σημειώνει.


Latest News

Καμπανάκι από τους εξαγωγείς για ανεπάρκεις ελέγχους στη διακίνηση φρούτων και λαχανικών
Aδυναμία να εντοπιστούν οι ποσότητες με τα ατυποποίητα φρούτα και λαχανικά καταλογίζουν στις αρμόδιες υπηρεσίες οι εξαγωγείς

Πώς θα δηλώσετε την παραγόμενη ποσότητα μελιού – Τα ποσά για τα Μικρά Νησιά του Αιγαίου
Η καταχώρηση – δήλωση στο Εθνικό Ηλεκτρονικό Μελισσοκομικό Μητρώο είναι υποχρεωτική τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο

Σε πιλοτική φάση το πρόγραμμα «Ισοζύγιο άνθρακα» στην ελιά - Τι περιλαμβάνει το έργο
Το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου έχει ανοίξει την εγγραφή για τους παραγωγούς ελιάς και τους φορείς του ελαιοκομικού τομέα

Σταθεροποιείται η παραγωγή κρασιού του 2025 στο νότιο ημισφαίριο
Οι προβλέψεις για το κρασί βασίζονται σε πρώιμες εκτιμήσεις για τη συγκομιδή σταφυλιών, η οποία συνεχίζεται ακόμη σε ορισμένες περιοχές

Καμπανάκι Διεπαγγελματικής για το βαμβάκι – Τι θα φέρει η «πράσινη» οδηγία της ΕΕ
Παρέμβαση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος για τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει στο βαμβάκι οδηγία της ΕΕ

Πώς θα βελτιωθεί η διαδικασία για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2025 - Παρέμβαση ΕΘΕΑΣ
Επτά βελτιωτικές προτάσεις για έγκαιρη, ομαλή και προσιτή υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2025 καταθέτει η ΕΘΕΑΣ - Αίτημα άμεσης συνάντησης

Πότε ξεκινά η υποβολή δηλώσεων για την αναδιάρθρωση αμπελώνων – Οι ενισχύσεις
Ποιες δράσεις περιλαμβάνονται στην παρέμβαση για την αναδιάρθρωση και μετατροπή στο αμπέλι - Ηλεκτρονικά οι αιτήσεις

Σταμενίτης: Σε εξέλιξη οι αναγγελίες ζημιών από τον ΕΛΓΑ για τον παγετό
«Έχουμε σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης», είπε ο Διονύσης Σταμενίτης από το Αμύνταιο και την Πτολεμαΐδα

Η ακτινογραφία του αμπελοοινικού τομέα το 2024 – Τι δείχνουν τα στοιχεία
Η παγκόσμια παραγωγή κρασιού το 2024, σύμφωνα με τον OIV, υπολογίζεται σε 226 εκατομμύρια εκατόλιτρα, η χαμηλότερη των τελευταίων 60 ετών

Ξεκινά το νέο πρόγραμμα μεταποίησης - Επενδύσεις από 400.001 έως 5 εκατ. ευρώ
Με αρχικό προϋπολογισμό 135 εκατ. ευρώ ξεκινά το πρόγραμμα μεταποίησης, εμπορίας και ανάπτυξης γεωργικών προϊόντων του ΣΣ ΚΑΠ