![Τουρισμός: Στα 2,2 δισ. τα τουριστικά έσοδα του Οκτωβρίου – Αύξηση 19,7% [πίνακες]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/10/ot_tourismos_nisia.png)
Αυξημένες κατά 19,7% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα ήταν οι τουριστικές εισπράξεις τον Οκτώβριο, ενώ οι αφίξεις αυξήθηκαν κατά 8,6%, αποτυπώνοντας την επιτυχία των προσπαθειών για επέκταση της σεζόν. Ειδικότερα, όπως δείχνουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις διαμορφώθηκαν τον Οκτώβριο στα 2,177 δισ. ευρώ έναντι 1,819 δισ. που ήταν τον Οκτώβριο του 2023.
Στο δεκάμηνο, τα τουριστικά έσοδα ήταν κατά 5,5% υψηλότερα σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2023, καθώς ανήλθαν στα 20,935 δισ. ευρώ (από 19,84 δισ. πέρυσι), με τις αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών να αυξάνονται κατά 9,2%.
Airbnb: Ποιες περιοχές δέχονται τη μεγαλύτερη πίεση στην Αθήνα [γραφήματα]
Τουρισμός: Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ
Την ίδια ώρα, ευνοϊκές είναι οι προοπτικές για τον τουρισμό στην Ελλάδα όπου τα τελευταία χρόνια καταγράφει συνεχιζόμενη ανοδική πορεία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ., αυξημένες ήταν οι αφίξεις σε τουριστικά καταλύματα για τον Οκτώβριο του 2024.
Ειδικότερα, σύμφωνα τα σχετικά στοιχεία, κατά τον μήνα Οκτώβριο 2024 οι αφίξεις στα τουριστικά καταλύματα ανήλθαν σε 2.779.515 και οι διανυκτερεύσεις σε 10.920.665, σημειώνοντας αύξηση σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του έτους 2023, κατά 4,3% στις αφίξεις και στις διανυκτερεύσεις.
Κατά τον Οκτώβριο του 2024 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2023, παρατηρήθηκε αύξηση 5,1% στις αφίξεις και 4,8% στις διανυκτερεύσεις των αλλοδαπών.
Αντίστοιχα για τους ημεδαπούς, παρατηρήθηκε αύξηση στις αφίξεις και στις διανυκτερεύσεις κατά 1,7% και 1,6%, αντίστοιχα.
Μεγαλύτερη συμβολή στις αφίξεις και στις διανυκτερεύσεις στο σύνολο των καταλυμάτων, παρατηρήθηκε από τους αλλοδαπούς με 76,9% και 86,6%, αντίστοιχα. Η μέση συνολική διανυκτέρευση για το μήνα Οκτώβριο 2024, ανήλθε σε 3,9 ημέρες.
Οι πτήσεις
Αποκαλυπτικά είναι και τα στοιχεία της Fraport για την επιβατική κίνηση στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Fraport, πάνω από 35 εκατ. επιβάτες (για την ακρίβεια 35,2 εκατομμύρια) διακίνησαν τα αεροδρόμια της Fraport στο 11μηνο Ιανουαρίου- Νοεμβρίου 2024, καταγράφοντας αύξηση 6,4% έναντι του αντίστοιχου 11μήνου του 2023.
Μόνο το Νοέμβριο, σημειώθηκε αύξηση 11,6% έναντι του ίδιου μήνα πέρυσι. Σύμφωνα με τα στοιχεία του 11μήνου, ξεχωρίζει η Ρόδος για την καλύτερη επίδοση και η Μύκονος για τη χειρότερη.
Το αεροδρόμιο στη Ρόδο εξυπηρέτησε στο 11μηνο 6,013 εκατομμύρια διεθνείς επιβάτες έναντι 5,289 εκατομμυρίων επιβατών στο 11μηνο του 2023, σημειώνοντας αύξηση 13,7%.
Αντίθετα, το αεροδρόμιο της Μυκόνου κατέγραψε μείωση 5,1% με 1,069 εκατομμύρια επιβάτες από πτήσεις του εξωτερικού έναντι 1,127 εκατομμυρίων το 2023.
Το αεροδρόμιο της Σαντορίνης εξυπηρέτησε 1,54 διεθνείς εκατ. επιβάτες (+1,8%), τα Χανιά 3 εκατομμύρια (+8,4%), η Κέρκυρα 3,9 εκατ. (+6,7%) η Κως 2,7 εκατομμύρια διεθνείς επιβάτες (+3,6%). Το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης είχε 6,8 εκατομμύρια επιβάτες στο 11μηνο (+4,6%), εκ των οποίων τα 2,2 εκατ. προέρχονταν από εγχώριες πτήσεις και τα 4,6 εκατ. από διεθνείς.


Latest News

Aυξήθηκαν οι αφίξεις και οι διανυκτερεύσεις σε τουριστικά καταλύματα τον Φεβρουάριο
Ιδιαίτερη αύξηση παρουσίασαν οι αφίξεις και διανυκτερεύσεις αλλοδαπών, με ποσοστά 3,8% και 4,9% αντίστοιχα
![Accor: Η βιωσιμότητα «κλειδί» για την ανάπτυξη και ανθεκτικότητα του ελληνικού τουρισμού [έρευνα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/thumbnail-600x400.jpg)
Accor: Η βιωσιμότητα «κλειδί» για την ανάπτυξη και ανθεκτικότητα του ελληνικού τουρισμού [έρευνα]
Το White Paper “Sustainable Expansion of Greek Tourism” που δημοσίευσε πρόσφατα η Accor αποτυπώνει τη δέσμευσή της στη βιώσιμη φιλοξενία

Σην Ιβηρική το brand Super 8 της Wyndham - Η συμφωνία με τη Soliteight
Η Wyndham και η Soliteight βάζουν το brand Super 8 σε Ισπανία και Πορτογαλία με 40 νέα ξενοδοχεία σε διάστημα 10 ετών

Ποιοι προορισμοί κέρδισαν τους Έλληνες το Πάσχα - Το κόστος μετακίνησης
Τι δείχνουν τα στοιχεία της Ferryscanne για τις εξορμήσεις το Πάσχα

Ανοίγει νέα ξενοδοχεία σε Αθηνα και Μάνη ο όμιλος Radisson - Η συνεργασία με την Fais Group
Την επέκταση της παρουσίας του στην Ελλάδα δρομολογεί ο όμιλος Radisson - Οι συνεργασίες σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς

Παράνομη εγκύκλιος της ΑΑΔΕ για τη φορολόγηση του Airbnb - Η απόφαση του ΣτΕ
Το θέμα παραπέμφθηκε προς οριστική κρίση στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Αύξηση μόλις 0,5% στις ταξιδιωτικές εισπράξεις το πρώτο δίμηνο του 2025 - Άνοδος 3,5% στους τουρίστες
Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΤτΕ για τις χώρες προέλευσης των τουριστών - Η μεγάλη άνοδος των Αμερικάνων και οι μηδενικές εισπράξεις από Ρώσους τον Φεβρουάριο - Πάνω από 1,5 εκατ. οι ξένοι τουρίστες

Πόρτο Χέλι και Ερμιόνη ο νέος προορισμός τριών πολυτελών διεθνών αλυσίδων
Τα σχέδια επέκτασης στην ελληνική αγορά με πολυτελή ξενοδοχεία των Waldorf Astoria της Hilton, Six Sences της IHG Group και Four Seasons
![Ξενοδοχεία: Μεγάλο το ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα – Η θέση της Αθήνας [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/Athens-hotels-600x399.jpg)
«Μαγνήτης» επενδύσεων η Ελλάδα στα ξενοδοχεία - Στο top 10 η Αθήνα [γραφήματα]
Η Αθήνα μπήκε στη δεκάδα των ελκυστικών πόλεων και η Ελλάδα διατηρεί την πέμπτη θέση στην Ευρώπη

Οι top χώρες προέλευσης των περισσότερων ξένων ταξιδιωτών στην Ελλάδα
Η θερινή τουριστική περίοδος διαγράφεται θετικά για την Ελλάδα, με τα διαθέσιμα στοιχεία να επιβεβαιώνουν τη συνεχιζόμενη ανάπτυξη του κλάδου