![Χρυσός: Ποιες χώρες έχουν τα μεγαλύτερα αποθέματα – Πόσα διαθέτει η Ελλάδα [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/02/gold-scaled.jpg)
Μεγάλες κεντρικές τράπεζες από όλο τον κόσμο συνέχιζαν να αγοράζουν μεγάλες ποσότητες χρυσού ακόμη και μέχρι τα τέλη του 2024, ενώ η τάση αυτή αναμένεται ότι θα συνεχιστεί και φέτος. Με βάση τα πιο τελευταία στοιχεία που αφορούν και το μήνα Νοέμβριο, κεντρικές τράπεζες από όλο τον κόσμο αγόρασαν 53 τόνους από το πολύτιμο μέταλλο, με την Εθνική Τράπεζα της Πολωνίας να είναι ο μεγαλύτερος τέτοιος αγοραστής με 21 τόνους.
Συνολικά το τρίτο τρίμηνο του 2024 η Πολωνία αγόρασε πάνω από 42 τόνους χρυσού. Η χώρα πραγματοποιεί μαζικές τέτοιες αγορές ειδικά μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.
Χρυσός: Η καλύτερη χρονιά για το «ασφαλές καταφύγιο» από το 2010
Δεύτερος μεγαλύτερος αγοραστής χρυσού για το τρίτο τρίμηνο του 2024 σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα προχθές ήταν η Ουγγαρία με 15,5 τόνους και ακολούθησαν η Ινδία με σχεδόν 13 τόνους, η Τουρκία με 10,5 τόνους και το Ουζμπεκιστάν με 8,7 τόνους.
Ο χρυσός και οι χώρες με τα μεγαλύτερα αποθέματα
Στους πωλητές το ίδιο διάστημα ήταν το Καζακστάν με 12,8 τόνους, οι Φιλιππίνες με 4,5 τόνους, η Μογγολία με 2,1 τόνους, η Ιορδανία με 1,3 τόνους και η Σιγκαπούρη με 1,25 τόνους χρυσού.
Ο Οικονομικός Ταχυδρόμος παρουσιάζει σήμερα τις χώρες και τους θεσμούς με τα μεγαλύτερα επίσημα αποθέματα σε χρυσό σε όλο τον κόσμο, όπως προκύπτουν από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού με βάση τη νέα κατάταξη που παρουσιάστηκε στις 6 Ιανουαρίου του 2025.
Η θέση της Ελλάδας στην παγκόσμια κατάταξη
Στις πρώτες θέσεις βρίσκονται οι ΗΠΑ με 8.133 τόνους, η Γερμανία με 3.351 τόνους και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με 2.814 τόνους, η Ιταλία με 2.451 τόνους και η Γαλλία με 2.436 τόνους.
Η Ελλάδα βρίσκεται στην 37η θέση της κατάταξης με επίσημα αποθέματα 114,55 τόνων χρυσού. Η Τουρκία έχει αποθέματα 615 τόνων. Συνολικά οι κεντρικές τράπεζες φέρονται επίσημα να έχουν αποθέματα 36.165 τόνων.
Οι χώρες της Ευρωζώνης περιλαμβανομένης και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (με 506 τόνους) έχουν συνολικά 10.770 τόνους.
Αναζητούν ευκαιρίες οι κεντρικές τράπεζες
Με τις τιμές του χρυσού να βρίσκονται κοντά σε επίπεδα ρεκόρ, οι κεντρικές αναζητούν κάθε ευκαιρία διόρθωσης στις τιμές για να αγοράσουν χρυσό όταν αυτό εντάσσεται στα πλαίσια της στρατηγικής τους, όπως φαίνεται να ισχύει σε πολλές χώρες.
Αξιολογώντας τις κινήσεις στα τέλη του 2024, οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο συνέχισαν να διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη ζήτηση για χρυσό, σχολίαζε το Διεθνές Συμβούλιο Χρυσού. Ο Νοέμβριος αντιπροσώπευε έναν ακόμη σταθερό μήνα τέτοιων σταθερών αγορών, καθώς οι κεντρικές τράπεζες πρόσθεσαν συλλογικά καθαρό 53 τόνους στα παγκόσμια επίσημα αποθέματά τους με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία.
Αυτό επεκτείνει την ευρύτερη τάση που παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια του 2024 όπου οι κεντρικές τράπεζες – κυρίως εκείνες από τις αναδυόμενες αγορές – παρέμειναν ένθερμοι αγοραστές χρυσού, λόγω της ανάγκης για ένα σταθερό και ασφαλές περιουσιακό στοιχείο εν μέσω παγκόσμιων οικονομικών αβεβαιοτήτων, σημειώνεται.
Οι εκλογές των ΗΠΑ για διόρθωση στις τιμές
Η πτώση της τιμής του χρυσού τον Νοέμβριο, μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ, ενδέχεται να έδωσε σε ορισμένες κεντρικές τράπεζες πρόσθετη ώθηση για συσσώρευση του πολύτιμου μετάλλου. Η Εθνική Τράπεζα της Πολωνίας (NBP) ήταν για άλλη μια φορά σημαντικός αγοραστής και πλέον ο χρυσός αντιπροσωπεύει πλέον σχεδόν το 18% των συνολικών της αποθεμάτων, ακριβώς κάτω από τον προαναφερθέντα στόχο του 20%. Αυτή η αγορά εδραίωσε επίσης τη θέση της NBP ως το μεγαλύτερο αγοραστής χρυσού σε ετήσια βάση (90 τόνοι).
Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από την Κεντρική Τράπεζα του Ουζμπεκιστάν δείχνουν ότι τα αποθέματά της σε χρυσό αυξήθηκαν κατά 9 τόνους κατά τη διάρκεια του μήνα – η πρώτη μηνιαία προσθήκη από τον Ιούλιο. Ως αποτέλεσμα, οι καθαρές αγορές της τράπεζας σε ετήσια βάση ανέρχονται πλέον σε 11 τόνους.
Η Κεντρική Τράπεζα της Ινδίας -Reserve Bank of India- συνέχισε το σερί αγορών της το 2024, προσθέτοντας επιπλέον 8 τόνους στα αποθέματά της σε χρυσό τον Νοέμβριο. Αυτό ανεβάζει τις αγορές από τις αρχές του έτους στους 73 τόνους και τα συνολικά αποθέματα χρυσού στους 876 τόνους, διατηρώντας τη θέση της ως ο δεύτερος μεγαλύτερος αγοραστής το 2024 μετά την Πολωνία.
Μία από τις πιο αξιοσημείωτες εξελίξεις κατά τη διάρκεια του μήνα ήταν η ανακοίνωση ότι η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBOC) επανέλαβε τις αγορές χρυσού. Μετά από μια παύση έξι μηνών η PBOC πρόσθεσε 5 τόνους χρυσού στα αποθέματά της, αυξάνοντας τις καθαρές αγορές της σε ετήσια βάση σε 34 τόνους και το σύνολο των αναφερόμενων αποθεμάτων χρυσού της σε 2.264 τόνους (το 5% των συνολικών αποθεμάτων της).
Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας αύξησε τα αποθέματά της σε χρυσό κατά 3 τόνους κατά τη διάρκεια του μήνα Νοεμβρίου. Η κεντρική τράπεζα συνήψε επίσης συμφωνίες ανταλλαγής (reverse swaps -χρυσός για λίρες) με εγχώριες εμπορικές τράπεζες για τη διαχείριση της ρευστότητάς της.
Τα αποθέματα χρυσού που κατέχει η Εθνική Τράπεζα της Τσεχίας αυξήθηκαν σχεδόν κατά 2 τόνους τον Νοέμβριο – τον 21ο συνεχόμενο μήνα αγοράς. Οι καθαρές αγορές από τις αρχές του 2024 ανέρχονται πλέον σε σχεδόν 20 τόνους, ανεβάζοντας τα αποθέματα χρυσού σε λίγο πάνω από 50 τόνους.


Latest News

Μήπως ήρθε η ώρα για επένδυση σε ασήμι;
Η ιστορία δείχνει ότι το ασήμι θα μπορούσε να ακολουθήσει την άνοδο του χρυσού

Μικρή ανάκαμψη για την τιμή του πετρελαίου
Στο ραντάρ των επενδυτών η αύξηση της παραγωγής του ΟΠΕΚ+ και τα σήματα της Ουάσινγκτον για τους δασμούς

Γιατί ο χρυσός ξεπέρασε αμερικανικά ομόλογα και δολάριο - Το ράλι δίχως φρένα
Ο χρυσός διανύει ένα ράλι που φαίνεται ασταμάτητο - Η τιμή του έσπασε το φράγμα των 3.500 δολ, ανά ανά ουγγιά

Η παραγωγή κακάο αυξάνεται, η κρίση παραμένει - Γιατί οι τιμές δεν θα επιστρέψουν στα προηγούμενα επίπεδα
Η εκτόξευση της τιμής του κακάο, που αναστάτωσε τις αγορές εμπορευμάτων και τις βιομηχανίες σοκολάτας, φαίνεται να καταλαγιάζει αλλά τα προβλήματα παραμένουν

Έσπασε το φράγμα των 3.500 δολαρίων ο χρυσός - Ράλι χωρίς φρένα
Οι επιθέσεις Τραμπ στον Πάουελ και ο δασμολογικός πόλεμος εντείνουν τις ανησυχίες στις αγορές

Μποϊκοτάζ στα αμερικανικά commodities από την Κίνα - Τι συμβαίνει με τη σόγια
Μεταξύ των εμπορευμάτων που επηρεάστηκαν περισσότερο, ήταν οι αγορές υγροποιημένου φυσικού αερίου και σιταριού

Ένα ακόμα ρεκόρ για τον χρυσό - Βάζει πλώρη για τα 3.500 δολάρια
Ο χρυσός καταρρίπτει το ένα ιστορικό ρεκόρ μετά το άλλο

Εβδομαδιαία κέρδη για το πετρέλαιο
Το Brent παραμένει κάτω από τα 70 δολάρια το βαρέλι

Προς την πρώτη εβδομαδιαία άνοδο μετά το πρωτικό σερί οδεύει το πετρέλαιο
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αργό πετρέλαιο τύπου Brent αυξήθηκαν κατά 55 σεντς ή 0,8% στα 66,40 δολάρια το βαρέλι

Ακάθεκτος ο χρυσός - Νέο ρεκόρ πάνω από τα 3.300 δολ.
Ο δείκτης του δολαρίου υποχώρησε 0,4% έναντι των αντιπάλων του , καθιστώντας τον χρυσό πιο ελκυστικό για άλλους κατόχους νομισμάτων