Τεχνητή νοημοσύνη: Αυξάνεται η χρήση τεχνολογιών ΑΙ στις επιχειρήσεις της ΕΕ – Χαμηλά η Ελλάδα

Μόλις μία στις δέκα ελληνικές επιχειρήσεις αξιοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη για να φέρουν σε πέρας κάποια δρατηριότητα

Τεχνητή νοημοσύνη: Αυξάνεται η χρήση τεχνολογιών ΑΙ στις επιχειρήσεις της ΕΕ – Χαμηλά η Ελλάδα

Χαμηλό είναι το ποσοστό των ελληνικών επιχειρήσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση που αξιοποιούν ή επενδύουν στην τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) καθώς η Ελλάδα, το 2024, βρέθηκε στην 18η θέση της ευρωπαϊκής κατάταξης με το 9,81% των επιχειρήσεων με 10 ή περισσότερους υπαλλήλους να έχουν χρησιμοποιήσει κάποια τεχνολογία ΑΙ για να φέρουν σε πέρας τη δραστηριότητά τους. Τα πάνω στοιχεία προκύπτουν από τα δεδομένα που δημοσίευσε σήμερα η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία, Εurostat.

Νταβός 2025: Η μανία για την τεχνητή νοημοσύνη… ταξιδεύει στην ελβετική πόλη

Σε επίπεδο ΕΕ, το 2024, το 13,5% ή περίπου η μία στις επτά επιχειρήσεις στην ΕΕ με 10 ή περισσότερους υπαλλήλους χρησιμοποίησαν τεχνολογίες σχετικές με την τεχνητή νοημοσύνη, μια επίδοση που αντιστοιχεί σε αύξηση 5,5 ποσοστιαίων μονάδων από το 8,0% το 2023.

Τα υψηλότερα μερίδια αυτών των επιχειρήσεων καταγράφηκαν στη Δανία (27,6%), τη Σουηδία (25,1%) και το Βέλγιο (24,7%) ενώ στο άλλο άκρο βρέθηκαν η Ρουμανία (3,1%), η Πολωνία (5,9%) και η Βουλγαρία (6,5%), που είναι οι χώρες που έχουν μείνει αρκετά πίσω στην κούρσα της τεχνητής νοημοσύνης.

Σε επίπεδο ΕΕ, το 2024, το 13,5% ή περίπου η μία στις επτά επιχειρήσεις στην ΕΕ με 10 ή περισσότερους υπαλλήλους χρησιμοποίησαν τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης

Τεχνητή νοημοσύνη: Ανοδο στις περισσότερες χώρες

Όλες οι χώρες της ΕΕ κατέγραψαν αύξηση στο μερίδιο των επιχειρήσεων που χρησιμοποιούν τεχνολογίες που αφορούν στην τεχνητή νοημοσύνη σε σύγκριση με το 2023, με τη Σουηδία να σημειώνει την υψηλότερη αύξηση 14,7 π.μ., ακολουθούμενη από τη Δανία (+12,4 π.μ.) και το Βέλγιο (+10,9 π.μ.).

Αντίθετα, μέτριες αυξήσεις καταγράφηκαν στην Πορτογαλία (+0,8 π.μ.), στη Ρουμανία (+1,6 π.μ.) και στην Ισπανία (+2,1 π.μ.).

Η Ελλάδα κατέγραψε άνοδο σε ετήσια βάση της τάξης του 5,83% σχεδόν τριπλασιάζοντας το ποσοστό της μέσα σε έναν χρόνο.

Οι επιχειρήσεις συνέχισαν να υιοθετούν διάφορες τεχνολογίες που αφορούν σε τεχνητή νοημοσύνη για να βελτιώσουν τις δραστηριότητές τους.

Η πιο χρησιμοποιούμενη τεχνολογία AI ήταν η ανάλυση γραπτού λόγου (εξόρυξη κειμένου), η οποία υιοθετήθηκε από το 6,9% των επιχειρήσεων, καταγράφοντας αύξηση 4,0 ποσοστιαίων μονάδων σε ετήσια βάση.

Η δεύτερη πιο χρησιμοποιούμενη τεχνολογία AI ήταν η παραγωγή γραπτού ή προφορικού λόγου (παραγωγή φυσικής γλώσσας), που χρησιμοποιήθηκε από το 5,4% των επιχειρήσεων (+3,3 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το 2023).

Ακολούθησε η μετατροπή της προφορικής γλώσσας σε μορφή αναγνώσιμη από μηχανή (αναγνώριση ομιλίας), που χρησιμοποιείται από το 4,8% των επιχειρήσεων (+2,2 pp).

18η η Ελλάδα

OT Originals

Περισσότερα από Tεχνητή νοημοσύνη

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Απόρρητο