
Έχοντας πάρει από πέρυσι χαρακτηρισμούς όπως «αυστηρή», «επιφυλακτική» ή ακόμη και «φειδωλή» με την Ελλάδα, η Moody’s έχει τραβήξει τα βλέμματα αρκετών επενδυτών στην αγορά ομολόγων κυρίως, καθώς είναι ο μόνος οίκος που δεν έχει δώσει την επενδυτική βαθμίδα στην ελληνική οικονομία.
Μάλιστα, η αξιολόγηση της Παρασκευής (14/3) έχει ήδη ρίξει νερό στο μύλο της νευρικότητας, την ώρα που οι υπόλοιποι οίκοι αξιολόγησης δείχνουν να είναι πιο βέβαιοι ότι τα ελληνικά assets αξίζουν να είναι επενδυτικές επιλογές.
Βέβαια, ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Moody’s αναβάθμισε τον περασμένο Σεπτέμβριο τις προοπτικές της Ελλάδας σε θετικές από σταθερές, χωρίς ωστόσο να δώσει στη χώρα επενδυτική βαθμίδα, διατηρώντας την στη βαθμίδα πιστοληπτικής αξιολόγησης Ba1. Σε επεξηγηματική ανάλυσή της λίγες ημέρες αργότερα, έδωσε κάποια tips για το σκεπτικό της, τα οποία στην παρούσα χρονική συγκυρία δείχνουν πιο επίκαιρα από ποτέ.
Οι 3 καταλύτες
Έχοντας θετικά σχόλια για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, η Moody’s έχει δώσει τρεις καταλύτες που θα επηρεάσουν την αξιολόγησή της.
- Ο πρώτος καταλύτης είναι η πορεία απορρόφησης των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, με τις μέχρι τώρα επιδόσεις να κρίνονται ικανοποιητικές, αλλά όχι χωρίς προκλήσεις. Όπως τα τελευταία χρόνια, οι ρυθμοί ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας παραμένουν συγκριτικά με την υπόλοιπη Ευρωζώνη υψηλότεροι, αλλά υποστηρίζονται από μεγάλες εισροές επενδύσεων που χρηματοδοτούνται από την Ε.Ε.. Καθώς το RRF εισέρχεται στο προτελευταίο έτος εφαρμογής του, θα πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες.
- Ο δεύτερος καταλύτης είναι ότι η ελληνική οικονομία παραμένει ευάλωτη στην αστάθεια των παγκόσμιων αγορών. Τα υψηλά επίπεδα γεωπολιτικών αναταραχών προκαλούν σημαντική αβεβαιότητα. Μετά την επανεκλογή του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, οι εμπορικές εντάσεις είναι αυξημένες, όπως και η αβεβαιότητα, επηρεάζοντας εμμέσως και την ελληνική οικονομία, η οποία βασισμένη στον καταναλωτή. Επίσης, οι εμπορικές εντάσεις θα μπορούσαν να ασκήσουν ανοδική πίεση στον πληθωρισμό (η Eurostat αναφέρει ότι ο πληθωρισμός στην Ελλάδα κινείται περίπου στο 3%, υψηλότερος από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης), ασκώντας πρόσθετη πίεση στο πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα.
- Ο τρίτος καταλύτης είναι οι μεγάλες γεωπολιτικές εντάσεις, ειδικά στην Ευρώπη λόγω της Ουκρανίας, κάτι που διαφαίνεται και στα σχέδια της Κομισιόν στο πλαίσιο του προγράμματος ReARM. Αυτή την εβδομάδα υπήρξε ομόφωνη υποστήριξη για το ReARM Europe, που αφορά ένα πακέτο 800 δισ. ευρώ για την άμυνα. Το ερώτημα όμως παραμένει για το πως θα χρηματοδοτηθεί αυτό το πακέτο.
Η διαίσθηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών
Από τις 8 Σεπτεμβρίου 2023, όταν η Ελλάδα έλαβε την πρώτη της επενδυτική βαθμίδα μετά από 13 και πλέον χρόνια από τον οίκο DBRS, μέχρι σήμερα, έχουν μεσολαβήσει δύο αξιολογήσεις από τον οίκο Moody’s. Οι οποίες βέβαια απογοήτευσαν την αγορά και τους αισιόδοξους, αφού ο οίκος δεν έβγαλε από το junk καθεστώς τη χώρα.
Ειδικότερα, στις 15 Σεπτεμβρίου 2023 έδωσε δύο βαθμίδες στην Ελλάδα, από το Ba3 στο Ba1, με το Outlook να είναι σταθερό. Παρά τις προσδοκίες για αναβάθμιση, ειδικά μάλιστα μετά και την θετική ετυμηγορία των άλλων οίκων, εκείνον τον μήνα το ελληνικό χρηματιστήριο υποαπέδωσε, χάνοντας πάνω από 7,6%, «λιμνάζοντας» πέριξ των 1.200 μονάδων.
Ένα χρόνο αργότερα, στις 14 Σεπτεμβρίου 2024 άφησε την ίδια βαθμίδα, αλλά βελτίωσε σε θετικό το outlook. Και σε αυτήν την περίπτωση, το ΧΑ αποτύπωσε την απροθυμία του οίκου για αναβάθμιση, κλείνοντας και εκείνον τον Σεπτέμβριο με απώλειες, οι οποίες σε μεγάλο βαθμό είχαν σχηματιστεί πριν την ανακοίνωση της αξιολόγησης.
Τυχαίο ή όχι, η αγορά προφανώς αυτήν την εβδομάδα θα αποτυπώσει τις προσδοκίες της, ακόμη και αν θα έχει στη φαρέτρα της τη θετική γνώμη του καναδικού οίκου DBRS, o οποίος την περασμένη Παρασκευή αναβάθμισε το ελληνικό αξιόχρεο στο δεύτερο σκαλοπάτι της επενδυτικής βαθμίδας, σε BBB, με σταθερό outloοκ, από BBB (χαμηλό) με θετικό outlook.


Latest News

Οπισθοχωρεί στην άμυνα το Χρηματιστήριο - Πιέσεις στους πρωταγωνιστές του Απριλίου
Πολλά χαρτοφυλάκια αποζητούν την κατοχύρωση των βραχυπρόθεσμων κερδών

Βρίσκει καύσιμα για υψηλότερα επίπεδα το Χρηματιστήριο
Το Χρηματιστήριο Αθηνών διαθέτει τα καύσιμα ώστε να κλείσει τελείως την ψαλίδα της πτώσης του πρώτου δεκαημέρου του Απριλίου

Βρήκε τις στηρίξεις κόντρα στο profit taking το ΧΑ
Δίχως μεγάλο «κόστος» ήταν οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο όμως έδειξε ότι χρειάζεται να αφομοιώσει τη μεγάλη κίνηση του τελευταίου δεκαπενθημέρου

ΔΕΗ και Motor Oil δίνουν… θετική ενέργεια στο Χρηματιστήριο
Η υπεραπόδοση του ΧΑ έναντι των ξένων προφανώς δημιουργεί αισιοδοξία για τη συνέχεια

Ήπιο profit taking στο Χρηματιστήριο Αθηνών - Αναζητούνται άμυνες
Η αγορά χρειάζεται να αφομοιώσει τη μεγάλη κίνηση του τελευταίου δεκαπενθημέρου μέχρι να μπορέσει να διασπάσει με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα τη ζώνη των 1.700 μονάδων

Φόρτσαρε στο φίνις το Χρηματιστήριο - Ανέκτησε και τις 1.700 μονάδες
Η αποφασιστική διατήρηση των 1.700 μονάδων δείχνει να χρειάζεται περισσότερα καύσιμα, με το πρώτο τεστ να είναι από αύριο

Βλέπει… αλλά δεν «ακουμπά» τις 1.700 μονάδες το Χρηματιστήριο Αθηνών
Μέσα σε ένα δύσκολο λόγω διεθνούς αβεβαιότητας περιβάλλον, το ΧΑ έχει καταφέρει να βρίσκεται σε επαφή με τις 1.700 μονάδες

«Βλέπει» και πάλι τις 1700 μονάδες το ΧΑ - Καταλύτης οι τράπεζες
Oι περισσότεροι κλαδικοί δείκτες διατηρούν τη μεσοπρόθεσμη ανοδική τους εικόνα

Πάνω και από τις 1.670 μονάδες το χρηματιστήριο - Αλμα άνω του 4% για τις τράπεζες
Μετά από μια εβδομάδα με σημαντικά κέρδη, η αγορά είδε σήμερα τη σφραγίδα του ΒΒΒ στην ελληνική οικονομία από τον οίκο S&P

Με τραπεζική ώθηση «βλέπει» και τις 1.700 μονάδες το ΧΑ
Κομβικός παραμένει ο ρόλος του τραπεζικού κλάδου, τόσο σε επίπεδο τζίρου όσο και στη διαμόρφωση του Γενικού Δείκτη