
Δυναμικά φαίνεται πως αλλάζουν οι προτεραιότητες των Ελλήνων εργαζόμενων, όπως αποτυπώνεται στη νέα έρευνα που πραγματοποίησε η MARC για λογαριασμό της Παπαστράτος.
Οι αμοιβές, η ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής και οι ευκαιρίες εξέλιξης διαμορφώνουν ένα νέο τοπίο στις επαγγελματικές επιδιώξεις των εργαζομένων.
Παράλληλα, η τεχνολογία και η ευελιξία στις μορφές απασχόλησης παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του εργασιακού μοντέλου του μέλλοντος. Η έρευνα διεξήχθη σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.053 ατόμων 18 έως 65 ετών και αναδεικνύει τις διαφοροποιήσεις μεταξύ των γενεών ως προς τις προσδοκίες και τις επιλογές τους.
Η εργασιακή ασφάλεια δίνει πλέον τη θέση της στην αναζήτηση καλύτερων αποδοχών και ευκαιριών επαγγελματικής ανέλιξης
Ενισχυμένη αυτοπεποίθηση των εργαζομένων και νέες προτεραιότητες
Οι Έλληνες απασχολούμενοι εμφανίζουν σήμερα μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση σε σχέση με το παρελθόν. Η εργασιακή ασφάλεια, που κάποτε αποτελούσε την κυρίαρχη επιδίωξη, δίνει πλέον τη θέση της στην αναζήτηση καλύτερων αποδοχών και ευκαιριών επαγγελματικής ανέλιξης. Ο οικονομικά ενεργός πληθυσμός (σε ποσοστό 60,5%) διεκδικεί καλύτερη ποιότητα ζωής μέσω της εργασίας του και είναι έτοιμος να θυσιάσει την ασφάλεια μιας σταθερής θέσης εργασίας, εφόσον μπορεί να βρει συνθήκες καλύτερα αμειβόμενης δουλειάς και ισορροπίας σε σχέση με την προσωπική ζωή (69,6%). Παράλληλα, η έννοια της «καλής επιχείρησης» αποκτά πολυπαραγοντική διάσταση, καθώς οι εργαζόμενοι αξιολογούν τους εργοδότες τους βάσει πολλών κριτηρίων, από το εργασιακό περιβάλλον και τη δίκαιη αντιμετώπιση μέχρι την ευελιξία και τις προοπτικές ανάπτυξης.
Παράλληλα, η έρευνα επιβεβαιώνει ότι η ευελιξία αποτελεί πλέον απαραίτητο στοιχείο της σύγχρονης εργασίας. Το 53,5% των εργαζομένων επιθυμεί ένα μεικτό μοντέλο που συνδυάζει τηλεργασία και φυσική παρουσία, ενώ η αποκλειστικά δια ζώσης εργασία προτιμάται από το 35%. Οι Gen Z εργαζόμενοι (58,2%) κλίνουν περισσότερο προς την επιλογή ενός ευέλικτου ωραρίου, που καθορίζεται σε συνεργασία με τον εργοδότη τους.
Ταυτόχρονα, η πλειονότητα σε κάθε ηλικιακή ομάδα δείχνει διάθεση για συνεργασία με εργαζόμενους όλων των ηλικιών και όχι μόνο με συνομηλίκους, σε ποσοστό 73,5%. Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι 1 στους 3 εκπροσώπους της Gen Z (32,6%) δηλώνει ότι προτιμά να συνεργάζεται με ανθρώπους της ίδιας ηλικίας.

Προτιμήσεις εργοδοσίας και επιλογές καριέρας
Οι προτιμήσεις των εργαζόμενων αναδιαμορφώνονται. Οι πολυεθνικές επιχειρήσεις εξακολουθούν να έχουν τη μεγαλύτερη απήχηση, προσελκύοντας το 54,2% των ερωτηθέντων, με τη Gen Z να εκδηλώνει προτίμηση προς αυτές σε ποσοστό 61,3%. Παράλληλα, η προτίμηση για εργασία στο δημόσιο μειώνεται σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, καθώς μόλις το 30,1% των ερωτηθέντων το θεωρεί ελκυστική επιλογή. Αντίθετα, η αυτοαπασχόληση αποκτά μεγαλύτερη απήχηση, καθώς το 31,7% δηλώνει ότι θα προτιμούσε αυτή τη μορφή εργασίας. Σημαντικό είναι, επίσης, το εύρημα ότι 8 στους 10 εκπροσώπους (78,7%) της Gen Z θα εξέταζαν το ενδεχόμενο εργασίας στο εξωτερικό, εφόσον θα υπήρχαν καλύτερες συνθήκες απασχόλησης. Στο σύνολο των ερωτηθέντων αυτό το ποσοστό διαμορφώνεται στο 68%.
Διαβάστε την έρευνα της MARC για την Παπαστράτος
Ο ρόλος της τεχνολογίας στην αγορά εργασίας
Οι εργαζόμενοι εκφράζουν ανησυχία αλλά και προσδοκίες σχετικά με την επίδραση της τεχνολογίας στην εργασία. Το 46,4% θεωρεί ότι οι νέες τεχνολογίες θα διευκολύνουν την επαγγελματική καθημερινότητα, ενώ η Gen Z εμφανίζεται η πιο αισιόδοξη γενιά απέναντι στην τεχνητή νοημοσύνη και τις επιπτώσεις της στην αγορά εργασίας. Παρόλα αυτά, το 42,4% των συμμετεχόντων ανησυχεί για πιθανές αρνητικές συνέπειες, όπως η απώλεια θέσεων εργασίας. Σε κάθε περίπτωση, το 84,3 % των ερωτηθέντων δηλώνει διατεθειμένο να εκπαιδευτεί σε νέες τεχνολογίες, ενώ η συνεχής εκπαίδευση και η ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων θεωρούνται κρίσιμοι παράγοντες για το επαγγελματικό μέλλον, με το 71,3% να αναγνωρίζει τη σημασία της διαρκούς μάθησης.
Συνοψίζοντας τις επιμέρους προτεραιότητες της κάθε γενιάς, η Gen Z (έως 27 ετών), προτάσσει την ποιότητα εργασίας (απολαβές-συνθήκες) σε ποσοστό 73%, οι Millennials (28 έως 43 ετών) την αμοιβή και την ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, η Gen X (44 έως 59) προκρίνει την εργασιακή ασφάλεια και οι Boomers (60 έως 65 ετών) την αξιοκρατία-αναγνώριση και την επιβράβευση των προσπαθειών τους.
Ένας στους 3 εκπροσώπους της Gen Z (32,6%) δηλώνει ότι προτιμά να συνεργάζεται με ανθρώπους της ίδιας ηλικίας
Στο πλαίσιο της έρευνας, ο Γενικός Διευθυντής Επικοινωνίας και Βιωσιμότητας της Παπαστράτος, Θέμης Χασιώτης, δήλωσε: «Η εικόνα της εργασίας στην Ελλάδα αλλάζει. Οι εργαζόμενοι δεν αναζητούν πλέον απλώς μια σταθερή δουλειά, αλλά ένα περιβάλλον που ανταποκρίνεται στις ανάγκες τους για ανάπτυξη, ισορροπία και ουσιαστική αναγνώριση της προσπάθειάς τους. Η ευελιξία έχει αναδειχθεί ως βασικό στοιχείο του σύγχρονου εργασιακού τοπίου, ενώ η τεχνολογία, παρά τις προκλήσεις της, φαίνεται να ενισχύει την αυτοπεποίθηση των νέων εργαζόμενων. Οι επιχειρήσεις που θα προσαρμοστούν σε αυτές τις νέες απαιτήσεις θα είναι και εκείνες που θα προσελκύσουν το πιο αξιόλογο τμήμα του ανθρώπινου δυναμικού. Στην Παπαστράτος, κατανοούμε αυτή την αλλαγή και συνεχίζουμε να επενδύουμε σε ένα εργασιακό περιβάλλον, το οποίο προωθεί με πράξεις την εξέλιξη, την καινοτομία και την ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής».
Η Παπαστράτος, μέσα από αυτήν την πρωτοβουλία, συμβάλλει ενεργά στο διάλογο για το μέλλον της εργασίας στην Ελλάδα, προσφέροντας δεδομένα που μπορούν να αξιοποιηθούν τόσο από τις επιχειρήσεις όσο και από τους ίδιους τους εργαζόμενους. Το εργασιακό τοπίο μετασχηματίζεται και οι επιχειρήσεις που θα κατανοήσουν τις νέες ανάγκες των εργαζόμενων θα έχουν προβάδισμα στη δημιουργία ενός βιώσιμου και παραγωγικού εργασιακού περιβάλλοντος.


Latest News

Η εφορία πατάει το κουμπί για τις δηλώσεις - Ποιοι κωδικοί πρέπει να ελεγχθούν
Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι φορολογούμενοι για τις προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις

Αναδρομικά: Δύο νέα πακέτα έως 8.500 ευρώ σε 82.000 συνταξιούχους
Τα πακέτα με τα αναδρομικά αφορούν «επιστροφή» κρατήσεων προς 42.000 απόστρατους των Ενόπλων Δυνάμεων και 40.000 ασφαλισμένους 49 ταμείων από επανυπολογισμούς

Αυξήθηκαν κατά 14,4 δισ. ευρώ τα εισοδήματα το 2024 - Ποιοι πέφτουν στην παγίδα των τεκμηρίων
Σε ιστορικό υψηλό τα εισοδήματα που δήλωσαν οι φορολογούμενοι το 2024 - ‘Εφτασαν τα 106 δισ. ευρώ

Την Παρασκευή η αυτόματη υποβολή των προσυμπληρωμένων δηλώσεων - Πώς θα πετύχετε την έκπτωση
Οι φορολογούμενοι καλούνται να ελέγξουν την πληρότητα και την ορθότητα των προσυμπληρωμένων στοιχείων

Αντίστροφη μέτρηση για την αυτόματη υποβολή των δηλώσεων - Τι πρέπει να προσέξετε
Προσυμπληρωμένες από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων είναι οι φορολογικές δηλώσεις

Η ακτινογραφία της αγοράς εργασίας - Οι νέες προσλήψεις, τα ποσοστά της ανεργίας [πίνακας]
Τι αναφέρεται στην έκθεση του γραφείου προϋπολογισμού της Βουλής για την αγορά εργασίας
![Συνταξιούχοι: Ποιοι θα λαμβάνουν επιπλέον 250 ευρώ τον χρόνο – Πότε ξεκινά η εφαρμογή του μέτρου [πίνακες]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/syntaxeis-dimogr28-2-600x466.jpg)
Οι συνταξιούχοι που θα λαμβάνουν επιπλέον 250 ευρώ τον χρόνο [πίνακες]
Το μέτρο αφορά και ανασφάλιστους υπερήλικες και άτομα με αναπηρία - Ποια είναι τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια

Παράνομη εγκύκλιος της ΑΑΔΕ για τη φορολόγηση του Airbnb - Η απόφαση του ΣτΕ
Το θέμα παραπέμφθηκε προς οριστική κρίση στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Έρχεται η δυνατότητα εξαγοράς πλασματικών ετών για επικουρική σύνταξη
Προτεραιότητα στην μείωση των καθυστερήσεων των επικουρικών συντάξεων δίνει το υπουργείο Εργασίας

Τι αλλάζει την Παρασκευή με τις φορολογικές δηλώσεις - Τι πρέπει να προσέξετε
Προσυμπληρωμένες από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων είναι οι φορολογικές δηλώσεις