
Πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο διατηρείται ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, όπως έδειξαν και τα οριστικά στοιχεία της Eurostat, τα οποία δημοσιοποιήθηκαν χθες και αφορούν τον μήνα Φεβρουάριο. Ο πληθωρισμός στη χώρα μας (εναρμονισμένος δείκτης) άγγιξε το 3%, όταν ο μέσος όρος της ευρωζώνης είναι στο 2,3%.
Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης καταγράφεται επιβράδυνση, με τον ρυθμό ανόδου τιμών να διαμορφώνεται στο 2,7% τον Φεβρουάριο, από 2,8% τον Ιανουάριο. Έναν χρόνο νωρίτερα, ο πληθωρισμός έφτανε στο 2,8%. Οι τιμές στην Ευρωζώνη «έτρεξαν» με ρυθμό 2,3% τον Φεβρουάριο, από 2,5% τον Ιανουάριο, ενώ έναν χρόνο πριν, ο πληθωρισμός είχε διαμορφωθεί στο 2,6%.
Με την Ελλάδα να έρχεται προτελευταία σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό τροφίμων (0,2% – μόνο η Ελβετία σημείωση αρνητικό δείκτη -0,8%), τίθεται το ερώτημα του τι δεν πάει καλά και στην Ελλάδα συνεχίζεται η ακρίβεια με σταθερό ρυθμό. Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί πως η Ελλάδα εμφανίζει τον 5ο υψηλότερο δομικό πληθωρισμό (εξαιρούνται οι τιμές της ενέργειας και των τροφίμων που είναι ευμετάβλητες) με ποσοστό της τάξης του 4,2% (από 4,4% τον Ιανουάριο). Την ίδια ώρα, ο μέσος όρος στην ευρωζώνη είναι μόλις στο 2,6%.
Το παραπάνω συνεπάγεται ότι η ακρίβεια εκτείνεται σε όλα τα μήκη και τα πλάτης της ελληνικής αγοράς, κάτι που αποτελεί πρόβλημα.
Πρόβλημα οι τιμές των ενοικίων
Πάντως, τη 2η μεγαλύτερη τιμή καταγράφει ο πληθωρισμός που σχετίζεται με τα ακίνητα στην Ελλάδα, καθότι ο σχετικός δείκτης διαμορφώθηκε τον Ιανουάριο στο 6,8% (3,3% ο μέσος όρος στην ευρωζώνη) από 5,4% τον Ιανουάριο. Είναι πέρα από προφανές ότι η συνεχιζόμενη άνοδος των ενοικίων έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο.
Την 1η μεγαλύτερη άνοδο για τη χώρα μας εμφανίζει η κατηγορία «ξενοδοχεία και εστιατόρια» με πληθωρισμό της τάξης του 7,5% (από 7,1% τον Ιανουάριο), όταν ο μέσος όρος στην ευρωζώνη είναι μόλις στο 3,9%.
Από εκεί και πέρα, για έναν ακόμη μήνα, βασικός πληθωριστικός παράγοντας ήταν ο τομέας των υπηρεσιών με τον σχετικό δείκτη τιμών να εμφανίζει τον Φεβρουάριο άνοδο 5,3% (3,7% ο μέσος όρος στην ευρωζώνη) από 5,6% που ήταν τον Ιανουάριο.
Οι τιμές τροφίμων (συμπεριλαμβανομένου του καπνού και του αλκοόλ) ήταν αυξημένες κατά 0,4% σε ετήσια βάση (από 0,8% τον Ιανουάριο), ενώ ο πληθωρισμός τροφίμων ήταν στο 0,2%, όπως προαναφέρθηκε ap;o -0,1% τον Ιανουάριο.
Ο δείκτης τιμών στην ενέργεια αυξήθηκε κατά 1,6% (από 2,6% τον Ιανουάριο) σε ετήσια βάση και ο δείκτης τιμών των μη ενεργειακών βιομηχανικών αγαθών κατά 1,4% (όσο και τον Ιανουάριο).
Η Ευρώπη
Η Eurostat αναφέρει πως ο χαμηλότερος ρυθμός αύξησης τιμών καταγράφηκε στη Γαλλία (0,9%), την Ιρλανδία (1,4%) και τη Φινλανδία (1,5%), ενώ τα υψηλότερα παρατηρήθηκαν στην Ουγγαρία (5,7%), τη Ρουμανία (5,2%) και την Εσθονία (5,1%). Σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2025, ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε σε 14 κράτη-μέλη, παρέμεινε σταθερός σε 6 και αυξήθηκε σε 7.
Παράλληλα, όπως αναφέρεται συγκεκριμένα, για τον Φεβρουάριο του 2025, τη μεγαλύτερη συμβολή στην ετήσια μεταβολή του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη είχαν οι υπηρεσίες (+1,66 εκατοστιαίες μονάδες, π.μ.), ακολουθούμενες από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (+0,52 π.μ.), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (+0,14 π.μ.) και την ενέργεια (+0,01 π.μ.).
Τα δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ
Είναι γεγονός ότι αρκετές κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών ακολουθούν ανοδική πορεία στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο διαμορφώθηκε στο 2,5%, έναντι 2,7% που ήταν τον Ιανουάριο και 2,9% τον αντίστοιχο περσινό μήνα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία σημειώθηκε αύξηση 17,5% στα ξενοδοχεία, 10,8% στις μεταφορές με αεροπλάνο, 9,9% στα ενοίκια, 7% στα ασφάλιστρα υγείας, 6,7% στο ρεύμα και 6,4% στα ρούχα και παπούτσια και 4,1% στο φυσικό αέριο
Ο πληθωρισμός τροφίμων διαμορφώθηκε στο 0,2%, με τις τιμές του ελαιόλαδου να υποχωρούν κατά 16,9%, αλλά εκείνες των άλλων ελαίων να αυξάνονται κατά 11%. Ανατιμήσεις 6,7% καταγράφηκαν στο μοσχάρι, 5,7% στους ξηρούς καρπούς και 4,7% στον καφέ.


Latest News

Νέο τοπίο στα αποταμιευτικά προϊόντα - Πώς η ΕΚΤ αλλάζει τον χάρτη
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έχει μειώσει επτά φορές από τον περασμένο Ιούνιο τα επιτόκια

Δημογραφικό: Το «αγκάθι» στα...σπλάχνα της ελληνικής οικονομίας
Είναι χαρακτηριστικό πως η ηλικιακή ομάδα των 30-44 ετών βαίνει αναλογικά μειούμενη, ενώ αυξάνονται οι εργαζόμενοι άνω των 65 ετών

Προς κατάργηση (;) το τέλος επιτηδεύματος στα Airbnb - Το παρασκήνιο και οι αντιδράσεις
Πρώτη νίκη του Συνδέσμου Εταιρειών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων (STAMA) στο ΣτΕ για τα Airbnb

Φορο-μπόνους έως 16.000 ευρώ για ανακαινίσεις και το 2025
Διατηρείται για ακόμη ένα έτος η έκπτωση φόρου – Προϋποθέσεις και «κόφτες»

Οι 10 + 3 κρίσιμες ερωταπαντήσεις για τα νέα συμβόλαια ακινήτων
Όλες οι πληροφορίες που χρειάζονται οι ιδιοκτήτες μέχρι την πλήρη έναρξη λειτουργίας των Κτηματολογικών Γραφείων

La Repubblica: Θετική αποτίμηση της πορείας της ελληνικής οικονομίας
Όπως σημειώνει για τα πλεονάσματα του 2024 πρόκειται για «εξαιρετική επίδοση για μία χώρα όπως η Ελλάδα, η οποία πριν από 15 χρόνια είχε υποστεί υποβάθμιση του δημόσιου χρέους της σε junk bond

Επιστρέφουν τα χρήματα από τους Αναπτυξιακούς Νόμους που δεν αξιοποιήθηκαν - Τι είπε ο Θεοδωρικάκος
Σε ό,τι αφορά στις τιμές του Πάσχα ο κ. Θεοδωρικάκος κάλεσε τους αρχηγούς της αντιπολίτευσης να δείξουν περισσότερη υπευθυνότητα

Οδηγός για τα καταπατημένα - Πώς θα αποκτήσετε τίτλους ιδιοκτησίας
10+3 ερωταπαντήσεις για την απόκτηση των τίτλων ιδιοκτησίας για καταπατημένα ακίνητα – Οι ημερομηνίες «κλειδιά» για την εξαγορά και η διαδικασία για την κατοχύρωση της περιουσίας

Οι «αστερίσκοι» στον δρόμο για το δημόσιο χρέος μέχρι το 2032
Ακόμη και αν αυτή η κυβερνητική πρόβλεψη για δημόσιο χρέος στο 140% του ΑΕΠ το 2027 καταστεί γεγονός, το ελληνικό χρέος θα παραμένει το υψηλότερο στην ευρωζώνη

Κίνητρα για επενδύσεις σε παραμεθόριες περιοχές - Τι περιλαμβάνεται
Παρεμβάσεις για τον παραγωγικό μετασχηματισμό σε τμήματα της χώρας που αντιμετωπίζουν οικονομικά και δημογραφικά προβλήματα