Το sell off στην αμερικανική αγορά ομολόγων των 29 τρισ. δολαρίων που θεωρείται ως ένα από τα ασφαλή καταφύγια σε περιόδους έντονων αναταραχών δημιούργησε πολλά ερωτηματικά για τους πωλητές των αμερικανικών ομολογιακών τίτλων (Treasuries) .

Την περασμένη εβδομάδα σημειώθηκε η μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδος της απόδοσης του 10ετούς ομολόγου, η οποία αντιστοιχεί σε χαμηλότερη τιμή, εδώ και περισσότερα από 20 χρόνια. Η βουτιά στις τιμές των ομολόγων έφερε στον Λευκό Οίκο το χειρότερο σενάριο οι Αμερικανοί να έλθουν αντιμέτωποι με υψηλότερο πληθωρισμό και αυξημένο κόστος δανεισμού.

Το ξεπούλημα των αμερικανικών ομολόγων είχε ειδικό βάρος στην απόφαση του Τραμπ να πατήσει παύση στους αμοιβαίους δασμούς. Η απομόχλευση κυρίως των hedge funds,η ρευστότητα, οι πωλήσεις από ξένους επενδυτές και η ρωγμή στην πίστη στην αγορά στην μεγαλύτερη αγορά χρέους του πλανήτη ήταν οι σημαντικότερες εξηγήσεις για το ξεπούλημα των Treasuries.

Τα σενάρια για την Κίνα

Υπήρξαν φωνές που  υπέθεσαν ότι οι διαχειριστές παγκόσμιων αποθεματικών, για παράδειγμα η Κίνα, θα μπορούσαν να επανεκτιμήσουν τις θέσεις τους σε κρατικό χρέος των ΗΠΑ, δεδομένου του σεισμικού αντίκτυπου των εμπορικών πολιτικών του Τραμπ.

Τόσο η Κίνα όσο και η Ιαπωνία μειώνουν εδώ και αρκετό καιρό τις τοποθετήσεις τους σε κρατικά ομόλογα, τουλάχιστον σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Τα στοιχεία για τους ξένους επενδυτές καταρτίζονται κάθε μήνα από το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, το οποίο αναφέρει ότι βασίζεται κυρίως σε θεματοφύλακες με έδρα τις ΗΠΑ και ότι επειδή οι τίτλοι που βρίσκονται σε λογαριασμούς θεματοφυλακής μπορεί να μην αποδίδονται στους πραγματικούς ιδιοκτήτες, τα στοιχεία μπορεί να μην παρέχουν ακριβή εικόνα της ιδιοκτησίας των κρατικών ομολόγων από μεμονωμένες χώρες.

Οι διεθνείς διαχειριστές κεφαλαίων από τα ολλανδικά συνταξιοδοτικά ταμεία μέχρι την κινεζική κυβέρνηση και τους ιαπωνικούς ασφαλιστές κατείχαν συλλογικά κρατικά ομόλογα αξίας περίπου 8,5 τρισ. δολαρίων τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της αμερικανικής κυβέρνησης ή το 30% της πιο πρόσφατης εκτίμησης της SIFMA, της συνολικής αξίας των τίτλων που κυκλοφορούν.

«Η Κίνα μπορεί να τα πουλάει σε αντίποινα για τους δασμούς» τόνισε ο Kenichiro Kitamura, γενικός διευθυντής του τμήματος επενδυτικού σχεδιασμού και έρευνας της Meiji Yasuda στο Τόκιο. Τα κρατικά ομόλογα «κινούνται λόγω πολιτικών παραγόντων και όχι λόγω προσφοράς και ζήτησης, οπότε προς το παρόν θα περιμένω να δω. Είναι δύσκολο να εμπλακούμε αυτή τη στιγμή».

Μετά από μια εβδομάδα άγριων διακυμάνσεων στην αμερικανική αγορά ομολόγων, τα κρατικά ομόλογα που κατέχει η Κίνα ελέγχονται όλο και περισσότερο από αναλυτές σε όλο τον κόσμο.

«Η Κίνα μπορεί να πουλάει κρατικά ομόλογα σε αντίποινα», έγραψε ο Ataru Okumura, ανώτερος στρατηγικός αναλυτής επιτοκίων στην SMBC Nikko Securities στο Τόκιο, σε σημείωμα προς τους πελάτες. Εάν αυτό συμβεί, η Κίνα έχει κίνητρο να δείξει ότι «δεν θα διστάσει να προκαλέσει αναταραχή στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική αγορά προκειμένου να βελτιώσει τη διαπραγματευτική της ισχύ έναντι των ΗΠΑ».

Οι στρατηγικοί αναλυτές  συχνά επισημαίνουν το απόθεμα κρατικών ομολόγων της χώρας ως πιθανό σημείο μόχλευσης έναντι των ΗΠΑ, ακόμη και αν οι επιθετικές πωλήσεις θα μπορούσαν να έχουν υψηλό κόστος για την Κίνα, μειώνοντας την αξία των συναλλαγματικών αποθεμάτων της.

Η ομάδα της Goldman Sachs Group, όπως αναφέρει ρεπορτάζ του Bloomberg, υπέθεσε ότι η πώληση περιουσιακών στοιχείων που βασίζονται στο δολάριο θα μπορούσε να είναι μια επιλογή αντιποίνων για την Κίνα, ενώ ο Ed Yardeni, ιδρυτής της Yardeni Research, δήλωσε ότι οι επενδυτές ομολόγων μπορεί να αρχίσουν να ανησυχούν ότι το Πεκίνο και άλλοι παγκόσμιοι κάτοχοι θα μπορούσαν να αρχίσουν να ξεφορτώνουν τα Treasuries. Οι οικονομολόγοι της Citigroup Inc. Xiangrong Yu και Xinyu Ji έγραψαν ότι έχουν λάβει πολυάριθμα ερωτήματα πελατών σχετικά με το αν η Κίνα θα πουλήσει τα χαρτοφυλάκιά της.

Αργούν τα επίσημα στοιχεία

Η Κίνα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος ξένος ιδιοκτήτης κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ, μετά την Ιαπωνία, κατέχοντας περίπου 760 δισ. δολάρια.

Οι συμμετοχές μειώνονται σταθερά στο χαμηλότερο επίπεδο τουλάχιστον από το 2011, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ τον Ιανουάριο.

Ωστόσο, η εικόνα θολώνει από το γεγονός ότι οι συμμετοχές που ανήκουν σε χώρες όπως το Βέλγιο θεωρούνται συνδεδεμένες με λογαριασμούς θεματοφυλακής στην Κίνα και έχουν αυξηθεί. Κίνα

Και οι συνολικές συμμετοχές της Κίνας σε αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία, μετοχές και ομόλογα οργανισμών, τα οποία επίσης υποστηρίζονται από την αμερικανική κυβέρνηση, ήταν σχετικά σταθερές.

Ενώ οι κινεζικές αρχές θα δημοσιεύσουν τα στοιχεία για τα συναλλαγματικά αποθέματα του Απριλίου στις 7 Μαΐου, οι επενδυτές θα πρέπει να περιμένουν μέχρι τις 30 Μαΐου για να δουν την πραγματική μεταβολή των τίτλων που διακρατούνται στα αποθέματα.

Μια σαφέστερη ένδειξη μπορεί να βρεθεί από τα στοιχεία ροής χαρτοφυλακίου της αμερικανικής κυβέρνησης που θα ανακοινωθούν στις 18 Ιουνίου, πράγμα που σημαίνει ότι από τώρα κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα αν κάποια από τα κρατικά ομόλογα που κατέχει η Κίνα έχουν πωληθεί.

«Είναι πολύ νωρίς για να πούμε αν το πρόσφατο ξεπούλημα του κρατικού χρέους των ΗΠΑ αντανακλά μια έξοδο των επενδυτών από το εξωτερικό.» σχολιάζει σε άρθρο στο Reuters ο Liam Proud. «Ωστόσο, υπάρχουν πρώιμες ενδείξεις ότι κάτι είναι σε εξέλιξη. Η απόλυτη κλίμακα των πιθανών μελλοντικών κινήσεων το καθιστά ένα σενάριο που οι επενδυτές και ο θείος Σαμ πρέπει να εξετάσουν.»

Η Κίνα «πυροβολεί» τον εαυτό της στο πόδι;

Ωστόσο υπάρχουν και αυτοί που εκτιμούν ότι η Κίνα δεν έχει πουλήσει, επισημαίνοντας την απόκλιση στις κινήσεις των αποδόσεων στις διάφορες λήξεις της καμπύλης των αμερικανικών κρατικών ομολόγων ως λόγο.

Η Κίνα έχει επιβραδύνει τις αγορές της τα τελευταία χρόνια και το πιθανότερο είναι ότι έχει μειωθεί και η διάρκεια των χαρτοφυλακίων της, σύμφωνα με τον Prashant Newnaha, ο οποίος καλύπτει τα κρατικά ομόλογα επί ένα τέταρτο του αιώνα.

«Νομίζω ότι η Κίνα στην πραγματικότητα οπλοποιεί ήδη τη διακράτηση του Δημοσίου» τονίζει ο Chen Zhao, επικεφαλής παγκόσμιος στρατηγικός αναλυτής της Alpine Macro.

«Πουλάνε αμερικανικά κρατικά ομόλογα και μετατρέπουν τα έσοδα σε ευρώ ή γερμανικά ομόλογα. Αυτό είναι στην πραγματικότητα πολύ συνεπές με αυτό που συνέβη τις τελευταίες δύο εβδομάδες», πρόσθεσε. Τα γερμανικά bunds είχαν αντισταθεί σε μια ευρύτερη πώληση των μακροπρόθεσμων Treasurys την περασμένη εβδομάδα, με τις αποδόσεις των 10ετών ομολόγων της να διολισθαίνουν.

Ωστόσο, άλλοι υποστηρίζουν ότι η πώληση αμερικανικών ομολόγων θα πλήξει την Κίνα όσο θα πλήξει και τις ΗΠΑ.

Ένα γρήγορο ξεπούλημα θα ρίξει την αξία των υπόλοιπων ομολόγων που σημαίνει ότι η Κίνα θα υποστεί απώλειες στις δικές της επενδύσεις, υπογραμμίζει ο Michael Pettis, ανώτερος συνεργάτης του Carnegie με έδρα το Πεκίνο.

«Η Κίνα πουλώντας τα χαρτοφυλάκια του Δημοσίου θα πυροβολούσε ουσιαστικά τα πόδια της» αναφέρει ο Michael Brown, ανώτερος στρατηγικός ερευνητής της Pepperstone. Η Κίνα πουλώντας τα κρατικά ομόλογα θα χρειαστεί να μεταφερθούν κεφάλαια πίσω στο Πεκίνο και θα προκαλέσει ανατίμηση του γιουάν.

Αυτό θα είναι το «ακριβώς αντίθετο» από αυτό που επιδιώκει το Πεκίνο, ειδικά σε μια εποχή που η κυβέρνηση ελπίζει να τονώσει την εγχώρια οικονομία και να αμβλύνει το πλήγμα από τους δασμούς, δήλωσε ο Brown στο CNBC.

Οι ασφαλιστικές εταιρείες της Ιαπωνίας

Ο ρόλος της Ιαπωνίας, του μεγαλύτερου κατόχου αμερικανικού χρέους, έχει επίσης τεθεί υπό αμφισβήτηση. Βουλευτής της αντιπολίτευσης έθεσε την ιδέα να χρησιμοποιήσουν τα αμερικανικά ομόλογα ως διαπραγματευτικό εργαλείο στις διμερείς εμπορικές διαπραγματεύσεις.

Την ιδέα απέρριψε ο ο επικεφαλής πολιτικής του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος Itsunori Onodera στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο NHK. «Ως σύμμαχος, δεν θα αναλάβουμε σκόπιμα δράση κατά των αμερικανικών κρατικών ομολόγων και η πρόκληση διαταραχών στην αγορά δεν είναι σίγουρα καλή ιδέα» είπε χαρακτηριστικά.

Ένας αναλυτής επισήμανε ότι η Ιαπωνία θα μπορούσε στην πραγματικότητα να είναι ο μεγαλύτερος ένοχος για το ξεπούλημα των Treasurys, παρά η Κίνα.

«Η Ιαπωνία είναι στην πραγματικότητα το μεγαλύτερο πρόβλημα», δήλωσε ο Garry Evans της BCA Research. Πιο συγκεκριμένα, οι ασφαλιστές ζωής της Ιαπωνίας.

Υποβαθμίζει ο Μπέσεντ

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ υποβάθμισε το σενάριο ότι ξένες χώρες πουλούσαν αμερικανικά ομόλογα. «Δεν νομίζω ότι υπάρχει ντάμπινγκ» από ξένους επενδυτές» ανέφερε σε συνέντευξη του στην τηλεόραση του Bloomberg, ενώ βρισκόταν σε επίσκεψη στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής. Παράλληλα επεσήμανε ότι υπήρξε αυξημένη ξένη ζήτηση στις δημοπρασίες 10ετών και 30 ετών ομολόγων, ενώ εκτιμά ότι η βουτιά στα ομόλογα είναι κυρίως προϊόν απομόχλευσης. δασμοί Τραμπ

Τα hedge funds βρέθηκαν στο επίκεντρο, καθώς είχαν δανειστεί χρήματα για να ποντάρουν σε συνήθως μικρές διαφορές μεταξύ των τιμών μετρητών και των τιμών των προθεσμιακών συμβολαίων. Οι δανειστές τους δεν μπορούσαν να αντέξουν το «εμπόριο βάσης» – μεγάλες θέσεις που στοιχημάτιζαν στις άνωθεν αναφερόμενες διαφορές, καθώς οι αγορές άρχισαν να ταλαντεύονται από τα πρωτοσέλιδα των δασμών.

«Όταν ο βασικός χρηματιστής αρχίσει να σφίγγει τις βίδες από την άποψη ότι ζητά περισσότερα περιθώρια ή λέει ότι δεν μπορώ να σας δανείσω περισσότερα χρήματα, τότε αυτοί οι τύποι προφανώς θα πρέπει να πουλήσουν» εξηγεί στο Reuters ο Mukesh Dave, επικεφαλής επενδύσεων στην Aravali Asset Management, παγκόσμιο fund arbitrage με έδρα τη Σιγκαπούρη.

Ανησυχεί η Γέλεν

Την ανησυχία για το ότι οι δασμοί και οι πολιτικές του Τραμπ διαβρώνουν την εμπιστοσύνη των συμμάχων στις αμερικανικές δεσμεύσεις ενώ επενδυτές αποφεύγουν τα περιουσιακά στοιχεία των ΗΠΑ εξέφρασε η πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν.

Μιλώντας στο CNBC είπε ότι η άνοδος των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων ήταν ενοχλητική και αμφισβήτησε «την ασφάλεια του θεμελίου του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος, δηλαδή των αμερικανικών ομολόγων».

«Δεν νομίζω ότι βλέπουμε δυσλειτουργία με την έννοια της ρευστότητας να στερεύει εντελώς στις αγορές, αλλά ένα μοτίβο που υποδηλώνει απώλεια εμπιστοσύνης στην οικονομική πολιτική των ΗΠΑ και την ασφάλεια των βασικών χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων είναι πραγματικά πολύ ανησυχητικό» είπε η Γέλεν.

Η ρευστότητα

Οι έμποροι, σύμφωνα με ρεπορτάζ των Financial Times,  ανέφεραν ότι η χαμηλή ρευστότητα – η ευκολία με την οποία οι επενδυτές μπορούν να αγοράζουν και να πωλούν ομόλογα του Δημοσίου χωρίς να μετακινούνται οι τιμές, επιδείνωσε τις κινήσεις της αγοράς την προηγούμενη εβδομάδα

Αναλυτές της JPMorgan σημείωσαν ότι το βάθος της αγοράς, το μέτρο της ικανότητας της αγοράς να απορροφά μεγάλες συναλλαγές χωρίς σημαντικές μεταβολές στις τιμές, είχε επιδεινωθεί σημαντικά αυτή την εβδομάδα, πράγμα που σημαίνει ότι ακόμη και μικρές συναλλαγές μετακινούσαν σημαντικά τις αποδόσεις.

«Ανησυχούμε επειδή οι κινήσεις που βλέπετε δείχνουν κάτι άλλο εκτός από ένα κανονικό ξεπούλημα», δήλωσε στέλεχος ευρωπαϊκής τράπεζας στις πρωτεύουσες υπηρεσίες, ένα τμήμα που διευκολύνει τις συναλλαγές με μόχλευση για επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων των ιδιόκτητων διαπραγματευτών και των hedge funds.

«Δείχνουν μια πλήρη απώλεια εμπιστοσύνης στην ισχυρότερη αγορά ομολόγων στον κόσμο».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ομόλογα