
Έσπασε το φράγμα των 200.000 τόνων το ελληνικό ακτινίδιο, που κατευθύνεται στις αγορές του κόσμου, με τις ποσότητες στις εξαγωγές να καταγράφουν ρεκόρ κατά την περίοδο εμπορίας τους.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Φρούτων, Λαχανικών και Χυμών Incofruit Hellas, οι εξαγωγές στα ακτινίδια την περίοδο από την 1η Σεπτεμβρίου 2024 έως τις 17 Απριλίου 2025 συγκριτικά με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, αυξήθηκαν κατά 14,2% φτάνοντας τους 208.679 τόνους έναντι των 182.762 τόνων.
Εισήχθησαν στη χώρα αιγυπτιακά πορτοκάλια τόσο για εγχώρια κατανάλωση όσο και για διαμετακόμιση. Επίσης, εισήχθησαν αιγυπτιακά μανταρίνια αλλά και πορτοκάλια Ρουμανίας
Αιγυπτιακά πορτοκάλια
Την ίδια στιγμή, αν και καταγράφεται στασιμότητα στη ροή εξαγωγής πορτοκαλιών και μανταρινιών, σύμφωνα με πληροφορίες του Συνδέσμου, εισήχθησαν στη χώρα αιγυπτιακά πορτοκάλια τόσο για εγχώρια κατανάλωση όσο και για διαμετακόμιση. Επίσης, εισήχθησαν αιγυπτιακά μανταρίνια αλλά και πορτοκάλια Ρουμανίας.
«Εφιστάται η προσοχή των αρμοδίων υπηρεσιών για την τήρηση των προδιαγραφών εμπορίας», σχολιάζει σχετικά ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Γιώργος Πολυχρονάκης.
Να σημειωθεί ότι η εξαγωγή πορτοκαλιών έφτασε τους 2689.834 τόνους (αύξηση κατά 4,6%) έναντι 257.120 τόνων πέρσι και μανταρινιών στους 151.621 τόνους (αύξηση ρεκόρ κατά 11,9%) έναντι των 135.549 τόνων την περίοδο 2023/24.
Οι εξαγωγές φράουλας και μήλων
Μειωμένες κατά 3,8% εκτιμώνται οι εξαγωγές φραουλών, οι οποίες από την 1η Ιανουαρίου έως τις 17 Απριλίου 2025 έφτασαν τους 51.300 τόνους έναντι των 53.200 τόνων την αντίστοιχη περίοδο 2023/24.
Επίσης, συνεχίζονται με χαμηλούς ρυθμούς οι εξαγωγές μήλων, οι οποίες από 1/9/24-17/4/2025 ανέρχονται σε 47.896 τόνους έναντι των 33.109 τόνων την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, αυξημένες κατά 49,2,9%.
Την ίδια στιγμή και το 2025 παρατηρούνται εισαγωγές 5.000 τόνων μήλων, προερχόμενες από την Πολωνία, τη Βόρεια Μακεδονία και την Ισπανία.

Αύξηση στις εξαγωγές για ντομάτες και αγγούρια
Αυξημένες καταγράφονται, σύμφωνα με τα στοιχεία, οι εξαγωγές σε ντομάτες και αγγούρια.
Ειδικότερα, από 1/9/24 έως 17/4/25 οι εξαγωγές αγγουριών ανέρχονται σε 65.904 τόνους έναντι 63.982 τόνων την περίοδο 2023/24, καταγράφοντας άνοδο κατά 3%.
Επίσης, οι εξαγωγές ντοματών 1/1/25-17/4/25 κατέγραψαν άνοδο κατά 32,3% με τις ποσότητες να εκτιμώνται σε 22.700 τόνους έναντι των 16.000 τόνων την περίοδο 2023/24. Οι ποσότητες αυτές κατευθύνθηκαν κυρίως προς τη Βουλγαρία, την Αλβανία και τη Ρουμανία.
Παράλληλα οι εισαγωγές από την Ισπανία και την Τουρκία υπερβαίνουν τους 1.200 τόνους.
Ζητείται αύξηση των ελέγχων
Από τις αρχές του 2025 είναι ελεύθερη η διακίνηση εμπορευμάτων προς και από Βουλγαρία – Ρουμανία λόγω ένταξή τους στην ζώνη Σένγκεν.
Με αφορμή αυτό το γεγονός οι εξαγωγείς ζητούν από τις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες την αύξηση και εντατικοποίηση των ελέγχων, με την κάλυψη ικανοποιητικού αντιπροσωπευτικού ποσοστού σε σχέση με τις διακινούμενες ποσότητες, στις περιφέρειες παραγωγής και στα σημεία εξόδου της χώρας με στόχο «τον ποιοτικό και υγειονομικό έλεγχο των διακινουμένων- εξαγομένων προϊόντων μας προκειμένου να αποφευχθεί η δυσφήμηση τους, κυρίως από τη μη τυποποίηση – συσκευασία σε πιστοποιημένους φορείς, οι οποίοι παρέχουν πλήρη ιχνηλασιμότητα», τονίζει ο κ. Πολυχρονάκης.
Μέτρα για τις εισαγωγές από τη Βουλγαρία
Ένα νέο σχέδιο νόμου στη Βουλγαρία ορίζει ότι τουλάχιστον τα μισά από τα προϊόντα στα καταστήματα πρέπει να είναι βουλγαρικά, με στόχο τη μείωση των τιμών κατά 20%.
«Τα παραπάνω μέτρα αντίκειται σε βασική αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ήτοι της ελεύθερης διακίνησης προσώπων και αγαθών στην ΕΕ 27», επισημαίνει ο κ. Πολυχρονάκης, τονίζοντας ότι οι εξαγωγείς αναμένουν από την ελληνική κυβέρνηση την παρέμβασή της για τη μη ψήφιση των αναφερομένων μέτρων, που θα πλήξει καίρια τις εξαγωγές ελληνικών προϊόντων προς τη Βουλγαρία.
Να σημειωθεί ότι το διμερές εμπόριο φρούτων και λαχανικών (νωπών και μεταποιημένων) Ελλάδος – Βουλγαρίας το 2024 ανήλθε σε 293.259 τόνους και 181,656 εκατ. ευρώ αποτελώντας το 11,3% των συνολικών μας εξαγωγών.


Latest News

Σταθεροποιείται η παραγωγή κρασιού του 2025 στο νότιο ημισφαίριο
Οι προβλέψεις για το κρασί βασίζονται σε πρώιμες εκτιμήσεις για τη συγκομιδή σταφυλιών, η οποία συνεχίζεται ακόμη σε ορισμένες περιοχές

Καμπανάκι Διεπαγγελματικής για το βαμβάκι – Τι θα φέρει η «πράσινη» οδηγία της ΕΕ
Παρέμβαση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος για τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει στο βαμβάκι οδηγία της ΕΕ

Πώς θα βελτιωθεί η διαδικασία για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2025 - Παρέμβαση ΕΘΕΑΣ
Επτά βελτιωτικές προτάσεις για έγκαιρη, ομαλή και προσιτή υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2025 καταθέτει η ΕΘΕΑΣ - Αίτημα άμεσης συνάντησης

Πότε ξεκινά η υποβολή δηλώσεων για την αναδιάρθρωση αμπελώνων – Οι ενισχύσεις
Ποιες δράσεις περιλαμβάνονται στην παρέμβαση για την αναδιάρθρωση και μετατροπή στο αμπέλι - Ηλεκτρονικά οι αιτήσεις

Σταμενίτης: Σε εξέλιξη οι αναγγελίες ζημιών από τον ΕΛΓΑ για τον παγετό
«Έχουμε σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης», είπε ο Διονύσης Σταμενίτης από το Αμύνταιο και την Πτολεμαΐδα

Η ακτινογραφία του αμπελοοινικού τομέα το 2024 – Τι δείχνουν τα στοιχεία
Η παγκόσμια παραγωγή κρασιού το 2024, σύμφωνα με τον OIV, υπολογίζεται σε 226 εκατομμύρια εκατόλιτρα, η χαμηλότερη των τελευταίων 60 ετών

Ξεκινά το νέο πρόγραμμα μεταποίησης - Επενδύσεις από 400.001 έως 5 εκατ. ευρώ
Με αρχικό προϋπολογισμό 135 εκατ. ευρώ ξεκινά το πρόγραμμα μεταποίησης, εμπορίας και ανάπτυξης γεωργικών προϊόντων του ΣΣ ΚΑΠ

Ο αμπελώνας της Σαντορίνης εκπέμπει SOS – Κίνδυνος να μηδενιστεί η παραγωγή μέχρι το 2042
Πώς θα διασωθεί ο αμπελώνας στη Σαντορίνη – Ποια σχέδια δρομολογεί ο Σύνδεσμος Οινοποιών Σαντορίνης

Στα «χαρακώματα» οι παραγωγοί επιτραπέζιας ελιάς - Οι φόβοι για την επόμενη ημέρα των δασμών
Σε αναβρασμό ο κλάδος για την επιτραπέζια ελιά - «Δεν έχουμε περιθώριο να χάσουμε ούτε σεντ», λένε οι παραγωγοί στον ΟΤ

Δύσκολη χρονιά για το κρασί και τους παραγωγούς του
Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1961 υποχώρησε η παγκόσμια παραγωγή το 2024 – κάμψη και στη ζήτηση