PODCAST ΒΑΒΕΛ – Γ. Στασινός (ΤΕΕ): Πάγωσε η έκδοση οικοδομικών αδειών – Πώς χτίζουμε στα οικόπεδα που έγιναν χωράφια

Μηδενικές νέες άδειες από την αρχή του έτους – Εντός της ίδια πολεοδομίας ο ένας υπάλληλος βγάζει άδεια ο άλλος δεν βγάζει

PODCAST ΒΑΒΕΛ – Γ. Στασινός (ΤΕΕ): Πάγωσε η έκδοση οικοδομικών αδειών – Πώς χτίζουμε στα οικόπεδα που έγιναν χωράφια

Το απίστευτο αλαλούμ που επικρατεί στην ελληνική οικοδομή, στις περιουσίες των Ελλήνων σχετικά με το που χτίζει και το τι χτίζει κάποιος, περιγράφει ανάγλυφα στο podcast Βαβέλ ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Γιώργος Στασινός. «Σε πολλές περιοχές της χώρας δεν χτίζεις, από τις αρχές του χρόνου υπάρχουν μηδενικές νέες οικοδομικές άδειες και μέχρι σήμερα περιμένουμε να νομοθετήσει η κυβέρνηση. Δηλαδή με ποιους κανόνες θα μπορείς να χτίσεις, με ποιους κανόνες θα μπορείς να αναθεωρείς τις άδειες και ποιοι θα ξεκινήσουν τις οικοδομές και θα τους αφήσουν μέχρι τέλους να τις ολοκληρώσουν» ανάφερε χαρακτηριστικά.

Και συνέχισε, «στην εκτός σχεδίου οι μισές πολεοδομίες βγάζουν άδειες και οι μισές δεν βγάζουν, για την ίδια νομοθεσία όμως, όχι γιατί ισχύει διαφορετική νομοθεσία.

Μάλιστα, υπάρχει μία πολεοδομία στην οποία ο ένας υπάλληλος βγάζει και ο άλλος δεν βγάζει. Άρα, εσύ αν είσαι τυχερός και χρεωθεί ο φάκελός σου στον ένα, θα βγάλεις άδεια. Αν είσαι άτυχος θα χρεωθεί στην άλλη υπάλληλο και δεν θα βγάλεις».

Για τα οικόπεδα που έγιναν χωράφια

Ειδικά για τους οικισμούς και την γνωστή γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας σημειώνει, ότι «αφορά εκατοντάδες χιλιάδες οικισμούς, περιλαμβάνει όλα τα χωριά μας και όλα τα τουριστικά χωριά. Δηλαδή είναι περιοχές, όπως το χωριό μου στα Τζουμέρκα, στο χωριό Γουριανά που δεν έχει καμία αξία είτε χτίζεις είτε δεν χτίζεις. Και υπάρχουν και άλλα που μπορεί να είναι στην Πάρο, στη Νάξο ή οπουδήποτε που να έχουν πολύ μεγαλύτερη αξία».

Επομένως, να πούμε τι γίνεται σε αυτά. Πώς είχαν καθοριστεί τα όρια των οικισμών μέχρι τώρα; Με αποφάσεις νομαρχών. Ήρθε το Συμβούλιο Επικρατείας με τελευταίες αποφάσεις της τελευταίας δεκαετίας και είπε, δεν ήταν αρμοδιότητα του νομάρχη να καθορίσει τα όρια, άρα άκυροι οι οικισμοί. Μέχρι τώρα για ποιους το έχει πει αυτό;

Το έχει πει για τους οικισμούς του Πηλίου και τους οικισμούς του Ρεθύμνου στους οποίους, πλέον, δεν βγάλεις άδεια όπου και να βρίσκεσαι. Και περιμένουν επανακαθορισμό των ορίων. Μετά από αυτό, επειδή αυτή την περίοδο κάνουμε τοπικά και ειδικά πολεοδομικά σχέδια, πάνω από 200 και σε όλη τη χώρα, αποφάσισε το Υπουργείο Περιβάλλοντος να καθορίσει τους κανόνες που θα μπουν αυτά τα όρια, έτσι ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα στο μέλλον. Και τι είπε; δεν θα το κάνω κάπως αλλιώς παρά μόνο με προεδρικά διατάγματα, για να μην φοβάμαι ότι το ΣτΕ μετά θα τα ακυρώσει. Γιατί τα προεδρικά διατάγματα, το λέμε, περνάνε από το ΣτΕ σε προληπτικό έλεγχο, από πριν. Ήρθε το ΣτΕ για να βάλει αυτόν τον κανόνα και λέει, ας πούμε ότι ο οικισμός χωρίζεται σε τρεις ζώνες. Στο κέντρο του οικισμού, και να το πούμε ζώνη Α, απλά για να συνεννοούμαστε, στον γύρω από το κέντρο, που είναι η ζώνη Β και στο πιο έξω όριο, που είναι η ζώνη Γ.

Το που ανήκει το οικόπεδο κάθε ιδιοκτήτη φαίνεται στις μελέτες που έγιναν τότε οριοθέτησης του οικισμού που βγήκαν με αποφάσεις νομαρχών. Δηλαδή πρέπει να βρεις αυτά τα σχέδια και τις μελέτες, για να ξέρεις ακριβώς.

Χτίζεις σε αυτά τα κτήματα;

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του ΤΕΕ, το ΣτΕ αποφασίσει να παρέμβει μέσω του ΠΔ που έχει έρθει από το ΥΠΕΝ και να καθορίσει ότι η ζώνη Γ που αφορά το 30% περίπου της έκτασης του οικισμού και αντίστοιχα του πληθυσμού θα θεωρείται εκτός σχεδίου. Πότε θα γίνει αυτό; αυτό είναι πολύ σημαντικό, θα γίνει όταν οι μελέτες που γίνονται τώρα, θα γίνουν προεδρικά διατάγματα. Δηλαδή μετά από 2-3 χρόνια τουλάχιστον. Άρα, για 2-3 χρόνια ο καθένας βγάζει άδεια τώρα και μπορεί να χτίσει με τα παλιά όρια, εκτός αν προσφύγει κάποιος και πάρει απόφαση το ΣτΕ και πέσει, που μπορεί να συμβεί κι αυτό.

Αν έχει άδεια και δεν χτίσει μέχρι να εκδοθούν τα τοπικά πολεοδομικά είναι λίγο στη μέση. Αυτό που έχει δείξει το ΣτΕ είναι ότι αν έχεις κάνει κάποιες εργασίες και έχεις κολλήσει και κάποια ένσημα να αποδείξεις τις εργασίες, λογικά δεν θα έχεις πρόβλημα. Αυτό είπε με τον οικοδομικό κανονισμό τώρα τουλάχιστον, δεν ξέρω αν θα πει κάτι άλλο στο μέλλον. Άρα, τώρα βγάζουμε άδειες. Πότε θα είναι το πρόβλημα; Καταρχήν το πρόβλημα δεν θα είναι για την Α-Β ζώνη. Δεύτερον, ούτε για τη Γ ζώνη υπάρχει σήμερα. Θα υπάρχει.

Να χτίζει τουλάχιστον το στρέμμα

«Πες ότι εσύ έχεις ένα χωράφι στο χωριό που χτίζεις σήμερα και δεν έχεις τα χρήματα να βγάλεις ούτε άδεια, γιατί και άδεια να έχεις βγάλει έχει συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα. Άρα, δεν μπορείς να το χτίσεις όποτε θες. Πες ότι θες να το δώσεις στα παιδιά σου, να το κληρονομήσεις, άρα εσύ θα μείνεις εκτός σχεδίου και δεν θα μπορείς να χτίσεις στο μέλλον, σύμφωνα με αυτά που λέμε. Εγώ προτείνω στην ζώνη Γ που υπάρχει τώρα να νομοθετήσει η κυβέρνηση ότι αν έχεις τουλάχιστον ένα στρέμμα, δηλαδή σε αρτιότητα του ενός στρέμματος, να μπορείς να χτίσεις κάποια συγκεκριμένα τετραγωνικά και να θεωρείται μεν εκτός σχεδίου, αλλά κατά παρέκκληση να μπορείς να χτίσεις κάποιες κατοικίες. Έτσι ώστε να μην εξαφανιστούν και οι οικισμοί. Και να το πω λίγο αλλιώς. Δεν είναι μόνο το θέμα του να διατηρήσεις μια περιουσία που έχεις ή ένα δικαίωμα που έχεις. Έχει σημασία να καταλάβουμε στην χώρα ότι πρέπει να βοηθήσουμε κάποιους οικισμούς να αναπτυχθούν, γιατί μόνο έτσι θα κρατήσουμε τον κόσμο και στα χωριά τα οποία ερημώνουν σιγά σιγά. Δεν μπορεί να κάνουμε οτιδήποτε, ώστε να έρχεται ο πληθυσμός στην πόλη χωρίς λόγο. Πρέπει να μπορεί ένας συνταξιούχος να πηγαίνει να ζει στο χωριό, πρέπει να προσπαθήσουμε να δώσουμε κίνητρα να γυρίσουν, δηλαδή είναι θέμα σημαντικής πολιτικής και θα πρέπει να καταλάβουν και από το Συμβούλιο Επικρατείας ότι δεν γίνεται… Αυτή την περίοδο κάνουμε, ειδικά και τοπικά πολεοδομικά σχέδια που δεν έχουν γίνει τα τελευταία 50 χρόνια στην Ελλάδα και κάνουμε υπερπροσπάθεια αυτά που γίνονταν σε 30-40 χρόνια να τα κάνουμε σε δύο χρόνια. Ψηφιοποιούμε τα αρχαία των πολεοδομιών, κάνουμε ψηφιακούς χάρτες, κάνουμε ένα έργο σημαντικό για να πιάνουμε τα αυθαίρετα ζωντανά. Όταν εμείς κάνουμε τόσο σημαντική προσπάθεια, δεν μπορεί να μην το λαμβάνει υπόψη το Συμβούλιο Επικρατείας και να προσπαθεί όλα να τα κόψει αυτή την στιγμή και να μην προχωράει τίποτα. Προσπαθούμε πάρα πολύ. Έκανα μία συζήτηση ειλικρινή με τον πρόεδρο του Συμβουλίου Επικρατείας και του είπα, η πρόθεση είναι να διορθώσουμε ότι είναι δυνατόν, αλλά και αυτοί πρέπει να καταλαβαίνουν, να ζουν στην πραγματικότητα. Δεν μπορεί να κοιτάνε μόνο χαρτιά, μόνο νόμους και να ζουν χωρίς να λαμβάνουν υπόψη ότι υπάρχουν πολίτες που πρέπει να ζήσουν στη χώρα.»

Αποφάσεις απαγόρευσης στα χαρτιά

Έχει απαγορευτεί αυτή την στιγμή για παράδειγμα η δόμηση στη Μύκονο τα τελευταία χρόνια, όμως οικοδομείται. Άρα χτίζουμε αυθαίρετα. Πρέπει να αντιληφθούν όμως και αυτοί που εκδίδουν τις αποφάσεις έτσι δεν σταματάνε κάτι, το κάνουν χειρότερο, γιατί κάποια στιγμή έρχεται για παράδειγμα ο νόμος των αυθαιρέτων που από το ΣτΕ κρίθηκε συνταγματικά ορθός και νομιμοποιεί ο άλλος το αυθαίρετο. Δηλαδή απ’ τη μία να λες ότι με ενοχλεί και απ’ την άλλη, αυτά που κάνεις να οδηγούν τον πολίτη να χτίζει αυθαίρετο, ούτε αυτό είναι σωστό, ούτε έτσι προστατεύεις το περιβάλλον. Πρέπει να είναι ρεαλιστικές οι λύσεις που δίνουμε. Επίσης, είμαι κάθετα αντίθετος σε οτιδήποτε προκαλεί ξαφνικό θάνατο. Δεν μπορεί να μην προειδοποιείς τον άλλον ή να μην έχει χρόνο μπροστά του να αντιδράσει. Ή θα πρέπει σταδιακά να μειώσεις τη δόμηση και να λες, ότι σε δύο χρόνια θα είναι αυτό, σε τρία χρόνια αυτό, σε τέσσερα αυτό, να το προετοιμάσεις και να ξέρει ο άλλος τα δεδομένα. Δεν μπορεί την ίδια μέρα να λέμε, όπως με την απόφαση του οικοδομικού κανονισμού, ότι έχεις βγάλει μία νόμιμη άδεια και αύριο δεν χτίζεις.

Για τον αντισυνταγματικό ΝΟΚ

Οι περισσότερες από τις 14.500 άδειες που είχαν εκδοθεί δεν χτίζουν. Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότερες από αυτές που δεν είχαν ξεκινήσει εργασίες στις 11 Δεκεμβρίου μέρα που εκδόθηκε η απόφαση του ΣτΕ, όσες δεν είχαν ξεκινήσει εργασίες δεν θα μπορούν να χτιστούν, θα πρέπει να αναθεωρηθούν. Αλλά και η διαδικασία αναθεώρησης και το τι θα ισχύει επίσης είναι προβληματικό. Γιατί πρώτον, πρέπει να νομοθετήσει το Υπουργείο με ποια διαδικασία. Και δεύτερον, υπάρχουν διατάξεις, το ΣτΕ δεν έκρινε όλο τον οικοδομικό κανονισμό. Έκρινε ένα μέρος. Λέει, έχω κι άλλα να κρίνω. Δηλαδή του χρόνου μπορεί να υπάρχει 13η Δεκεμβρίου και να κρίνουν και για άλλα πέντε άρθρα. Και του χρόνου άλλα. Δεν τα έχουμε τελειώσει. Για να είμαστε σε εγρήγορση.

OT Originals

Περισσότερα από Βαβέλ

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Απόρρητο