Γερμανία: Εκτιμήσεις για λιγότερα φορολογικά έσοδα στην επόμενη 5ετία

Η οικονομική ύφεση και οι φορολογικές ελαφρύνσεις είναι πιθανό να μειώσουν τα συνολικά φορολογικά έσοδα κατά 81,2 δισεκατομμύρια ευρώ μεταξύ 2025 και 2029

Γερμανία: Εκτιμήσεις για λιγότερα φορολογικά έσοδα στην επόμενη 5ετία

Λιγότερα φορολογικά έσοδα για την επόμενη πενταετία προβλέπει η νέα γερμανική κυβερνηση του Φρίντριχ Μέρτς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του συμβουλίου φορολογικών εμπειρογνωμόνων της χώρας , που ανακονώθηκαν την Πέμπτη, η οικονομική ύφεση της Γερμανίας και οι φορολογικές ελαφρύνσεις είναι πιθανό να μειώσουν τα συνολικά φορολογικά έσοδα κατά 81,2 δισεκατομμύρια ευρώ  μεταξύ των ετών 2025 και 2029 σε σύγκριση με μια πρόβλεψη του Οκτωβρίου.

Μόνο για την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, το συμβούλιο προβλέπει 33,3 δισ. ευρώ λιγότερα φορολογικά έσοδα για την πενταετία.

«Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι πρέπει να ενισχύσουμε τα έσοδα μέσω υψηλότερης οικονομικής ανάπτυξης. Μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να αποκτήσουμε δημοσιονομικό περιθώριο», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Λαρς Κλίνγκμπεϊλ, παρουσιάζοντας τις προβλέψεις.

Η Γερμανία ήταν το μόνο μέλος των προηγμένων οικονομιών της G7 που δεν κατάφερε να αναπτυχθεί τα τελευταία δύο χρόνια και η αναζωογόνηση της υποτονικής οικονομίας της θα είναι ένα από τα κύρια καθήκοντα της νέας της κυβέρνησης, σημειώνει το Reuters.

Ο Κλίνγκμπεϊλ δήλωσε ότι αναμένει μια μικρή βελτίωση των φορολογικών εσόδων από το 2027 και μετά.

Νέος προϋπολογισμός

Φέτος, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αναμένεται να λάβει 0,6 δισεκατομμύρια ευρώ λιγότερα έσοδα, ενώ τα κρατίδια της Γερμανίας αναμένεται να λάβουν 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ περισσότερα και οι δήμοι 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ λιγότερα σε σύγκριση με τις προηγούμενες προβλέψεις.

Ο Κλίνγκμπεϊλ, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε ότι μέχρι το τέλος Ιουνίου το υπουργικό συμβούλιο θα εγκρίνει το σχέδιο προϋπολογισμού του 2025. Θα περιλαμβάνει φορολογικές ελαφρύνσεις για τις επιχειρήσεις για την τόνωση της ανάπτυξης και ένα νόμο για την καθιέρωση ενός ταμείου υποδομών ύψους 500 δισεκατομμυρίων ευρώ, είπε.

Μετα την κατάρρευση του συνασπισμού του πρώην καγκελάριου Όλαφ Σολτς τον Νοέμβριο, η κυβέρνηση δεν είχε πλέον χρόνο να ψηφίσει τον προϋπολογισμό του 2025 και η Γερμανία έχει προσωρινό προϋπολογισμό από την αρχή του έτους.

Μόλις εγκριθεί το προσχέδιο του προϋπολογισμού, το υπουργικό συμβούλιο θα πρέπει να εγκρίνει το σχέδιο προϋπολογισμού της Γερμανίας για το 2026 τον Ιούλιο και οι συζητήσεις επ’ αυτού θα πρέπει να ξεκινήσουν στο κοινοβούλιο τον Σεπτέμβριο.

Για το 2026, το συμβούλιο φορολογικών εμπειρογνωμόνων της Γερμανίας προβλέπει 10,2 δισεκατομμύρια ευρώ λιγότερα για την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

OT Originals

Περισσότερα από World

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Απόρρητο