Ο ηλιόλουστος ανοιξιάτικος καιρός του Ηνωμένου Βασιλείου έχει προσφέρει «τέλειες» συνθήκες για την παραγωγή φραουλών τόσο μεγάλων που «δεν χωράνε στο στόμα σου», δήλωσαν Βρετανοί καλλιεργητές.
Με σχεδόν 20 χρόνια εμπειρίας, ο Bartosz Pinkosz, διευθυντής επιχειρήσεων στην Summer Berry Company, δηλώνει στον Guardian ότι «δεν έχει ξαναδεί κάτι παρόμοιο». Οι φράουλες που συγκομίζονται αυτόν τον μήνα από τον κορυφαίο καλλιεργητή είναι εντυπωσιακές χάρη στον συνδυασμό της άφθονης ηλιοφάνειας και των δροσερών νυχτών.
«Είχαμε τον πιο σκοτεινό Ιανουάριο και Φεβρουάριο από τη δεκαετία του ’70, αλλά στη συνέχεια τον πιο φωτεινό Μάρτιο και Απρίλιο από το 1910», είπε. «Από τον Μάρτιο και μετά ήταν πραγματικά ιδανικό για φράουλες τούνελ. Οι καρποί είναι μεταξύ 10% και 20% μεγαλύτεροι».
Οι φράουλες που καλλιεργούνται στο αγρόκτημα της εταιρείας στο Colworth του West Sussex πωλούνται από όλους τους μεγάλους λιανοπωλητές και, ενώ τα μεγέθη ποικίλλουν, η Pinkosz δήλωσε ότι τα φυτά φράουλας της αποδίδουν «γιγαντιαία» μούρα των 50 γραμμαρίων που «δεν χωράνε στο στόμα σας». Ωστόσο, ο μέσος όρος είναι 30 γραμμάρια.
Γεύση και μέγεθος
Ο Νικ Μάρστον, πρόεδρος του βιομηχανικού φορέα British Berry Growers, επιβεβαίωσε τις μέρες που έρχονται για τους λάτρεις της σαλάτας (φρούτων). «Βλέπουμε πολύ καλό μέγεθος, σχήμα, εμφάνιση και, πάνω απ’ όλα, πραγματικά εξαιρετική γεύση και περιεκτικότητα σε ζάχαρη, κάτι που θέλουν οι καταναλωτές όταν αγοράζουν βρετανικές φράουλες», είπε.
Πρόσθεσε: «Είμαι πάντα λίγο επιφυλακτικός όταν λέω ότι οι φράουλες είναι 20% μεγαλύτερες, επειδή υπάρχει ένας μέσος όρος και ορισμένες καλλιέργειες θα είναι ελαφρώς μικρότερες από άλλες. Αλλά νομίζω ότι θα ήταν δίκαιο να πούμε ότι η πολύ ωραία ηλιοφάνεια, οι δροσερές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της νύχτας, είναι ιδανικές για την ανάπτυξη των καρπών».
Οι εξαιρετικές φράουλες της Summer Berry Company είναι «πιο νόστιμες και πιο σφιχτές», είπε ο Pinkosz, επειδή οι δροσερές νύχτες επέτρεπαν στα φρούτα να ωριμάζουν αργά. «Όσο πιο αργή είναι η ανάπτυξη των καρπών, τόσο περισσότερος χρόνος υπάρχει για να επεκταθούν τα κύτταρα και να δημιουργηθεί μεγαλύτερο φρούτο. Αυτό που βλέπουμε τώρα είναι κάτι που δεν έχω ξαναδεί εδώ και 19 χρόνια, δηλαδή σταθερά μεγαλύτερες φράουλες.
«Ήταν ένα τέλειο ξεκίνημα για την εποχή της φράουλας για εμάς… Ειλικρινά, δεν έχω ξαναδεί ποτέ μια σοδειά να παράγει τόσο μεγάλα φρούτα. Μερικά είναι υπερμεγέθη – φτάνουν στο μέγεθος δαμάσκηνων ή ακόμα και ακτινιδίων.»
Η ηλιόλουστη, πολύ ξηρή άνοιξη, με το θερμότερο ξεκίνημα του Μαΐου που έχει καταγραφεί ποτέ , έφερε μια πληθώρα πρώιμων φραουλών, μελιτζανών και ντομάτας στις αρχές Μαΐου. Αλλά καθώς οι ξηρές συνθήκες επιμένουν, υπάρχουν φόβοι ότι η Βρετανία οδεύει προς ξηρασία αυτό το καλοκαίρι .