Η προσωρινή συμφωνία για μείωση των δασμών, διάρκειας 90 ημερών, μεταξύ ΗΠΑ – Κίνας εκτόξευσε τη ζήτηση για containers καθώς οι φορτωτές σπεύδουν να αξιοποιήσουν το momentum για να στείλουν στις ΗΠΑ όσο το δυνατόν περισσότερα φορτία ενόψει του ανοίγματος των σχολείων αλλά και των εορτών των Χριστουγέννων.
Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο για τους φορτωτές και απότομη αύξηση των φορτίων θα ασκήσει ανοδικές πιέσεις στους ναύλους στη spot αγορά στις γραμμές του Ειρηνικού-Ασίας για Δυτική και Ανατολική Ακτή των ΗΠΑ, σημειώνει ο αναλυτής της Xeneta, Peter Sand.
Οι ναύλοι στη spot αγορά θα κορυφωθούν και στη συνέχεια θα εξομαλυνθούν καθώς οι ναυτιλιακές εταιρείες τακτικών γραμμών θα αναδιατάξουν τον στόλο τους για να ανταποκριθούν στη ζήτηση και στη συνέχεια οι τιμές θα αρχίσουν να διολισθαίνουν και πάλι, όπως ακριβώς έγινε το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, πρόσθεσε ο Peter Sand, και εκτίμησε ότι αυτό αναμένεται να συμβεί τις επόμενες δύο έως τέσσερις εβδομάδες.
Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας, οι ΗΠΑ μείωσαν τους δασμούς στις κινεζικές εισαγωγές από 145% σε 30% για ένα διάστημα 90 ημερών, ενώ η Κίνα μείωσε τους δασμούς της στα αμερικανικά προϊόντα από 125% σε 10%.
Η κίνηση αυτή έχει ήδη μετρήσιμο αντίκτυπο στη ναυτιλιακή βιομηχανία, καθώς αναμένεται αύξηση του όγκου των εμπορευμάτων, καθώς οι επιχειρήσεις επιταχύνουν τις αποστολές για να επωφεληθούν από την αναστολή των δασμών, σημειώνει ο ναυλομεσιτικός οίκος Xclusiv.
Οι παράγοντες του κλάδου παραμένουν συγκρατημένα αισιόδοξοι, αναγνωρίζοντας ότι τα βασικά ζητήματα που διέπουν τις εμπορικές εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας παραμένουν άλυτα. Επιπλέον, οι αναλυτές έχουν εκφράσει ανησυχίες για πιθανή συμφόρηση της αλυσίδας εφοδιασμού λόγω της ξαφνικής αύξησης της κίνησης φορτίων, παραλληλίζοντας τις διαταραχές που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19. Ενώ οι μειώσεις των δασμών προσφέρουν άμεση ανακούφιση και τονώνουν τη ναυτιλιακή δραστηριότητα, οι μακροπρόθεσμες προοπτικές εξαρτώνται από τη διάρκεια αυτής της εκεχειρίας και το ευρύτερο γεωπολιτικό περιβάλλον αναφέρει ο Xclusiv.
Η Διώρυγα του Σουέζ
Εν τω μεταξύ, σε μια άλλη προσπάθεια να σταθεροποιηθεί το θαλάσσιο εμπόριο και να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη κατά μήκος των βασικών διαδρομών, η αιγυπτιακή Αρχή της Διώρυγας του Σουέζ εισήγαγε έκπτωση 15% στα τέλη διέλευσης για πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων με καθαρή χωρητικότητα 130.000 μετρικών τόνων και άνω.
Με ισχύ από τις 15 Μαΐου 2025, το κίνητρο των 90 ημερών ισχύει τόσο για τα φορτωμένα όσο και για τα κενά πλοία που διέρχονται προς οποιαδήποτε κατεύθυνση και θα χορηγείται αυτόματα, χωρίς να απαιτείται προηγούμενη αίτηση.
Η κίνηση αυτή αποσκοπεί στην προσέλκυση μεγάλων ναυτιλιακών γραμμών πίσω στη Διώρυγα του Σουέζ, η οποία έχει υποστεί απότομη μείωση της κίνησης λόγω των επιθέσεων των ανταρτών Χούθι στην περιοχή. Ως αποτέλεσμα, πολλές ναυτιλιακές εταιρείες έχουν εκτρέψει τα δρομολόγιά τους γύρω από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας, συμβάλλοντας στην κατακόρυφη πτώση των εσόδων της Διώρυγας – από 2,4 δισεκατομμύρια δολάρια το τέταρτο τρίμηνο του 2023 σε μόλις 880,9 εκατομμύρια δολάρια το ίδιο τρίμηνο του 2024.
Στα δεξαμενόπλοια
Στο μεταξύ, σε ένα άλλο «μέτωπο», αυτό του Ιράν, μια πιθανή επίτευξη συμφωνίας με τις ΗΠΑ για τα πυρηνικά θα μπορούσε να έχει εκτεταμένες συνέπειες για τη ναυτιλιακή βιομηχανία. Η χαλάρωση ή η άρση των κυρώσεων κατά του Ιράν θα μπορούσε ενδεχομένως να προκαλέσει σημαντική αύξηση των ιρανικών εξαγωγών πετρελαίου, αυξάνοντας τη ζήτηση για δεξαμενόπλοια και αυξάνοντας τον όγκο των εμπορευμάτων σε όλη τη Μέση Ανατολή.
Οι βασικοί θαλάσσιοι κόμβοι στον Αραβικό Κόλπο και τα στρατηγικής σημασίας Στενά του Ορμούζ θα μπορούσαν να βιώσουν μια αύξηση της δραστηριότητας, καθώς το ιρανικό αργό πετρέλαιο και τα πετρελαιοειδή θα αποκτήσουν μεγαλύτερη πρόσβαση στις διεθνείς αγορές. Επίσης, όπως εκτιμά ο Xclusiv, μια επιτυχή συμφωνία μπορεί να επιταχύνει τη δραστηριότητα διάλυσης των γηραιότερων δεξαμενοπλοίων του λεγόμενου «σκιώδους στόλου» ανοίγοντας τον δρόμο για την ανανέωση του γηρασμένου ναυτικού στόλου του Ιράν.