Σημαντική μείωση καταγράφουν σήμερα 8 Ιουνίου οι τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα, σύμφωνα με το ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας.
Η μέση χονδρεμπορική τιμή για το ηλεκτρικό ρεύμα στο ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας είναι στα 63,65 ευρώ ανά Μεγαβατώρα και κινείται πτωτικά κατά 36,4% σε σχέση με τις 4 Ιουνίου, οπότε και η τιμής στην αγορά επόμενης ημέρας ήταν στα 100,22 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.
Μηδενικές τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα
Μάλιστα οι τιμές στη διάρκεια της σημερινής ημέρας είναι μηδενικές για επτά ώρες. Από τις 9 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι οι τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα παραμένουν καθηλωμένες στο μηδέν. Αυτό σημαίνει πώς αν τα νοικοκυριά είχαν έξυπνους μετρητές κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας δεν θα πλήρωναν το ηλεκτρικό ρεύμα που κατανάλωναν για επτά ώρες.

Σήμερα 8 Ιουνίου, σύμφωνα με το ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας, οι τιμές για επτά ώρες θα είναι μηδενικές
Τα futures μίλησαν για το ηλεκτρικό ρεύμα το καλοκαίρι
Μπορεί εδώ και τέσσερις ημέρες οι τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα να κινούνται πτωτικά, ωστόσο αυτές είναι σε υψηλό επίπεδο σε σχέση με τον Μάιο.
Και οι εκτιμήσεις δείχνουν πώς όλους τους μήνες του καλοκαιριού οι χονδρεμπορικές τιμές στο ρεύμα θα κινηθούν σε εξαιρετικά υψηλότερα επίπεδα.
Ωστόσο, ο κυριότερος λόγος για τις υψηλές τιμές το καλοκαίρι έχει να κάνει με την ανισορροπία στο σύστημα ηλεκτρισμού στην Ευρώπη. Η ανισορροπία μεταξύ Βορρά και Νότου οφείλεται στην άνιση δυναμικότητα των ηλεκτρικών διασυνδέσεων και κυρίως στο κομβικό σημείο της Αυστρίας και της Ουγγαρίας. Η υψηλή ζήτηση φανερώνει το πρόβλημα των διασυνδέσεων στην Ευρώπη
Για τον Ιούνιο τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (futures) στο Ευρωπαϊκό Χρηματιστήριο Ενέργειας (EEX) είναι στα 96,33 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Για τον Ιούλιο η αντίστοιχη πρόβλεψη για το ρεύμα δείχνει το κόστος να ανεβαίνει στα 131,24 ευρώ ανά Μεγαβατώρα και για τον Αύγουστο η τιμή των futures ανεβαίνει λίγο πιο ψηλά στα 132,45 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.
Άρα από τον Ιούνιο μέχρι και τον Αύγουστο οι εκτιμήσεις δείχνουν πώς το ηλεκτρικό ρεύμα θα αυξηθεί κατά 37,4%.
Τα αίτια των αυξήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα
Οι υψηλές τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα στην Ελλάδα αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης αποδίδονται ως ένα βαθμό στην υψηλή ζήτηση λόγω καλοκαιριού.
Οι πάροχοι, σύμφωνα με τις πρώτες εκπτώσεις αναμένεται για το καλοκαίρι, παρά το υψηλό κόστος που επωμίζονται στο χρηματιστήριο ενέργειας να απορροφήσουν μέρος των αυξήσεων
Ωστόσο, ο κυριότερος λόγος για τις υψηλές τιμές το καλοκαίρι έχει να κάνει με την ανισορροπία στο σύστημα ηλεκτρισμού στην Ευρώπη. Η ανισορροπία μεταξύ Βορρά και Νότου οφείλεται στην άνιση δυναμικότητα των ηλεκτρικών διασυνδέσεων και κυρίως στο κομβικό σημείο της Αυστρίας και της Ουγγαρίας. Η υψηλή ζήτηση φανερώνει το πρόβλημα των διασυνδέσεων στην Ευρώπη.
Η εκπτωτική πολιτική
Οι πάροχοι, σύμφωνα με τις πρώτες εκπτώσεις αναμένεται για το καλοκαίρι, παρά το υψηλό κόστος που επωμίζονται στο χρηματιστήριο ενέργειας να απορροφήσουν μέρος των αυξήσεων.
Με εκπτωτική πολιτική που θα εφαρμόσουν θα επιδιώξουν να συγκρατήσουν το ύψηλο κόστος ώστε οι επιβαρύνσεις να μην περάσουν αυτούσιες στην κατανάλωση.