Με κέρδη έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές, με αρκετά χαρτοφυλάκια να αποτιμούν θετικά τα νέα από τη Fed, η οποία χτες χάραξε τις βασικές γραμμές της νομισματικής πολιτικής της νέας χρονιάς.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,52% στις 581 μονάδες. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,49% στις 9.703 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε κέρδη 0,61% στις 24.278 μονάδες ενώ ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε υψηλότερα κατά 0,79% στις 8.085 μονάδες.
Οι Ευρωπαίοι επενδυτές αποτίμησαν θετικά τις προεκτάσεις της νέας μείωσης επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) και τα συνοδευτικά σχόλια, καθώς ενδεχομένως θα φέρει και κάποιες ανατροπές στην αγορά συναλλάγματος και την ισοτιμία ευρώ – δολαρίου.
Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ μείωσε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης, στο εύρος 3,5%–3,75%, όπως ήταν ευρέως αναμενόμενο. Ωστόσο, άφησε να εννοηθεί ότι πιθανότατα θα επέλθει «παύση» στις περαιτέρω μειώσεις, καθώς αναζητά πιο σαφή σήματα για την πορεία της αγοράς εργασίας και του πληθωρισμού.
Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε της απόφασης, ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell δήλωσε ότι οι τρεις μειώσεις του έτους έχουν πλέον φέρει τα επιτόκια «εντός του εύρους των εύλογων εκτιμήσεων για το ουδέτερο επιτόκιο», προσθέτοντας ότι η Fed βρίσκεται πλέον «σε καλή θέση» ώστε να καθορίσει τα επόμενα βήματα με βάση τα οικονομικά δεδομένα.
«Δύο από τους μεγαλύτερους θετικούς καταλύτες του 2025, η παγκόσμια νομισματική χαλάρωση και το ανοδικό ράλι στον κλάδο της AI, δεν θα υπάρχουν το 2026, δημιουργώντας ένα πιο αβέβαιο περιβάλλον για τις μετοχές», σχολίασαν οι αναλυτές της Vital Knowledge.
Επί ευρωπαϊκού εδάφους, το ενδιαφέρον στράφηκε στην κεντρική τράπεζα της Ελβετίας, η οποία δημοσίευσε την τελευταία της απόφαση για τη νομισματική πολιτική την Πέμπτη και άφησε τα επιτόκια αμετάβλητα στο 0%, επικαλούμενη τον πληθωρισμό που διαμορφώθηκε ελαφρώς χαμηλότερα από το αναμενόμενο.
Η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη ήταν ισχυρότερη από ό,τι αναμενόταν το τρίτο τρίμηνο, ανέφερε η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας (SNB) σε ανακοίνωσή της, σημειώνοντας ότι «οι αμερικανικοί δασμοί και η αβεβαιότητα που προκαλεί η εμπορική πολιτική επιβάρυναν την παγκόσμια οικονομία. Μέχρι στιγμής όμως η οικονομική πορεία πολλών χωρών έχει παραμείνει πιο ανθεκτική από ό,τι είχε υποτεθεί».
Ο καθορισμός των επιτοκίων έχει γίνει μια λεπτή άσκηση ισορροπίας για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της Εθνικής Τράπεζας της Ελβετίας, καθώς προσπαθούν να αποφύγουν την εφαρμογή αρνητικών επιτοκίων, την ώρα που η χώρα κινείται προς περιοχή αποπληθωρισμού.
Ο ελβετικός πληθωρισμός υποχώρησε στο 0% τον Νοέμβριο, ενώ η αυξανόμενη ζήτηση για το ελβετικό φράγκο — το οποίο θεωρείται ευρέως ασφαλές καταφύγιο — ασκεί αποπληθωριστικές πιέσεις στην οικονομία, η οποία βασίζεται στις εξαγωγές.















![Ακίνητα: Πόσο κοστίζει το τ.μ. σε Άρτα, Γιάννενα και Πρέβεζα [πίνακες]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/12/ipeiros-1.jpg)



















