Κίνα: «Επικίνδυνος και ανεύθυνος» ο αποκλεισμός των Στενών του Ορμούζ από τις ΗΠΑ

Η Κίνα ζητά «ολοκληρωμένη κατάπαυση του πυρός» - Είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής ιρανικού αργού πετρελαίου

Κίνα: «Επικίνδυνος και ανεύθυνος» ο αποκλεισμός των Στενών του Ορμούζ από τις ΗΠΑ

Ως «επικίνδυνη και ανεύθυνη πράξη» χαρακτήρισε η Κίνα τον αποκλεισμό των ιρανικών λιμένων από τις ΗΠΑ στο Στενό του Ορμούζ, που θα πυροδοτήσει περαιτέρω τις εντάσεις στην περιοχή.

Το Υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε την Τρίτη ότι ο στοχευμένος αποκλεισμός του ζωτικής σημασίας ναυτιλιακού καναλιού, ο οποίος ξεκίνησε στις 10:00 π.μ. ET τη Δευτέρα, σε συνδυασμό με την αύξηση της στρατιωτικής ανάπτυξης των ΗΠΑ, κινδυνεύει να υπονομεύσει μια «ήδη εύθραυστη κατάσταση κατάπαυσης του πυρός».

Το Πεκίνο να είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής ιρανικού αργού πετρελαίου

Η Κίνα προειδοποιεί

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Γκουό Τζιακούν, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι μόνο μια πλήρης κατάπαυση του πυρός μπορεί να βοηθήσει στην εκτόνωση της κατάστασης, προσθέτοντας ότι το Πεκίνο θα καταβάλει προσπάθειες για να βοηθήσει στην αποκατάσταση της ειρήνης και της σταθερότητας στη Μέση Ανατολή.

Σύμφωνα με το CNBC, η Κίνα -η οποία υποστηρίζει εδώ και καιρό το καθεστώς στην Τεχεράνη- έχει βασικό συμφέρον από το άνοιγμα των Στενών, με το Πεκίνο να είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής ιρανικού αργού πετρελαίου. Ο αποκλεισμός διακόπτει άμεσα την προσφορά και ενδεχομένως έχει εκτεταμένες επιπτώσεις στην κινεζική οικονομία.

Οι ΗΠΑ άρχισαν να εμποδίζουν τα πλοία να εισέρχονται και να εξέρχονται από ιρανικά λιμάνια στην ζωτικής σημασίας πλωτή οδό τη Δευτέρα, σε μια προσπάθεια να αναγκάσουν το Ιράν να ανοίξει ξανά το Στενό, μετά την αποτυχία των ειρηνευτικών συνομιλιών στην Ισλαμαμπάντ το Σαββατοκύριακο.

Το μέτρο σηματοδοτεί μια απότομη κλιμάκωση της σύγκρουσης παρά την παύση των εχθροπραξιών που συμφωνήθηκε στις 7 Απριλίου.

«Εντελώς κατασκευασμένες»

Ο Τζιακούν απέρριψε επίσης τις αναφορές περί προμήθειας όπλων από την Κίνα στην Ισλαμική Δημοκρατία ως «εντελώς κατασκευασμένες».

«Η Κίνα πιστεύει ότι μόνο με την επίτευξη μιας συνολικής κατάπαυσης του πυρός και τον τερματισμό του πολέμου μπορούμε να δημιουργήσουμε ουσιαστικά τις συνθήκες για την εκτόνωση της κατάστασης στο στενό», ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

«Η Κίνα προτρέπει όλα τα μέρη να τηρήσουν τις συμφωνίες κατάπαυσης του πυρός, να επικεντρωθούν στη γενική κατεύθυνση του διαλόγου και των ειρηνευτικών συνομιλιών, να λάβουν πρακτικά μέτρα για την προώθηση της εκτόνωσης της περιφερειακής κατάστασης και να αποκαταστήσουν την κανονική κυκλοφορία στο στενό το συντομότερο δυνατό».

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν κάτω από τα 100 δολάρια το βαρέλι την Τρίτη, εν μέσω αναφορών για διπλωματική επίλυση της εξάμηνης σύγκρουσης. Το αργό πετρέλαιο Brent, ο διεθνής δείκτης αναφοράς, ήταν περίπου 1% χαμηλότερος στις αρχές των συναλλαγών στα 98,44 δολάρια, ενώ οι τιμές του αμερικανικού West Texas Intermediateγια παράδοση Μαΐου ήταν 2,6% χαμηλότερα, στα 96,48 δολάρια ανά βαρέλι.

OT Originals
Περισσότερα από Κόσμος

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Χρήστος Κολώνας

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Μέτοχος: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Cookies