Bruegel: Το λάθος της ΕΕ με τα 10 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση του ενεργειακού σοκ

Ο ενεργειακός κλονισμός επιδεινώνει τις οικονομικές προοπτικές για την ΕΕ, εκτιμά το ινστιτούτο Bruegel

Bruegel: Το λάθος της ΕΕ με τα 10 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση του ενεργειακού σοκ

Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν διαθέσει πάνω από 10 δισεκατομμύρια ευρώ για την προστασία των καταναλωτών και των επιχειρήσεων, καθώς ο πόλεμος στο Ιράν οδηγεί σε αύξηση των τιμών της ενέργειας, αλλά το κέντρο μελετών Bruegel ανέφερε ότι τα περισσότερα από τα μέτρα αυτά δεν είναι σωστά στοχευμένα.

Η Επιτροπή δήλωσε ότι από την έναρξη του πολέμου στο Ιράν, η ΕΕ έχει πληρώσει περισσότερα από 20 δισεκατομμύρια ευρώ επιπλέον για τα ορυκτά καύσιμα που χρησιμοποιεί.

Σχεδόν τα 4/5 των επιπλέον δαπανών — όπως οι γενικές μειώσεις φόρων — είναι κακώς στοχευμένες, αντιβαίνοντας στις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι τα μέτρα πρέπει να είναι προσωρινά, στοχευμένα και να μην ενισχύουν τη ζήτηση, σύμφωνα με μελέτη του think tank που εδρεύει στις Βρυξέλλες. Η Ισπανία αντιπροσωπεύει σχεδόν το ήμισυ του συνόλου, με τη Γερμανία να καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση σε δαπάνες.

Ο ενεργειακός κλονισμός επιδεινώνει τις οικονομικές προοπτικές για την ΕΕ, ενώ η πίεση στους κρατικούς προϋπολογισμούς ενδέχεται να αυξηθεί περαιτέρω εάν η σύγκρουση συνεχιστεί. Αυτό πλήττει τόσο την ανάπτυξη όσο και τον πληθωρισμό στη Γερμανία — τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης — ενώ η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζιόρτζια Μελόνι, προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι δεν διαθέτουν όλες οι χώρες της ΕΕ το δημοσιονομικό περιθώριο για να αμβλύνουν το πλήγμα της αύξησης των τιμών.

Οι ευρωπαϊκές χώρες ανοίγουν τη στρόφιγγα των δημοσιονομικών δαπανών για να αποτρέψουν την ενεργειακή κρίση. To συνολικό ύψος των δημοσιονομικών δαπανών.

Η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή ξεσπάει την ώρα που η ΕΕ των 27 κρατών-μελών εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τις συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία το 2022, η οποία οδήγησε τις τιμές του φυσικού αερίου σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Κατά τη διάρκεια αυτής της ενεργειακής κρίσης, οι κυβερνήσεις της ΕΕ διέθεσαν πάνω από μισό τρισεκατομμύριο ευρώ για τη στήριξη των καταναλωτών.

Bruegel: Προτεραιότητα σε άμεσα και μη στοχευμένα μέτρα

«Τα κακά νέα είναι ότι οι κυβερνήσεις της ΕΕ φαίνεται να μην έχουν μάθει πολλά από την ενεργειακή κρίση του 2022», δήλωσε ο Simone Tagliapietra, αναλυτής στο Bruegel, μιλώντας στο Bloomberg.

«Παρ’ όλες τις συστάσεις των ευρωπαϊκών και διεθνών θεσμικών οργάνων, δίνουν πράγματι προτεραιότητα σε γρήγορα και μη στοχευμένα μέτρα. Αυτό είναι κοινωνικά άνισο και κινδυνεύει να επιδεινώσει περαιτέρω το πρόβλημα, ωθώντας τη ζήτηση σε περιόδους έλλειψης».

Οι ηγέτες της ΕΕ ζήτησαν την περασμένη εβδομάδα νέα μέτρα για να βοηθήσουν στην άμβλυνση του πλήγματος από την αύξηση των τιμών της ενέργειας, θεωρώντας ανεπαρκές το σχέδιο που έθεσε επί τάπητος η Επιτροπή — το οποίο περιλαμβάνει μεγαλύτερο συντονισμό, μέτρα για τα καύσιμα αεροσκαφών και μειώσεις των φόρων στην ενέργεια.

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, ζήτησε περισσότερους πόρους για την ηλεκτροκίνηση της οικονομίας, πιο ευέλικτους δημοσιονομικούς κανόνες και την επιβολή έκτακτου φόρου στις εταιρείες ενέργειας. Η κυβέρνησή του έχει θέσει ως στόχο τη μείωση του ΦΠΑ στα καύσιμα, την ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο, καθώς και την παροχή άμεσης ενίσχυσης στους τομείς της γεωργίας, των μεταφορών και της βιομηχανίας.

Η Επιτροπή δήλωσε ότι από την έναρξη του πολέμου στο Ιράν, η ΕΕ έχει πληρώσει περισσότερα από 20 δισεκατομμύρια ευρώ επιπλέον για τα ορυκτά καύσιμα που χρησιμοποιεί. Οι τιμές του πετρελαίου ανέβηκαν και πάλι την Τρίτη, με το Brent να σημειώνει άνοδο 2,5% σε πάνω από 110 δολάρια το βαρέλι.

OT Originals
Περισσότερα από Ενέργεια

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Χρήστος Κολώνας

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Μέτοχος: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Cookies