array(5) {
  ["ai_cats"]=>
  array(1) {
    [0]=>
    string(20) "Business and Finance"
  }
  ["ai_subcats"]=>
  array(2) {
    [0]=>
    string(37) "Logistics and Transportation Industry"
    [1]=>
    string(7) "Economy"
  }
  ["ai_tone"]=>
  string(8) "negative"
  ["ai_dv_cat1"]=>
  string(8) "Business"
  ["ai_dv_cat2"]=>
  string(24) "Negative News: Financial"
}

Ναυτιλία: Ο πόλεμος και η κλιματική αλλαγή οδηγούν σε αύξηση του κόστους

Αυξάνονται οι τιμές για την ναυτιλία σε διαδρομές όπως η Διώρυγα του Παναμά, ο Ρήνος, η Ερυθρά Θάλασσα και η Μαύρη Θάλασσα

Ναυτιλία: Ο πόλεμος και η κλιματική αλλαγή οδηγούν σε αύξηση του κόστους

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του ot.gr στην Google

Το κόστος μεταφοράς εμπορευμάτων μέσω των θαλάσσιων σημείων συμφόρησης του κόσμου έχει εκτοξευθεί τον τελευταίο μήνα λόγω του πολέμου και της κλιματικής αλλαγής, τροφοδοτώντας φόβους ότι το κόστος για την ναυτιλία σημαίνει υψηλότερο κόστος για τους καταναλωτές και υπογραμμίζοντας ανησυχίες σχετικά με την ευθραυστότητα των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού.

Ο διπλός αντίκτυπος της σύγκρουσης και της χαμηλής στάθμης του νερού που προκαλείται από μεγάλες περιόδους ξηρασίας στην Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική έχει αυξήσει τα ναύλα κατά μήκος βασικών ναυτιλιακών οδών, όπως η Διώρυγα του Παναμά, ο Ρήνος, η Ερυθρά Θάλασσα και η Μαύρη Θάλασσα, σε επίπεδα ρεκόρ, σύμφωνα με την εταιρεία τιμολόγησης Argus.

Η συνεχιζόμενη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, η οποία έχει σχεδόν κλείσει τα Στενά του Ορμούζ για τη ναυτιλία, έχει επίσης επιπτώσεις παγκοσμίως, καθώς τα πλοία αλλάζουν δρομολόγια για να βρουν εναλλακτικές πηγές ενέργειας. Περίπου το 20% του παγκόσμιου πετρελαίου και φυσικού αερίου περνούσε προηγουμένως μέσω της πλωτής οδού από τον Κόλπο.

«Αυτό είναι κάτι πρωτοφανές», δήλωσε sτους Financial Times ο Αλεξάντερ Σάβερις, διευθύνων σύμβουλος της βελγικής ναυτιλιακής εταιρείας CMB Tech, αναφερόμενος στην «άνθηση των ναύλων μεταφοράς εμπορευμάτων».

Τα εργοστάσια θα πρέπει να κλείσουν ή να προμηθευτούν αγαθά από «πιο ακριβά μέρη του κόσμου», είπε.

Αγορά πετρελαίου

Η ναυτιλία στραγγαλίζεται στα βαλλόμενα σημεία συμφόρησης

Οι τιμές για τη μεταφορά πετρελαίου από τον Κόλπο προς την Ασία έφτασαν τα 15,22 δολάρια ανά βαρέλι στις 10 Αυγούστου λόγω της απειλής επιθέσεων σε δεξαμενόπλοια που συνδέονται με τη Σαουδική Αραβία και επιχειρούν να διέλθουν από το Στενό Bab al-Mandab, σύμφωνα με την Argus, το υψηλότερο επίπεδο από τότε που ο οργανισμός άρχισε να αξιολογεί τις τιμές το 2005.

Στη Μαύρη Θάλασσα, οι τιμές μεταφοράς για δεξαμενόπλοια στη Μεσόγειο ήταν επίσης στο υψηλότερο επίπεδο αυτή την εβδομάδα από τουλάχιστον το 2005.

Ταυτόχρονα, οι θέσεις για διέλευση από τη Διώρυγα του Παναμά έχουν φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ λόγω της πτώσης της στάθμης του νερού που προκύπτει από το έντονο καιρικό σύστημα El Niño και τα υψηλά επίπεδα κυκλοφορίας – μια αλυσιδωτή επίδραση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή.

Οι τιμές για πέρασμα και από τα δύο σύνολα δεξαμενών ανύψωσης στη Διώρυγα του Παναμά, που έχουν σχεδιαστεί για να εξυπηρετούν πλοία διαφορετικού μεγέθους, έφτασαν σε επίπεδα ρεκόρ 1,1 εκατ. δολαρίων και 2,5 εκατ. δολαρίων στις αρχές Αυγούστου – τα υψηλότερα από τότε που ξεκίνησε η Argus να τηρεί αρχεία.

Εν τω μεταξύ, οι ξηρασίες σε όλη την Ευρώπη έχουν προκαλέσει επικίνδυνα χαμηλή πτώση της στάθμης του νερού στον Ρήνο, έναν κρίσιμο ποταμό που εξυπηρετεί τη βαριά βιομηχανία της Γερμανίας. Οι ναύλοι μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων για φορτηγίδες στον Ρήνο προς την Κολωνία, το Ντούισμπουργκ, τη Φρανκφούρτη και την Καρλσρούη έχουν φτάσει στα υψηλότερα επίπεδά τους από το 2012.

«Αυτή είναι αναμφίβολα η μεγαλύτερη αναστάτωση που έχει δει η ναυτιλιακή αγορά, επισκιάζοντας την πανδημία Covid και τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας», δήλωσε στους FT ο Τζον Όλετ, επικεφαλής τιμολόγησης εμπορευματικών μεταφορών Ευρώπης στην Argus.

Παρόμοια τάση και στην αγορά μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων

Οι μέσες τιμές spot για εμπορευματοκιβώτια που πηγαίνουν από την Άπω Ανατολή προς την Ανατολική Ακτή των ΗΠΑ, για παράδειγμα, έχουν επίσης αυξηθεί κατά 234% σε ετήσια βάση, στα 10.249 δολάρια ανά εμπορευματοκιβώτιο 40 ποδιών.

«Η αναστάτωση που προκλήθηκε από τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή γίνεται ένα βαθύ και διαρθρωτικό πρόβλημα που δεν θα εξαφανιστεί σύντομα», δήλωσε στους FT ο Πίτερ Σαντ, επικεφαλής αναλυτής στην εταιρεία αναλύσεων Xeneta.

Τα κόστη θα μετακυλιστούν μέσω της αλυσίδας εφοδιασμού, πρόσθεσε. «Κάποιος πρέπει να αναλάβει τον λογαριασμό για το αυξημένο κόστος των ναύλων και οι καταναλωτές μπορούν να επωμιστούν μέρος αυτού του βάρους, ειδικά για τα αγαθά χαμηλού περιθωρίου κέρδους».

Η επιρροή που έχει ασκήσει το Ιράν στα Στενά του Ορμούζ, για τα οποία διαπραγματεύεται τώρα μια συμφωνία με το Ομάν που θα μπορούσε να περιλαμβάνει την πληρωμή πλοίων για τη διέλευση, έχει αυξήσει τους φόβους παγκοσμίως σχετικά με την ευθραυστότητα των πλωτών οδών που είναι κρίσιμες για το παγκόσμιο εμπόριο και τη ναυτιλία.

«Τα σημεία φραγμού γίνονται όλο και πιο κρίσιμα, κυρίως επειδή οι μικρότερες χώρες αναγνωρίζουν πλέον την δυσανάλογη πολιτική και οικονομική επιρροή που μπορούν να ασκήσουν στο παγκόσμιο εμπόριο σε έναν ολοένα και πιο πολυπολικό κόσμο», δήλωσε στους FT ο Χένρι Κούρα, επικεφαλής έρευνας στην ναυλομεσιτική εταιρεία Braemar.

Οι μακροπρόθεσμες τιμές ναύλωσης για τα δεξαμενόπλοια ήταν «στα, ή τουλάχιστον πολύ κοντά στα, ρεκόρ όλων των εποχών που σημειώθηκαν το καλοκαίρι του 2008», πρόσθεσε.

OT Originals
Περισσότερα από World

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Χρήστος Κολώνας

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Μέτοχος: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Cookies