Ένα στα δέκα παιδιά (11%) που ζουν σε νοικοκυριά στις χώρες μέλη της ΕΕ αντιμετώπισαν υλική στέρηση* το 2021 σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ, Eurostat.

Αυτό μπορεί να αποδοθεί σε διάφορους παράγοντες, με τους δύο πιο βασικούς να είναι η σύνθεση του νοικοκυριού και το μορφωτικό επίπεδο των γονέων, το οποίο συχνά συνδέεται με τη θέση τους στην αγορά εργασίας.

Η εκπαίδευση των γονέων επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την υλική στέρηση των παιδιών σε δέκα χώρες της ΕΕ.

ΕΛΣΤΑΤ – Η υλική στέρηση δεν αφορά μόνο τους φτωχούς

Το 2021, το 39% των παιδιών της ΕΕ που ζουν σε νοικοκυριά χαμηλότερης εκπαίδευσης (το πολύ κατώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση – επίπεδα ISCED 0-2) αντιμετώπισαν υλική στέρηση, σε σύγκριση με 4% για τα παιδιά σε νοικοκυριά ανώτερης εκπαίδευσης (τριτοβάθμια εκπαίδευση – επίπεδα ISCED 5- 8).

Σε 10 χώρες της ΕΕ, περισσότερα από τα μισά παιδιά σε νοικοκυριά κατώτερης εκπαίδευσης αντιμετώπισαν υλική στέρηση, με τα υψηλότερα ποσοστά να καταγράφονται στη Ρουμανία (85%), τη Βουλγαρία (83%) και την Ουγγαρία (78%). H Ελλάδα φιγουράρησε στην 6η θέση με 62%, ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στην Πολωνία (9%), τη Γερμανία και την Εσθονία (16%).

Μεταξύ των νοικοκυριών όπου οι γονείς είχαν τριτοβάθμια εκπαίδευση, τα υψηλότερα ποσοστά παιδικής υλικής στέρησης τα σκήπτρα κράτησε η Ελλάδα (16%), ενώ την ακολούθησαν η Βουλγαρία (12%) και η Κύπρος (10%). Τα χαμηλότερα ποσοστά παιδικής υλικής στέρησης σε αυτή την κατηγορία καταγράφηκαν στη Σλοβενία (σχεδόν 0%),  και σε Τσεχία, Σουηδία, Πολωνία (1%).

*Το ποσοστό υλικής στέρησης αντιστοιχεί στο ποσοστό των παιδιών κάτω των 16 ετών που υποφέρουν από την αναγκαστική έλλειψη τουλάχιστον τριών ειδών από τα ακόλουθα 17 (μη σταθμισμένα) είδη:
-Μερικά καινούργια ρούχα
-Δύο ζευγάρια παπούτσια
-Φρέσκα φρούτα και λαχανικά καθημερινά
-Κρέας, κοτόπουλο, ψάρι καθημερινά
-Κατάλληλα βιβλία
-Εξοπλισμός υπαίθριου ελεύθερου χρόνου
-Παιχνίδια σε εσωτερικούς χώρους
-Δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου
-Γιορτές
-Πρόκληση φίλων
-Σχολικές εκδρομές
-Διακοπές
-Νοικοκυριό: Αντικατάσταση φθαρμένων επίπλων
-Νοικοκυριό: Καθυστερήσεις
-Ενήλικες στο νοικοκυριό: Διαδίκτυο
-Νοικοκυριό: Το σπίτι επαρκώς ζεστό
-Νοικοκυριό: Αυτοκίνητο

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή