
Η ελληνική αγορά υποδέχεται την εποχή της μετρήσιμης βιωσιμότητας σε όλη την κλίμακα της οικονομικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας, από τα δάνεια μιας τράπεζας μέχρι τα ομόλογα που διαθέτει στην αγορά μια επιχείρηση. Τίποτα πια δεν είναι στην… τύχη ή αν προτιμάτε, σε «κενό αέρος». Τα πάντα καταλήγουν σε μετρήσιμους στόχους που αναλύονται και αξιολογούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα.
Με άλλα λόγια, το “green” δίνει τη θέση του σε μια οργανωμένη επικράτεια που ονομάζεται ESG (από τα αρχικά των λέξεων Environmental, Social και (Corporate) Governance, δηλαδή σε ένα κυρίαρχο τρίπτυχο που ενσωματώνει το Περιβάλλον, την Κοινωνία και την Εταιρική Διακυβέρνηση.
Σε κάθε περίπτωση, η ESG έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας καθώς θα είναι πανταχού παρούσα τα επόμενα χρόνια για τη μέτρηση της βιωσιμότητας και του κοινωνικού αντίκτυπου μιας επένδυσης από την αρχή έως την ολοκλήρωση της – μια αξιολόγηση που αφορά όλους ανεξαιρέτως τους εμπλεκόμενους. Όλα αυτά γίνονται και θα γίνονται στη βάση καθορισμένων κριτηρίων, τα οποία βοηθούν στον καλύτερο προσδιορισμό της μελλοντικής χρηματοοικονομικής υγείας των εταιρειών (συμπεριλαμβανομένων των αποδόσεων αλλά και του ρίσκου που αναλαμβάνουν με τις επιλογές και τις αποφάσεις τους).
Αλλά, για να πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Ας ξεκινήσουμε από την πρόσφατη έκδοση ομολογιών της ΔΕΗ. Στην ανακοίνωση της εισηγμένης εταιρείας διαβάζουμε: «Η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού Α.Ε. («ΔΕΗ») ανακοίνωσε σήμερα την επιτυχή τιμολόγηση της πρώτης διεθνούς προσφοράς (η «Προσφορά») ομολογιών με ρήτρα αειφορίας ύψους ποσού €650 εκατομμυρίων, με επιτόκιο 3,875% και λήξη το 2026 (οι «Ομολογίες» ή «Ομολογίες Βιωσιμότητας»), με τιμή έκδοσης 100%». Σε ένα μικρό κιόλας απόσπασμα από την επίσημη ανακοίνωση έχουν τη σαφή αναφορά σε ομολογίες με ρήτρα αειφορίας ή σε ομολογίες βιωσιμότητας. Επιπλέον, όπως μπορεί κανείς να διαπιστώσει οι ομολογίες της ΔΕΗ ανήκουν στη κατηγορία που ονομάζεται Sustainability-Linked Bonds (SLB).
Με άλλα λόγια, το ομόλογο της ΔΕΗ δεν είναι απλώς ένα «πράσινο» ομόλογο αλλά ένα ομόλογο με «διαφανή διαπιστευτήρια αειφορίας».
Η πρόσφατη έκδοση της ΔΕΗ που ήταν η πρώτη του είδους, βρήκε ανταπόκριση και σημείωσε μια ανέλπιστη επιτυχία και θα αποτελέσει, δίχως άλλο, ένα σημείο αναφοράς. Επιπλέον, ένα μέρος των εσόδων της έκδοσης θα κατευθυνθεί προς την πλευρά επενδύσεων στον τομέα των ΑΠΕ και της καθαρής ενέργειας.
Αλλά, δεν έχουμε μόνο ομόλογα με ρήτρα βιωσιμότητας και αναφορά σε δείκτες ESG. Έχουμε και χρηματοδοτήσεις που υπακούν σε αυτόν τον κανόνα. Πρόσφατα έγινε και η πρώτη στα ελληνικά χρονικά χ ρηματοδότηση με κριτήρια Environmental, Social and Governance (ESG) από την Τράπεζα Πειραιώς στον Όμιλο ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ. Πιο συγκεκριμένα, η Τράπεζα Πειραιώς, «στο πλαίσιο μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (AΠΕ) του Ομίλου ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, για πρώτη φορά στην Ελλάδα ενέταξε στα κριτήρια χρηματοδότησης, αρχές που αφορούν θέματα Περιβάλλοντος, Κοινωνίας και Εταιρικής Διακυβέρνησης (ΕSG)».
Σε ανακοίνωση της με αφορμή αυτή την χρηματοδότηση με τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά η τράπεζα θεώρησε απαραίτητο να επισημάνει τα εξής: «Οι αρχές αυτές προάγουν τη βιώσιμη ανάπτυξη και αφορούν, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:
- Μείωση των ετήσιων εκπομπών ισοδύναμου διοξειδίου του άνθρακα (CO2eq), εντός της ερχόμενης πενταετίας συνολικά, κατά τουλάχιστον 20%.
- Εφαρμογή συστήματος περιβαλλοντικής διαχείρισης Eco-Management and Audit Scheme (EMAS)».

Η χρηματοδότηση αφορά επενδύσεις της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ στην Ελλάδα, ύψους 150 εκατ. ευρώ, σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (αιολικά πάρκα, υδροηλεκτρικά έργα και φωτοβολταϊκά πάρκα), συνολικής ισχύος που υπερβαίνει τα 120 MW. Με άλλα λόγια, στη συγκεκριμένη περίπτωση έχουμε μια χρηματοδότηση με διάφανα διαπιστευτήρια βιωσιμότητας σε μια εταιρεία που επενδύει στη καθαρή ενέργεια αλλά και εκπληρώνει μια σειρά από δεσμεύσεις στους τομείς της προστασίας του περιβάλλοντος, του κοινωνικού αντίκτυπου της επιχειρηματικής -επενδυτικής δραστηριότητας και της εταιρικής διακυβέρνησης.
Τα παραδείγματα της ΔΕΗ και της Τράπεζας Πειραιώς (και εμμέσως της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ) είναι σίγουρο ότι θα βρουν μιμητές διαμορφώνοντας μια διαφορετική πραγματικότητα όπου το «πράσινο» και η εταιρική ευθύνη παύουν να είναι μια εθελοντική δράση αλλά μέρος μιας επικράτειας όπου το Περιβάλλον, η Κοινωνία και η (εταιρική) Διακυβέρνηση μέσα από δεσμευτικούς μετρήσιμους στόχους αποτελούν τους βασικούς πυλώνες του αναπτυξιακού αφηγήματος.


Latest News

Μοχλός της ανάπτυξης η βιομηχανία - Τι ζητούν οι κλωστοϋφαντουργοί
Η πορεία και οι προοπτικές του κλάδου απασχόλησαν τη γενική συνέλευση του ΣΕΒΚ

Αναλαμβάνει δράση για τη Θεσσαλία ο ΣΕΒ - Δεσμεύονται 50 εκατ. ευρώ
Άμεσα αναλαμβάνουν την απευθείας αποκατάσταση των ζημιών σε 27 σχολεία της περιοχής.

Ανοίγει η αυλαία για την δημόσια προσφορά της Optima Bank
Η τιμή διάθεσης των μετοχών, όπως έγινε γνωστό, διαμορφώνεται μεταξύ 6,4 ευρώ και 7,2 ευρώ

Πότε θα δούμε τα καρτελάκια με «Μόνιμη Μείωση Τιμής»
Τα 2+1 μέτρα κατά της ακρίβειας -«Τσουχτερά» πρόστιμα - Τι λένε οι προμηθευτές και τα σούπερ μάρκετ

«Έπιασε» το μισό δισ. και ετοιμάζεται για τους big6 η ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός
Στα 498 εκατ. ευρώ ο τζίρος του 2022 – Η δυναμική των εξαγορών

Ψήνονται deals στις συνεταιριστικές τράπεζες
Ο στόχος της Τράπεζας Χανίων για αύξηση κεφαλαίου και εισαγωγή στο ΧΑ το 2024

Ομόλογα Tier II ύψους 500 εκατ. με απόδοση 8,0% από την Εθνική
Η Εθνική Τράπεζα oλοκλήρωσε με επιτυχία την τοποθέτηση ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης στην αγορά

Πέντε φορές πάνω τα καθαρά κέρδη της Κρι - Κρι
Ο κύκλος εργασιών της γαλακτοβιομηχανίας ΚΡΙ ΚΡΙ παρουσιάστηκε αυξημένος κατά 35,5%

Χάλκη: Tο σχέδιο της Deloitte για την αναβίωση του ιστορικού οικισμού Χωριό
Η πρωτοβουλία της Deloitte γίνεται στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της σε συνεργασία με τον Δήμο Χάλκης και την Axion Hellas

EBA: Οι τράπεζες της ΕΕ πληρούν τους κανόνες Βασιλείας
Το έλλειμμα τώρα έχει μειωθεί στα 600 εκατομμύρια ευρώ