Οι γυναίκες κατέχουν πλέον πολλές από τις θέσεις εργασίας που ελέγχουν τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου – και προσπαθούν να το διορθώσουν. Γυναικεία υπόθεση φαίνεται πως είναι η οικονομική ανάπτυξη στην μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, με εκπροσώπους του πάλαι ποτέ «ασθενούς φύλου» να κατέχουν θέσεις – κλειδιά.

Η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν, η υπουργός Εμπορίου Τζίνα Ραϊμόντο και η τσαρίνα -όπως την αποκαλούν- εμπορική αντιπρόσωπος των ΗΠΑ Κάθριν Τάι έχουν αναλάβει επιτελικές θέσεις στην κυβέρνηση Μπάιντεν. Επίσης μεγάλο ποσοστό των οικονομικών συμβούλων του νέου Αμερικανού Προέδρου είναι γυναίκες, όπως επίσης και το 48% των κυβερνητικών αξιωματούχων.

Αυτή η σημαντική αλλαγή μπορεί ήδη να επηρεάζει την οικονομική πολιτική. Μόλις την περασμένη εβδομάδα ανακοινώθηκε ένα σχέδιο ύψους 400 δισεκατομμύρια δολάρια για τη ενίσχυση της «οικονομίας της φροντίδας». Το σχέδιο αυτό απευθύνεται σε ανθρώπους που εργάζονται στο σπίτι και στην κοινότητα, φροντίζοντας παιδιά και ηλικιωμένους, κυρίως δηλαδή σε γυναίκες, οι οποίες δεν έχουν κάποια εξειδίκευση.

«Αυτή είναι μόνο η αρχή»

Η Γέλεν υποστηρίζει ότι η επικέντρωση στην «ανθρώπινη υποδομή» θα επιφέρει σημαντικές βελτιώσεις στη ζωή των γυναικών, το ποσοστό απασχόλησης των οποίων είχε υποχωρήσει σε χαμηλό 40 ετών προ της κρίσης.

«Τελικά, αυτό το νομοσχέδιο αρχίζει να διορθώνει τα διαρθρωτικά προβλήματα που μαστίζουν την οικονομία μας τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες», έγραψε στο Twitter, προσθέτοντας, «Αυτή είναι μόνο η αρχή για μας.” Οι γυναίκες ηγέτες μπορούν να φέρουν νέα προοπτική στην οικονομική πολιτική, λένε οι ειδικοί.

«Όταν είσαι διαφορετικός από την υπόλοιπη ομάδα, συχνά βλέπεις τα πράγματα διαφορετικά», δήλωσε η Ρεβέκκα Χέντερσον, καθηγήτρια στο Harvard Business School και συγγραφέας του «Reimagining Capitalism in a World on Fire» και πρόσθεσε: «Βρισκόμαστε σε μια στιγμή τεράστιας κρίσης. Χρειαζόμαστε νέους τρόπους σκέψης. ”

Στα ηνία των διεθνών οργανισμών

Αν και τα τη διάρκεια του τελευταίου μισού αιώνα, 57 γυναίκες υπήρξαν πρόεδροι ή πρωθυπουργοί στις χώρες τους, οι οικονομικές αποφάσεις φαίνεται ότι ήταν αποκλειστικό προνόμιο των ανδρών. Μέχρι σήμερα, καθώς κάτι φαίνεται να έχει αλλάξει.

Εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών, υπάρχει η Κριστίν Λαγκάρντ στο τιμόνι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η Κρισταλίνα Γκεοργκιέβα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Νγκόζι Οκόντζο-Ιβεάλα στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου. Πριν από μία δεκαετία όλες αυτές τις θέσεις τις κατείχαν άνδρες.

Σύμφωνα με έκθεση του OMFIF, ενός think tank για την κεντρική τραπεζική και οικονομική πολιτική, γυναίκες ηγούνται των οικονομικών υπουργείων σε 16 χώρες και των κεντρικών τραπεζών σε 14.

Ενσυναίσθηση και φροντίδα

«Όταν εμπλέκονται γυναίκες, τα στοιχεία είναι πολύ ξεκάθαρα: οι κοινότητες είναι καλύτερες, οι οικονομίες είναι καλύτερες, ο κόσμος είναι καλύτερος», δήλωσε η Γκεοργκίεβα, επικαλούμενη έρευνα του ΔΝΤ κι άλλων διεθνών οργανισμών.

Πρόσθεσε επίσης, ότι οι γυναίκες είναι εξαιρετικοί ηγέτες γιατί έχουν ενσυναίσθηση και νοιάζονται για τους πιο ανθρώπους. “Οι γυναίκες είναι αποφασιστικές” υπογράμμισε.

Μια μελέτη της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρείας έδειξε ότι οι πολιτείες των ΗΠΑ με γυναίκες κυβερνήτες είχαν λιγότερους θανάτους COVID-19 από αυτούς που είχαν άνδρες.

Οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 2% των CEOs σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και λιγότερο από το 20% των εκτελεστικών μελών του διοικητικού συμβουλίου, αλλά τα ιδρύματα που διευθύνουν δείχνουν μεγαλύτερη οικονομική ανθεκτικότητα και σταθερότητα, δείχνει η έρευνα του ΔΝΤ.

Οι γυναίκες αποτελούν το 39% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού, αλλά αντιπροσωπεύουν το 54% των συνολικών απωλειών θέσεων εργασίας, σύμφωνα πρόσφατη έρευνα της McKinsey . Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι γυναίκες αντιπροσώπευαν περισσότερες από τις μισές από τις 10 εκατομμύρια θέσεις εργασίας που χάθηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης COVID-19, και πάνω από 2 εκατομμύρια γυναίκες έχουν εγκαταλείψει εντελώς το εργατικό δυναμικό.

Η επαναφορά αυτών των γυναικών στην εργασία θα μπορούσε να αυξήσει το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν κατά 5% στις Ηνωμένες Πολιτείες, 9% στην Ιαπωνία, 12% στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και ένα εκπληκτικό 27% στην Ινδία, τη μεγαλύτερη δημοκρατία στον κόσμο, εκτιμά το ΔΝΤ.

Πηγή: Reuters

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή