ΠΑΡΙΣΙ – Μετά την κρίση των διαδηλώσεων από τα κίτρινα-γιλέκα, ο Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν δεσμεύθηκε να καταργήσει το Ecole Nationale d’Administration, η σχολή επιστέγασμα της γαλλικής ελίτ που έχει γίνει αλεξικέραυνο για όσους είναι κατά του κατεστημένου.

Την Πέμπτη, ο κ. Μακρόν επισφράγισε επίσημα την κατάργηση του ENA ανακοινώνοντας σχέδια για τη δημιουργία ενός νέου σχολείου για την ελίτ της Γαλλίας με μια γνωστή φόρμουλα.

Η τοποθεσία του νέου σχολείου θα είναι η τρέχουσα πανεπιστημιούπολη του ENA στο Στρασβούργο. Όπως και το ENA, θα εκπαιδεύει τους φοιτητές στην τέχνη της δημόσιας διοίκησης. Ακόμη και το όνομα του νέου σχολείου, Institut du Service Public, έχει ένα γραφειοκρατικό απόηχο αντάξιο του προκατόχού του.

Ωστόσο, σε μια τηλεδιάσκεψη την Πέμπτη με τους κορυφαίους δημόσιους λειτουργούς της Γαλλίας, ο κ. Μακρόν επέμεινε ότι δεν πρόκειται για επιφανειακή αλλαγή.

«Όπως μπορείτε να δείτε, αυτή είναι μια βαθιά επανάσταση», είπε ο κ. Μακρόν.

Οι αλλαγές, επαναστατικές ή μη, είναι ένα σημάδι του πώς το κατεστημένο της Γαλλίας παραμένει βαθιά εδραιωμένο στην εθνική συνείδηση.

Ο κ. Μακρόν –όπως πολλοί πρόεδροι, πρωθυπουργοί και διευθύνοντες σύμβουλοι πριν από αυτόν– είναι απόφοιτος του ENA. Το σχολείο σχεδιάστηκε ως αξιοκρατικό για να προσφέρει καλύτερες ευκαιρίες σε όλους τους μαθητές ανεξάρτητα από το ιστορικό τους.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν – όπως πολλοί πρόεδροι, πρωθυπουργοί και διευθύνοντες σύμβουλοι πριν από αυτόν – είναι απόφοιτος του Ecole Nationale dAdministration.

Ωστόσο, οι επικριτές λένε ότι το σχολείο έχει γίνει ένα γόνιμο έδαφος για νεποτισμό, διαιωνίζοντας την κλίμακα των κοινωνικών τάξεων που επιτρέπει στους αποφοίτους να μονοπωλούν τις κορυφαίες θέσεις στην κοινωνία. Η άνοδος του κινήματος των κίτρινων γιλέκων, που τροφοδοτήθηκε από διαδηλωτές που προέρχονταν πέρα των πιο πλούσιων αστικών κέντρων της Γαλλίας, μετέτρεψε το ENA σε πολιτικό βαρίδι καθώς ο κ. Μακρόν ετοιμάζεται να υποβάλει υποψηφιότητα για επανεκλογή το 2022.

“Δεν βλέπω τις ΗΠΑ να κλείνουν το Χάρβαρντ για να το αντικαταστήσουν με άλλο όνομα”, δήλωσε ο Ντάνιελ Κέλερ, ο οποίος είναι επικεφαλής του συλλόγου αποφοίτων του ENA. “Είναι μια εντελώς παράλογη απόφαση.”

Το ENA δέχεται περίπου 80 φοιτητές κάθε χρόνο – σε σύγκριση με 2.000 προπτυχιακούς φοιτητές στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ – με βάση αυστηρές ανταγωνιστικές εισιτήριες εξετάσεις που περιλαμβάνουν πέντε γραπτές εξετάσεις που διαρκούν έως και πέντε ώρες η καθεμία σε νομικά, οικονομικά, κοινωνικά και δημοσιονομικά ζητήματα. Απαιτούνται προφορικές εξετάσεις, ομαδικές συνεντεύξεις και δοκιμές προσωπικότητας. Τα δίδακτρα είναι δωρεάν και οι μαθητές λαμβάνουν μηνιαίο επίδομα για την πληρωμή βιβλίων και στέγασης.

Μετά την αποφοίτησή τους, οι απόφοιτοι κατατάσσονται ανάλογα με την απόδοσή τους. Στη συνέχεια, οι κορυφαίοι απόφοιτοι ανέρχονται ταχέως στα υψηλότερα κλιμάκια της δημόσιας διοίκησης της Γαλλίας.

Μετά την αποφοίτησή του, ο κ. Μακρόν κατέλαβε μια θέση «λουκούμι» στο διάσημο Inspection Générale des Finances, μια κυβερνητική υπηρεσία που διενεργεί ελέγχους σε όλη την εκτεταμένη δημόσια διοίκηση της Γαλλίας. Στη συνέχεια χρησιμοποίησε τις διασυνδέσεις που έκανε εκεί πετυχαίνοντας μια θέση στην Rothschild & Cie., Όπου ένας βετεράνος τραπεζίτης είχε ανατεθεί να τον «στιλβώσει».

Την Πέμπτη, ο κ. Μακρόν παραπονέθηκε για το γεγονός ότι μόνο το 10% των αποφοίτων ENA παίρνουν θέσεις εργασίας που προσφέρουν εμπειρία επί του πεδίου, ενώ πολλοί ακολουθούν την πορεία της καριέρας του κ. Μακρόν, κατακτώντας κομβικές θέσεις στο Παρίσι.

«Ξέρω τι λέω, γιατί ήμουν κομμάτι αυτού του πράγματος», είπε ο κ. Μακρόν.

Το Institut du Service Public, είπε ο κ. Macron, θα απαλλαγεί από την ταχεία ανέλιξη που προσέφερε το ENA, απαιτώντας από τους απόφοιτους να εργαστούν επί του πεδίου πριν μπορούν να υποβάλουν αίτηση για κορυφαίες θέσεις στη γαλλική διοίκηση. Το σχολείο θα σφυρηλατήσει επίσης ένα κοινό πρόγραμμα σπουδών που θα χρησιμοποιηθεί σε μια σειρά από άλλα προγράμματα που απευθύνονται σε εκπαιδευτικούς δικαστές, υγειονομικές αρχές και άλλους δημόσιους υπαλλήλους.

«Το θέμα είναι να έχουμε δημόσιους υπαλλήλους που είναι πιο κοντά στους ανθρώπους… και να μην πέφτουν με αλεξίπτωτο στην κορυφή της διοίκησης, ενώ δεν γνωρίζουν τι συμβαίνει από κάτω», δήλωσε ένας βοηθός του στον κ Μακρόν.

Μεταφράστηκε στα Ελληνικά από τον Οικονομικό Ταχυδρόμο

Πρόσφατα Άρθρα