Ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ονομάζεται η κατάσταση κατά την οποία ο ιδιωτικός τομέας ή το ίδιο το κράτος, παρέχει στις τράπεζες νέα κεφάλαια με τη μορφή του μετοχικού κεφαλαίου. Αυτή η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, αναδιαρθρώνει και αναγεννά τις τράπεζες και τις βοηθά να κερδίσουν την αξιοπιστία τους και να αποφύγουν την περίπτωση χρεοκοπίας.

Αυτό συμβαίνει όταν μια ή πολλές τράπεζες ταυτόχρονα εμφανίζουν ζημιές ή το μετοχικό τους κεφάλαιο έχει μειωθεί αρκετά στον ισολογισμό τους με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν με χρεοκοπία.

Και επειδή οι τράπεζες αλληλεξαρτώνται σημαντικά μεταξύ τους, με αποτέλεσμα η πτώχευση μιας τράπεζας μπορεί να οδηγήσει και σε άλλες πτωχεύσεις και ίσως σε κρίση όλου του χρηματοπιστωτικού συστήματος μιας χώρας και άρα ίσως και ολόκληρης της οικονομίας, αποφασίζεται η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Βεβαίως όταν η ανακεφαλαιοποίηση πραγματοποιείται από το ίδιο το κράτος μέσω αύξησης του δημοσίου χρέους, αυτό ενέχει κόστος για την ίδια των κοινωνία η οποία επωμίζεται σε μεγάλο βαθμό το κόστος αυτής.

Ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών, τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, έχει πραγματοποιηθεί τέσσερις φορές, τα έτη 2009, 2013, 2014 και 2015.

Τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης του Προγράμματος Συμπληρωματικής Εκπαίδευσης (E-learning) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Επιστημονικός Υπεύθυνος Π.Ε. Πετράκης (Καθηγητής), Συνεργάτες Δρ. Π.Χ. Κωστής και Δρ. Κ.Η. Καυκά με ομάδα ερευνητών

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Academia