Η Huawei πρόσφατα, και ενώ κάποιο διάστημα φλέρταρε με τις πρώτες θέσεις, έπεσε από την κορυφαία πεντάδα κατασκευαστών «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων. Αυτή δεν ήταν η μόνη απόρροια των αμερικανικών κυρώσεων προς την κινεζική εταιρεία.

Ουσιαστικά, η Huawei εκδιώχθηκε και από τον τομέα των δικτυακών υποδομών σε αρκετές χώρες, σε μία περίοδο έντονων διεργασιών για την προμήθεια εξοπλισμού για την ανάπτυξη των νέων δικτύων 5G. Επίσης, οι κυρώσεις, που επέβαλε η κυβέρνηση Τραμπ και διατήρησε η κυβέρνηση Μπάιντεν, οδήγησαν την εταιρεία στη δυσάρεστη θέση να μην μπορεί να αγοράσει τμήματα εξοπλισμού για τα smartphones που κατασκεύαζε ενώ οι συσκευές που έβγαιναν από τις γραμμές παραγωγής δεν διέθεταν πρόσβαση στις εφαρμογές της Google.

Φαίνεται ωστόσο ότι έπειτα από όλα αυτά η Huawei ετοιμάζεται να κάνει ακόμη μία στροφή στην πορεία της. Έτσι, η εταιρεία από την Σένζεν της Νότιας Κίνας ενεργοποιεί το σχέδιο Β: θα ακολουθήσει το επιχειρηματικό μοντέλο της Google και θα στραφεί στους τομείς του λογισμικού, του υπολογιστικού νέφους (cloud) και ίσως στον τομέα των αυτοκινήτων.

Παρά το γεγονός ότι η εταιρεία έχει επιδείξει κάποια επιτεύγματα στον τομέα του λογισμικού, εντούτοις πάντα θεωρούνταν εταιρεία κατασκευής hardware. Είτε επρόκειτο για δικτυακό εξοπλισμό που προορίζονταν για επιχειρήσεις ή για καταναλωτές, είτε επρόκειτο για φορητές συσκευές (ταμπλέτες και κινητά τηλέφωνα).

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του αμερικανικού CNBC, η Huawei αναζητά τρόπους να ενισχύσει τις δραστηριότητές της στον τομέα του λογισμικού, σαν διέξοδο στις εξουθενωτικές για αυτή αμερικανικές κυρώσεις. Μάλιστα, αναφέρεται ότι ήδη η εταιρεία έχει ξεκινήσει να λανσάρει στην κινεζική αγορά τα πρώτα της προϊόντα στο cloud computing δημιουργώντας συνθήκες ανταγωνισμού με την Alibaba, επίσης κινεζική εταιρεία που δραστηριοποιείται στον συγκεκριμένο χώρο.

Σε ανακοίνωση της εταιρείας αναφέρεται ότι πρόθεση της Huawei είναι «σταδιακά να αυξήσει το ποσοστό των εσόδων της που προέρχονται από τον τομέα του λογισμικού και των υπηρεσιών». Παράλληλα, μόλις την περασμένη εβδομάδα η κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία Arcfox λανσάρισε ένα αυτοκίνητο που ενσωμάτωνε στο ταμπλό του το λειτουργικό σύστημα HarmonyOS της Huawei.

Υπενθυμίζουμε ότι το HarmonyOS ήταν το λειτουργικό που ανέπτυξε η Huawei όταν πλέον δεν μπορούσε να χρησιμοποιεί το Android της Google στα κινητά της τηλέφωνα. Ήδη το συγκεκριμένο λογισμικό έχει κάνει την εμφάνισή του σε «έξυπνες» τηλεοράσεις αλλά και σε συσκευές για το «έξυπνο» σπίτι.

Αυτή η νέα προσπάθεια της Huawei προφανώς της ανοίγει σειρά νέων επιχειρηματικών ευκαιριών, αλλά επιπλέον θα μπορούσε να τη βοηθήσει να αποφύγει σε κάποιο βαθμό τις αμερικανικές κυρώσεις. Βέβαια, δεν θα είναι εύκολη προσπάθεια καθώς πέρα από τον ανταγωνισμό από την Google, η Huawei θα έχει να αντιμετωπίσει έντονο ανταγωνισμό ακόμη και εντός Κίνας. Η Alibaba θεωρείται «γίγαντας» στην εγχώρια αγορά στον τομέα του cloud ενώ η Baidu κυριαρχεί στα συστήματα αυτοματισμού.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία