Πληθαίνουν τα ενθαρρυντικά σημάδια για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, με τα στοιχεία που ανακοινώνονται τόσο σε μακροοικονομικό όσο και σε επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό επίπεδο, να συνηγορούν στο ότι τουλάχιστον σε επίπεδο αριθμών η ανάκαμψη είναι εδώ.

Και αναλυτές υποστηρίζουν ότι από την ανάκαμψη σε σχήμα «Κ» (κατά την οποία μεγάλες ομάδες του πληθυσμού δεν ακολουθούν την εκρηκτική ανάπτυξη) οδηγούμαστε σε ανάκαμψη σε σχήμα «V».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ- Παγκόσμια οικονομία: Αισιόδοξες ενδείξεις για ανάκαμψη

Ρεκόρ για την μεταποίηση στην ευρωζώνη

Τη Δευτέρα τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για τον μεταποιητικό τομέα και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού ενισχύουν τις ευοίωνες εκτιμήσεις, ενώ τα χρηματιστήρια διατήρησαν την ανοδική του πορεία, με εξαίρεση τον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq στην Wall Street, ο οποίος δέχθηκε πιέσεις.

Στην ευρωζώνη, ο δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών κατέγραψε τον Απρίλιο ακόμα ένα ιστορικό ρεκόρ, με τον ΡΜΙ της ιδιωτικής εταιρείας IHS Markit να σκαρφαλώνει στις 62,9 μονάδες από 62,5 τον Μάρτιο.

Είναι το πιο υψηλό σημείο που έχει φτάσει ποτέ -από τότε που υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, από το 1997.

Είναι επίσης ο 10ος διαδοχικός μήνας που βρίσκεται πάνω από το όριο των 50 μονάδων, το οποίο διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

Παρότι το τρίτο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ευρώπη ανάγκασε ορισμένες χώρες να προχωρήσουν στο κλείσιμο μεγάλου μέρους δραστηριοτήτων, κυρίως στον τομέα των υπηρεσιών, η μεταποίηση σε μεγάλο βαθμό συνέχισε τη δραστηριότητά της.

Ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit, σημείωσε ότι η μεγάλη αβεβαιότητα είναι πόσο καιρό θα συνεχιστούν οι ανοδικές πιέσεις στις τιμές.

Λιγότερα λουκέτα

Παράλληλα η Eurostat ανακοίνωσε στοιχεία για τις εγγραφές νέων επιχειρήσεων και τις πτωχεύσεις το τέταρτο τρίμηνο του περασμένου έτους, όταν πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης υιοθέτησαν νέα σκληρότερα μέτρα για την αποφυγή διασποράς του κορωνοϊού.

Ειδικότερα, ο αριθμός εγγραφών νέων επιχειρήσεων παρέμεινε σχεδόν ο ίδιος σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, καταγράφοντας μικρή πτώση της τάξης του 0,4%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο του 2020, ο αριθμός νέων εγγραφών υποχωρήσε στο χαμηλότερο σημείο από την έναρξη μέτρησης των εν λόγων στατιστικών στοιχείων και έκτοτε εμφανίζει σημάδια ανάκαμψης.

Την ίδια ώρα, ο αριθμός των πτωχεύσεων τους τελευταίους τρεις μήνες του 2020 κατέγραψε πτώση της τάξης 1,2%, σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο του ίδιου έτους.

Σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019 ο αριθμός των εγγραφών νέων επιχειρήσεων αυξήθηκε κατά 2,8%, ενώ ο αριθμός των εγγεγραμμένων πτωχεύσεων μειώθηκε κατά 17,9%

Ρεκόρ για την μεταποίηση και στις ΗΠΑ

Με ρυθμούς ρεκόρ αναπτύχθηκε η μεταποιητική δραστηριότητα τον Απρίλιο και στις ΗΠΑ, σε μια ακόμα ένδειξη ότι η αμερικανική οικονομία βρίσκεται σε τροχιά ταχύτατης και ισχυρής ανάπτυξης.

Όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα η IHS Markit, ο δείκτης PMI ανήλθε στις 60,5 μονάδες τον περασμένο μήνα, από 59,1 μονάδες που ήταν τον Μάρτιο.

Ο Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit τονίζει ότι οι μεταποιητικές επιχειρήσεις της χώρας ανέφεραν τη μεγαλύτερη ανάπτυξη των τελευταίων τουλάχιστον 14 ετών τον Απρίλιο. Προσθέτει επίσης, ότι η ζήτηση έχει ανακάμψει με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 11 ετών.

Ανάκαμψη από το «Κ» στο «V»

«Δεν έχω δει ποτέ μια οικονομία που να είναι τόσο καλή όσο σήμερα», χαρακτηριστικά δήλωσε στο CNN Business, ο Μάρκ Ζάντι Mark Zandi, επικεφαλής οικονομολόγος της Moody’s Analytics, περιγράφοντας την εικόνα της ισχυρότερης οικονομίας του πλανήτη. Ενώ την ίδια ώρα η Oxford Economics προβλέπει ότι το ΑΕΠ των ΗΠΑ θα αυξηθεί με μέσο ρυθμό 7,5% το 2021. Πρόκεται για τον ταχύτερο ρυθμό από το 1951.

Παρά τα αισιόδοκα στοιχεία ωστόσο, δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι η ανάκαμψη θα είναι άνιση, αφήνοντας εκατομμύρια Αμερικανούς εκτός.

Υπάρχουν σχεδόν 8 εκατομμύρια λιγότερες θέσεις εργασίας σήμερα από ό, τι πριν εκδηλωθεί πανδημία. Πάνω από 2,5 εκατομμύρια γυναίκες εγκατέλειψαν τον εργατικό βίο. Εργαζόμενοι με χαμηλό εισόδημα και άτομα που απασχολούνται στον τουρισμό και την εστίαση αγωνίζονται να επιβιώσουν.

Όλα αυτά τα στοιχεία τροφοδοτούν τα σενάρια για ανάκαμψης σε σχήμα «Κ».

Ο κ. Ζάντι έχει αντίθετη άποψη: «Το Κ μετατρέπεται σε V – πολύ γρήγορα» είπε προσθέτοντας: «Ήμασταν σε αυτήν τη βαθιά, σκοτεινή τρύπα πριν από ένα χρόνο, αλλά τώρα μπορούμε να δούμε ξεκάθαρα ότι βγαίνουμε από αυτήν και βγαίνουμε γρήγορα».

Την άποψη αυτή συμμερίζεται και Κριστίνα Χούπερ, αναλυτής στην Ivesco: «Η επανεκκίνηση της οικονομίας θα ωφελήσει πραγματικά εκείνους που έχουν πληγεί περισσότερο: δηλαδή το χαμηλότερο σκέλος της οικονομίας σχήματος Κ»

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή