Τον Μάρτιο του 2022 λήγει η ισχύς του PEPP, δηλαδή του έκτακτου προγράμματος στήριξης των ευρωπαϊκών οικονομιών από την ΕΚΤ εν μέσω της πανδημίας. Μέχρι σήμερα, έχουν διατεθεί από τη Φρανκφούρτη 23 δισ. ευρώ κι απομένουν αλλά 14 δισ.. Και το ερώτημα που τίθεται είναι ένα και εξαιρετικά απλό: Τι θα γίνει, μετά;

Η Ελλάδα δεν έχει επενδυτική βαθμίδα, για να μπει στο QE, ούτε προβλέπεται να αποκτήσει μέσα στους επόμενους 11 μήνες. Συνεπώς; Σε κάθε περίπτωση, δεν πρόκειται να μπει σε προληπτική γραμμή στήριξης, γιατί κάτι τέτοιο συνεπάγεται έμμεσο μνημόνιο. Γι’ αυτό και θα επενδύσει πολύ στο Ταμείο Ανάκαμψης.

—————————————

Πρόσφατα, η εισηγμένη στο Nasdaq εταιρεία με το ελληνικό DNA, η Advent Technologies Holdings, Inc. ανακοίνωσε ότι έγινε μέλος της FuelCell and Hydrogen Energy Association (FCHEA), που εκπροσωπεί κορυφαίες εταιρείες και οργανισμούς που προωθούν καινοτόμες, καθαρές, ασφαλείς και αξιόπιστες ενεργειακές τεχνολογίες και λύσεις. Η βασική αποστολή της FCHEA είναι να προωθήσει την εμπορική αξιοποίηση  του τομέα των κυψελίδων καυσίμου και της τεχνολογίας υδρογόνου.

Η είσοδος της Advent στη FCHEA αποτελεί και μια απόδειξη για τον ιδιαίτερο ρόλο που παίζει στην νέα αναδυόμενη αγορά της ενέργειας υδρογόνου. Υπενθυμίζω, ότι η εταιρεία Advent Technologies που είναι από τα γενοφάσκια της μια καινοτόμος εταιρία στην ανάπτυξη τεχνολογίας κυψελών καυσίμου (fuel cells) και υδρογόνου, εισήλθε στο χρηματιστήριο Nasdaq της Νέας Υόρκης στις 5 Φεβρουαρίου 2021, μέσω συγχώνευσης της με την AMCI Acquisition Corp. στο πλαίσιο της δυνατότητας που δίνουν τα «ειδικά οχήματα», τα SPAC.

Η Advent ιδρύθηκε το 2005 με πρωτοβουλίες ερευνητών του ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ και συνεργαζόμενων καθηγητών του Πανεπιστημίου Πατρών και δραστηριοποιείται στον τομέα των κυψελίδων καυσίμου και της τεχνολογίας υδρογόνου.

Σήμερα, η χρηματιστηριακή της αξία βρίσκεται σε επίπεδα ανώτερα των 500 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Δρ. Βασίλης Γρηγορίου – διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΕΙΕ) και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ερευνητικού ιδρύματος της χώρας- με αφορμή την είσοδο της Advent Technologies στη FCHEA επεσήμανε ότι η περαιτέρω εμπορική αξιοποίηση των κυψελίδων καυσίμου  σε ολόκληρη την αγορά των ΗΠΑ και πέραν αυτής θα βοηθήσει την ανάπτυξη της βιομηχανίας του υδρογόνου προκειμένου να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στη μετάβαση σε μια οικονομία καθαρής ενέργειας.

Σε κάθε περίπτωση, η διαδρομή που ακολούθησε η Advent από τα ταπεινά εργαστήρια των ελληνικών ερευνητικών κέντρων μέχρι την χρηματιστηριακή αγορά του NASDAQ αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για όλους όσοι διαθέτουν στη πράξη καινοτόμες λύσεις και πρωτοποριακές προτάσεις που ανταποκρίνονται στις ανάγκες μιας διεθνοποιημένης αγοράς υψηλών προδιαγραφών.

—————————————-

Πώς περιγράφουν από το Μέγαρο Μαξίμου τις σχεδόν καθημερινές επισκέψεις ξένων οίκων που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Ελλάδα; «Παρέλαση». Η παρατήρηση που τους γίνεται όμως είναι ότι και στο παρελθόν συνέβαινε κάτι ανάλογο, χωρίς στο τέλος να προχωρήσουν και πολλά απ´ όσα συζητούνταν.

Το αντεπιχείρημα; Σε σχέση με τότε η διαφορά έγκειται στο γεγονός ότι «τώρα είναι πολύ περισσότερο και καλύτερα προετοιμασμένοι» είναι η απάντηση που δίνεται από συνεργάτες του πρωθυπουργού.

—————————————-

Η 23η Απριλίου 2021 πέρασε και ούτε φωνή, ούτε ακρόαση από την πλευρά της MLS. Η εταιρεία που έχει αφήσει απλήρωτους τους ομολογιούχους και εξακολουθεί να επιμένει ότι «για όλα φταίει η πανδημία» μάλλον παίζει συνειδητά το παιχνίδι της καθυστέρησης. Στην τελευταία επικοινωνία της με το επενδυτικό κοινό επαναλαμβάνει το ίδιο τροπάρι: «Παρ’ όλα αυτά επιδίωξή μας είναι η διαδικασία να προχωρήσει το συντομότερο δυνατό, να δημοσιευτούν αρχικά η ετήσια οικονομική κατάσταση για την χρήση που έληξε στις 31.12.2019 και στη συνέχεια η εξαμηνιαία οικονομική χρήση για την περίοδο από την 01.01.2020 έως την 30.06.2020. Άλλωστε οι παραπάνω δημοσιεύσεις είναι απαραίτητες προς το συμφέρον της εταιρίας για τη συμμετοχή της σε Ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα και σε έργα Έρευνας και Ανάπτυξης.

Σε κάθε περίπτωση, είναι αντιληπτό ότι οι λόγοι της μη έγκαιρης δημοσιοποίησης στο επενδυτικό κοινό των εν λόγω οικονομικών καταστάσεων από την εταιρία μας, δεν οφειλόταν σε δικό μας σφάλμα και αδράνεια, αλλά πρόκειται για αποτέλεσμα μιας γενικότερης κατάστασης που έχει πλήξει τη χώρα μας το τελευταίο χρονικό διάστημα». Μάλλον, ήρθε η ώρα να τελειώνει η κοροϊδία…

—————————————-

Πολύ μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον υπάρχει τελικά για το λιμάνι του Αστακού. Ήδη, υπάρχουν τρεις ενδιαφερόμενοι, με πολύ συγκεκριμένες προτάσεις, αρκετά ομοειδείς μεταξύ τους. Γι΄ αυτό, τους προτάθηκε κατ΄ αρχήν να εξετάσουν το ενδεχόμενο αν μπορούν να συγχρονιστούν μεταξύ τους και να το αναλάβουν από κοινού. Αλλιώς, ξεχωριστά. Το έργο είναι ώριμο και περιμένει.

Όπως μαθαίνω οι εκκρεμότητες με την Alpha Bank λύθηκαν κι απομένουν μόνο εκείνες με την Τράπεζα Πειραιώς, που είναι απλά θέμα χρόνου.

Στον Αστακό πρόκειται να γίνει μια από τις μεγαλύτερες μαρίνες της Μεσογείου, ενδεχομένως η μεγαλύτερη. Μάλιστα, για να διευκολυνθούν οι υποψήφιοι επενδυτές, κατόπιν συνεννόησης με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, θα απομακρυνθούν όσο πρέπει, από την περιοχή, οι ιχθυοκαλλιέργειες που βρίσκονται τώρα εκεί.

——————————————

Δεν πρόλαβε να τελειώσει η παρουσίαση των αποτελεσμάτων του 2020 της Mondelez και στην Αθήνα κυκλοφόρησαν – και πάλι – οι φήμες για πιθανή εξαγορά της Chipita, από την αμερικανική πολυεθνική. Στη βάση ερμηνειών που έγιναν στην πρωτολογία του CEO της αμερικανικής πολυεθνικής εταιρίας. Από την πλευρά της Chipita δεν είχαμε κάτι – ούτε καν σχόλιο κύκλων της.

——————————————

Στη λύση των μεγάλων ομολογιακών εκδόσεων φαίνεται ότι θα καταφύγουν πολλοί μεγάλοι όμιλοι για να αξιοποιήσουν την εύνοια της συγκυρίας στην αγορά. Στο δρόμο της ΔΕΗ, της MYTILINEOS, της Alpha Bank και της Eurobank, βρίσκεται ήδη η Εθνική Τράπεζα, ενώ οι πληροφορίες επιμένουν ότι ετοιμάζεται και o Ομιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Οι Ολλανδοί που ελέγχουν την διοίκηση της εισηγμένης εταιρείας, μ´ αυτή την κίνηση, θα προσπαθήσουν να ρίξουν όσο μπορούν το κόστος παλιού ομολόγου (πάνω από 6%) που σφίγγει σαν θηλιά τον όμιλο κι αν μπορούν να βάλουν και φρέσκο χρήμα στις μηχανές του.

Πάντως, στην περίπτωση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ η κατάσταση φαίνεται ότι μπερδεύεται πολύ. Γιατί οι Ολλανδοί κάνουν σχέδια, αφού ήρθαν για να μείνουν, αλλά και η πλευρά των εφοπλιστών οι εφοπλιστές Δημήτρης Μπάκος και Γιάννης Καϋμενάκης καλύπτουν όλα τα δικαιώματα της αύξησης και αναζητούν κι άλλα…

——————————————

Δεν ξέρω αν μάθατε ότι ξεκίνησε στις ΗΠΑ η δίκη για το σκάνδαλο της τουρκικής τράπεζας Halkbank. Αν επικρατήσει η σκληρή δικονομική γραμμή, τότε η Άγκυρα θα έρθει αντιμέτωπη με ένα μεγάλο οικονομικό πρόβλημα. Και ο Ερντογάν, που εμπλέκεται άμεσα στην περίπτωση, μέσω του γαμπρού του, σε ακόμη δυσχερέστερη πολιτικά θέση.

Μέχρι να αποφασιστεί λοιπόν η γραμμή στην Ουάσιγκτον, η τουρκική πλευρά δεν πρόκειται να σηκώσει τους τόνους με τις ΗΠΑ. Επίσης δεν υπάρχει καμία περίπτωση να ζητήσει την απομάκρυνση των Αμερικανών από τη βάση του Ιντσιρλίκ. Αν φύγουν από εκεί οι Αμερικανοί, θα φύγουν μόνοι τους.

——————————————-

Οφείλω να πληροφορήσω ενδιαφερόμενους και μη ότι η αναγκαία και απαραίτητη έγκριση από τη Διοικούσα Επιτροπή του Χρηματιστηρίου της εισαγωγής των νέων μετοχών που προέκυψαν από την πρόσφατη απολύτως επιτυχημένη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Πειραιώς Holdings προγραμματίζεται για αύριο Πέμπτη.

Τι σημαίνει στη πράξη κάτι τέτοιο; Απλώς, «όποιος βιάζεται …». Πρόσφατα, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς με ανακοίνωση της είχε καταστήσει σαφές ότι «μέχρι και το πέρας της συνεδρίασης της Διοικούσας Επιτροπής για την έγκριση εισαγωγής των μετοχών προς διαπραγμάτευση κατά την οποία και ορίζεται η ημερομηνία της διαπραγμάτευσης των μετοχών δεν μπορεί να υπάρξει διασφάλιση του επενδυτή ότι οι μετοχές που θα προέλθουν από οριστική κατανομή των δικαιωμάτων εγγραφής θα είναι διαθέσιμες για τυχόν διακανονισμό ανοικτής πώλησης που πραγματοποίησε πριν από τη συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής του ΧΑ. Συνεπώς, ανοικτές πωλήσεις όπου ο διακανονισμός δεν διασφαλίζεται, δηλαδή στην περίπτωση των αυξήσεων όταν δεν είναι επιβεβαιωμένο ότι οι εν λόγω μετοχές θα είναι διαθέσιμες, απαγορεύονται και τυχόν παραβίαση του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 236/2012 επιφέρει τις κυρώσεις που προβλέπονται σε αυτόν».

Σε απλά ελληνικά, πιο απλά δεν γίνεται, όποιος… πουλήσει πριν το πράσινο φως του Χρηματιστηρίου είναι ολοκληρωτικά (ως προς τη διασφάλιση των συμφερόντων του) ακάλυπτος!

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories
Το Ελληνικό των 7 εβδομάδων, τα «προεόρτια» του Ριάντ και τα «ιερά» οικόπεδα της Βουλιαγμένης
Inside Stories |

Το Ελληνικό των 7 εβδομάδων, τα «προεόρτια» του Ριάντ και τα «ιερά» οικόπεδα της Βουλιαγμένης

Πριν από το τέλος Μαΐου αναμένεται από το Ελεγκτικό Συνέδριο η έγκριση της σύμβασης για το καζίνο στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού. Για να μπει το project στην τελική του ευθεία.

Οι (ενημερωμένοι) ξένοι επενδυτές, η «απάντηση» για τις πρόωρες εκλογές και η επιστροφή στο… 2005
Inside Stories |

Οι (ενημερωμένοι) ξένοι επενδυτές, η «απάντηση» για τις πρόωρες εκλογές και η επιστροφή στο… 2005

Από τη νέα έκθεση της Goldman Sachs συγκράτησα με πολύ ενδιαφέρον τον τίτλο μιας ενότητας της: Small Economies, Old Challenges and New Opportunities. Σε απλά ελληνικά, Μικρές Οικονομίες, Παλιές Προκλήσεις και Νέες Δυνατότητες.

Oι Ολλανδοί, η οικονομία πέραν του… ΑΕΠ και το καλό που μπορεί να τριτώσει…
Inside Stories |

Oι Ολλανδοί, η οικονομία πέραν του… ΑΕΠ και το καλό που μπορεί να τριτώσει…

Εληξε κι αυτή η προθεσμία για την άσκηση της option που έχει η ολλανδική Reggeborgh (που ελέγχει την διοίκηση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ) για το ποσοστό του άλλοτε κραταιού μετόχου Λεωνίδα Μπόμπολα, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

Ο Αντετοκούνμπο, το ΕΚΟΜΕ και ο Κωνσταντακόπουλος, το «τρίγωνο» του γάλακτος για το CVC και μια τραπεζική συγχώνευση
Inside Stories |

Ο Αντετοκούνμπο, το ΕΚΟΜΕ και ο Κωνσταντακόπουλος, το «τρίγωνο» του γάλακτος για το CVC και μια τραπεζική συγχώνευση

Η εταιρεία Faliron House, συμφερόντων ενός από τους γιους του αείμνηστου καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου, του Χρήστου Κωνσταντακόπουλου, έχει αναλάβει την εκτέλεση παραγωγής της Disney + για τη ζωή του Γιάννη Αντετοκούνμπο, από τα πρώτα βήματα του στα ταπεινά γηπεδάκια της παλαιάς γειτονιάς του, στα Σεπόλια– εκεί που ζούσε η πολυμελής οικογένειά του - μέχρι να κάνει πράξη το «άπιαστο» όνειρο του NBA.

Τα συγχρηματοδοτούμενα διδακτορικά, η θυγατρική της Ινδίας, η “by the book” προσέγγιση του ΥΠΟΙΚ και η άυλη πολιτιστική κληρονομιά
Inside Stories |

Τα συγχρηματοδοτούμενα διδακτορικά, η θυγατρική της Ινδίας, η “by the book” προσέγγιση του ΥΠΟΙΚ και η άυλη πολιτιστική κληρονομιά

Μιας και «πιάσαμε» ψιλοκουβέντα για τα διδακτορικά, ας ρίξουμε και μια ματιά στο τι αναφέρει σχετικά και το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0.

Οι ψηφοφόροι της Θεσσαλονίκης και το Μετρό, η επένδυση της Pyramis, οι σιλουέτες του Μόραλη και οι ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης του μισού δισ. ευρώ
Inside Stories |

Οι ψηφοφόροι της Θεσσαλονίκης και το Μετρό, η επένδυση της Pyramis, οι σιλουέτες του Μόραλη και οι ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης του μισού δισ. ευρώ

Ο «Οικονομικός Ταχυδρόμος» (ot.gr) σας έχει ενημερώσει πρώτος και εξ εγκύρων πηγών ότι το Μετρό της Θεσσαλονίκης θα υποδεχθεί και εκείνο στις ράγες του ένα ξεχωριστό για τα ελληνικά δεδομένα ΣΔΙΤ.

Οι στολές της Γερμανικής Αστυνομίας, το Πάρκο με το παλαιό οινοποιείο και οι νέοι αυτοσχηματιστές της Κουμουνδούρου
Inside Stories |

Οι στολές της Γερμανικής Αστυνομίας, το Πάρκο με το παλαιό οινοποιείο και οι νέοι αυτοσχηματιστές της Κουμουνδούρου

Το επόμενο χρονικό διάστημα με αφορμή τη συζήτηση υποθέσεων ευρύτερου δημόσιου ενδιαφέροντος και συμφέροντος στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) θα αναρωτηθούμε και μια, και δύο και τρεις φορές αν «ζούμε» στην Ελλάδα των πρώτων μεταπολεμικών δεκαετιών με το συγκεντρωτικό κράτος κυρίαρχο ή στην Ελλάδα του 2021 με την πληθώρα Ανεξάρτητων Αρχών και φορέων όπως το Υπερταμείο και το ΤΑΙΠΕΔ.

Oι επισκέψεις του πρωτότοκου γιου και του πρώην υπουργού στο Μαξίμου, ο διαχρονικός Θεόφιλος και οι φυσαλίδες των cocktails
Inside Stories |

Oι επισκέψεις του πρωτότοκου γιου και του πρώην υπουργού στο Μαξίμου, ο διαχρονικός Θεόφιλος και οι φυσαλίδες των cocktails

Και το bonus, μια τραπεζική άδεια. Θα «πάει» μαζί με τα δάνεια και τις καταθέσεις του υπό κρατικό έλεγχο Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.

Το ομόλογο της Εθνικής, το ισραηλινό φάρμακο και η ελληνική συνδρομή, ένα hub στην Πέτρου Ράλλη και η boutique της COS
Inside Stories |

Το ομόλογο της Εθνικής, το ισραηλινό φάρμακο και η ελληνική συνδρομή, ένα hub στην Πέτρου Ράλλη και η boutique της COS

Μετά την Eurobank, παίρνει σειρά και η Εθνική Τράπεζα. Όπως ακούγεται στην αγορά η διοίκηση Μυλωνά κινείται γοργά στη κατεύθυνση  για την έκδοση ενός νέου ομολόγου. Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για έναν senior τίτλο, μέσω του οποίου θα αναζητηθούν περί τα 500 εκατομμύρια ευρώ.