Κυβέρνηση και θεσμοί έχουν συμφωνήσει ότι ρεαλιστικά σκεπτόμενοι, η ανάπτυξη του 2021 δεν πρόκειται να ξεπεράσει το 3,5%, από 4,8% που προέβλεπε ο προϋπολογισμός. Στο οικονομικό επιτελείο έχουν όμως στο συρτάρι και ένα δεύτερο κατά πολύ πιο αισιόδοξο σενάριο. Πρώτα απ΄ όλα στη συζήτηση με τους θεσμούς δεν έχουν συμπεριλάβει την επίπτωση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, καθώς ουδείς μπορεί με βεβαιότητα να καταλήξει πόσα από τα έργα θα είναι ώριμα για να εκτελεστούν και να αφήσουν αποτύπωμα στην οικονομία εντός του έτους. Στο οικονομικό επιτελείο θεωρούν ότι τα έργα αυτά θα είναι τελικά αρκετά.

Το δεύτερο μεγάλο στοίχημα είναι η επίδοση του τρίτου τριμήνου, όπου περιλαμβάνει και τους τουριστικούς μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, αλλά και τον κατά συνθήκη φέτος επίσης έντονα τουριστικό Σεπτέμβριο. Ο στόχος είναι να επιτευχθεί μια επίδοση ευθέως αντίστροφη της περυσινής. Το τρίτο τρίμηνο του 2020 η ύφεση είχε φτάσει στα επίπεδα ρεκόρ του -11,7%, γεγονός που είχε αποδοθεί καθαρά στην πτώση του τουρισμού, καθώς οι εξαγωγές υπηρεσιών είχαν μειωθεί κατά -15,6%. Αντίθετα λόγω του ανοίγματος της εγχώριας οικονομίας και του εσωτερικού τουρισμού είχε καταγραφεί μια ισχυρή ανάκαμψη της ιδιωτικής κατανάλωσης μετριάζοντας την ζημιά.

Στο υπουργείο Οικονομικών και την κυβέρνηση θα ήθελαν να δουν μια θετική επίδοση με διψήφιο ποσοστό. Όπως γίνεται αντιληπτό, αυτό δεν πρόκειται να επιτευχθεί μόνο με την εγχώρια κατανάλωση, δεδομένης της περυσινής καλής επίδοσης. Η προσδοκώμενη μεγάλη αύξηση του ΑΕΠ μπορεί να έρθει μόνο από τον εισερχόμενο τουρισμό. Μια «έκρηξη» στις αφίξεις και στις τουριστικές δαπάνες, σε επίπεδα τουλάχιστον για τους συγκεκριμένους μήνες, του 2019, μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικό rebound της οικονομίας, οδηγώντας σε σημαντική αναθεώρηση προς τα πάνω και του συνολικού ρυθμού αύξησης του ΑΕΠ για το 2021.

Σε αυτή την εξέλιξη συνηγορούν για την ώρα, η μεγάλη συγκέντρωση τουριστικών κρατήσεων, σε επίπεδα μεγαλύτερα και από το 2019, από την Βρετανική αγορά, μετά τα τέλη Ιουνίου. Καθώς και οι καλές επιδόσεις που φαίνεται ότι θα έχουμε στο δεύτερο μισό του καλοκαιριού, από παραδοσιακές αγορές όπως η Γερμανική, Ιταλική και Γαλλική.

Το θέμα της οικονομικής επίδοσης της χώρας στο τρίτο τρίμηνο, φαίνεται ότι μπορεί να έχει και πολιτικές παρενέργειες, καθώς συνομιλητές του Μεγάρου Μαξίμου, θεωρούν ότι στο καλό σενάριο σημαντικής ανάκαμψης, ενεργοποιούνται μέχρι και σενάρια πρόωρων εκλογών…

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Opinion