Αν ισχύει ότι η ομορφιά βρίσκεται στο μάτι του θεατή, τότε όσοι συμμετέχουν στην αγορά SPAC σίγουρα βλέπουν μια όμορφη εικόνα. Περισσότερες από 300 αμερικανικές εταιρείες αυτής της κατηγορίας –εταιρείες εξαγοράς ειδικού σκοπού- έχουν εισαχθεί στο χρηματιστήριο φέτος, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv, ξεπερνώντας κατά 10 φορές κάθε προηγούμενο ρεκόρ της ίδιας περιόδου. Εχουν προσφέρει δισεκατομμύρια στους δημιουργούς τους και έχουν δώσει μια ανεξίτηλη σύγχρονη στροφή στο πως μια εταιρεία γίνεται δημόσια.

Το Breakingviews έχει γράψει για τις εταιρείες λευκής επιταγής για το SPAC ως ισοδύναμο της Αναγέννησης –από τα μέσα του 2000. Όπως με την τέχνη, η παραγωγή και οι επιρροές σε διαδοχικές περιόδους έχει εξελιχθεί. Τα SPACs της παλιάς σχολής είναι σχετικά σπάνια, προσεκτικά δομημένα έργα. Πιο πρόσφατα, ο πυρετός για το κυνήγι του ρευστού εμφάνισε δημιουργίες που τείνουν προς τον σουρεαλισμό. Υπάρχει ακόμη και έργο με το Ντανταϊστικό τίτλο Just Another Acquisition Corp.

Οι καλλιτέχνες SPAC, γνωστοί ως χορηγοί, και οι πρώϊμοι επενδυτές είναι υπερβολικά πρόθυμοι για βρουν επιχειρηματικούς στόχους το ταχύτερο δυνατό καθώς οι δικές τους αρχικές δημόσιες εγγραφές γεμίζουν τα ταμεία τους με μετρητά. Τα τεράστια κίνητρα για την ολοκλήρωση συμφωνιών μερικές φορές ενθάρρυναν το παράλογο, όπως η εταιρεία λευκής επιταγής που συνδέεται με την τενίστρια Σερένα Γουίλιαμς –με το όνομα Jaws Spitfire Acquisition- που αγόρασε μια εταιρεία εκτύπωσης 3D.

Ορισμένες συναλλαγές φαίνονται οικείες στο μάτι, όπως η πώληση της boutique επενδυτικής τράπεζας Perella Weinberg σε SPAC σε μια λογική αποτίμηση και με λογικό επιχειρηματικό πλάνο. Άλλες μπορεί να χρειαστούν καιρό για να εκτιμηθούν. Η συμφωνία για την εταιρεία WeWork, που απέτυχε παταγωδώς στην προσπάθειά της να μπει στο χρηματιστήριο με τον παραδοσιακό τρόπο της αρχικής δημόσιας εγγραφής το 2019, είναι μια τέτοια περίπτωση. Άλλες, όπως οι αγορές εταιρειών startups ηλεκτρικών αυτοκινήτων όπως οι Nikola και Lucid Motors ίσως δεν φτάσουν ποτέ να ανταποκριθούν στην αρχική ευφορία.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ μόλις άρχισε να αναβαθμίζει την λειτουργία της στην πιστοποίηση συμφωνιών SPAC. Πρόσφατα, η υπηρεσία προειδοποίησε τα οχήματα αυτά σχετικά με τη χρήση αισιόδοξων προβλέψεων στην προώθηση των επιλεγμένων εταίρων συγχώνευσης. Όμως, υπάρχουν πολλά ακόμη που μπορεί να κάνει.

Μια πειθαρχημένη, χρήσιμη αγορά μπορεί να αναδυθεί. Στο ενδιάμεσο, οι επενδυτές που δεν είναι εξοικειωμένοι με το πώς έχει δομηθεί ένα SPAC θα δυσκολεύονται να ξεχωρίσουν ένα από τα λαμπερά σκυλιά του Τζεφ Κούν από ένα άχρηστο σκύλο. Αυτή η συλλογή άρθρων του Breakingviews καταγράφει την ιστορία των SPAC μέχρι σήμερα και το πώς μπορεί να τελειώσει.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Partners