Εν αναμονή της χρηματοδοτικής ανάσας των 330 εκατ. ευρώ, ο κλάδος της εστίασης μετρά τις δυνάμεις του το πρώτο Σαββατοκύριακο λειτουργίας του μετά το lockdown. Η πλατφόρμα για τις αιτήσεις των επιχειρήσεων εστίασης στο πρόγραμμα επιδότησης, αναμένεται να ανοίξει -εκτός απροόπτου- την ερχόμενη Δευτέρα 10 Μαΐου.

Με βάση τους υπολογισμούς της κυβέρνησης περίπου 34.000 από τις 77.000 επιχειρήσεις του κλάδου θα ωφεληθούν.

Το μέτρο αφορά ακόμη και francise επιχειρήσεις που έχουν παρουσιάσει πτώση του τζίρου τους κατά 20% σε σχέση με πέρυσι. Έτσι, θα λάβουν την επιδότηση με σκοπό τη χρήση της ως κεφάλαιο κίνησης για τα έξοδα των πρώτων μηνών.

Αξίζει να σημειωθεί πως το μέγιστο ποσό ενίσχυσης έχει οριστεί στο 7% του συνολικού τζίρου του 2019 και πάντως όχι πάνω από 100.000 ευρώ, ενώ το συνολικό ποσό θα είναι μη επιστρεπτέο.

Πρόκειται για το πλαίσιο ενίσχυσης της εστίασης που ανακοινώθηκε στις αρχές Απριλίου, το οποίο θα έχει προϋπολογισμό περί τα 330 εκατ. ευρώ, στοχεύοντας να δώσει κεφάλαια κίνησης στις επιχειρήσεις, για τους 2 με 3 πρώτους μήνες λειτουργίας τους.

Αιτήσεις

Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται μέσα από το Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων στη διεύθυνση www.ependyseis.gr.

Οι αιτήσεις θα γίνονται δεκτές μέχρι τις 31 Ιουλίου 2021, ενώ εκτιμάται ότι οι πρώτες εκταμιεύσεις θα γίνουν στα τέλη Μαΐου – αρχές Ιουνίου.

Τα κριτήρια ένταξης

α) Μείωση ετήσιου τζίρου 2020 σε σχέση με το 2019 μεγαλύτερο ή ίσο του 30%.
β) Για τις επιχειρήσεις που συστάθηκαν εντός του 2019 για την πτώση του τζίρου υπολογίζεται ίσος αριθμός ημερών λειτουργίας.
γ) Συσταθείσες επιχειρήσεις εντός του 2020 μπαίνουν αυτοδικαίως στη δράση.
δ) Επιχειρήσεις εστίασης που ήταν σε στάδιο κατασκευής το 2019 και ξεκίνησαν να έχουν έσοδα το 2020 αντιμετωπίζονται ως συσταθείσες εντός του 2020.
ε) Επιχειρήσεις εστίασης που είναι υπόχρεες σε υποβολή περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ.

Ένας στους πέντε δεν άνοιξε ποτέ

Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς των ενώσεων εστίασης από τις 80.000 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο σε ολόκληρη τη χώρα, το 20% δεν άνοιξαν, είτε για οικονομικούς λόγους, είτε γιατί δεν διαθέτουν εξωτερικό χώρο, είτε γιατί περιμένουν το άνοιγμα του τουρισμού στις 15 Μαΐου.

Ένα από τα αιτήματα των εστιατόρων που ήταν να δοθεί κεφάλαιο επανεκκίνησης προκειμένου να μπορέσουν να τροφοδοτήσουν τα καταστήματά τους, φαίνεται πως θα υλοποιηθεί στις 10 Μαΐου, όταν ανοίγει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις.

Μέσα στον Ιούνιο οι πρώτες πιστώσεις

«Η αντίδραση της Κυβέρνησης ήταν άμεση, ειδικά σε ότι αφορά την ρευστότητα στην αγορά», εκτίμησε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης, μιλώντας το πρωί του Σαββάτου στον ΑΝΤ1.

Αναφορικά με τη δράση για την επανεκκίνηση της εστίασης, τόνισε ότι η κυβέρνηση αναμένει το πράσινο φως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθώς το πρόγραμμα πρέπει να λάβει έγκριση. «Ελπίζω ότι μέσα στην άλλη εβδομάδα θα ανοίξει η πλατφόρμα για να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να κάνουν τις αιτήσεις τους», εκτίμησε ο υφυπουργός.

«Η εκταμίευση των χρημάτων που προέρχονται από πόρους του ΕΣΠΑ θα έρθει γρήγορα, όχι αυτόματα όπως με την Επιστρεπτέα Προκαταβολή, αλλά σύντομα, θεωρώ ότι μέσα στον Ιούνιο θα γίνουν οι πρώτες πιστώσεις, αλλά τόσο οι επιχειρήσεις όσο και οι προμηθευτές τους, γνωρίζοντας το ποσό που περιμένουν θα μπορούν να κάνουν το “κουμάντο” τους», προσέθεσε ο κ. Τσακίρης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
PODCAST ΒΑΒΕΛ – Γ. Θωμάτος (αντιπρ. Delphi Forum): Ένα συνέδριο δεν είναι μόνο αυτό που γίνεται πάνω στην σκηνή
Οικονομία |

PODCAST ΒΑΒΕΛ – Γ. Θωμάτος (αντιπρ. Delphi Forum): Ένα συνέδριο δεν είναι μόνο αυτό που γίνεται πάνω στην σκηνή

4 μέρες, 150 θεματικές – Οι σημαντικοί καλεσμένοι και ο Ζελένσκι – Ο νέος θεσμός των Μεγάλων Συζητήσεων για την Ελλάδα, η σημασία του φόρουμ, η διοργάνωση και οι δυσκολίες