Ευάλωτα σε παράγοντες κινδύνου που έχουν να κάνουν με το Περιβάλλον και την Κλιματική Αλλαγή είναι το ένα τρίτο των εταιρικών δανείων στην Ευρωζώνη, γεγονός που αφήνει έκθετα σε τεράστιες ζημιές και τα αντίστοιχα τραπεζικά ιδρύματα της περιοχής, σύμφωνα με σημερινή έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ακραία καιρικά φαινόμενα, πλημμύρες, ξηρασίες, πυρκαγιές αύξηση της στάθμης των θαλασσών συνιστούν ένα μέτωπο ολοένα αυξανόμενης επικινδυνότητας που απειλεί τις επιχειρήσεις της Ευρωζώνης, άρα τα δανειακά ανοίγματα που έχουν και τα τραπεζικά ιδρύματα που έχουν χορηγήσει τα δάνεια αυτά. Και μάλιστα ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος στις χώρες του Νότου, όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ισπανία.

Η έρευνα της ΕΚΤ που προσπάθησε να αναλύσει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στον χρηματοπιστωτικό τομέα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το 30% των εταιρικών δανείων της περιοχής είναι ευάλωτα στους κινδύνους αυτούς. Γεγονός που καθιστά ακόμη πιο πιεστική την ανάγκη δραστικών αποφάσεων για τη μείωση των ρύπων, καθώς η ζημιά για τον επιχειρηματικό και τραπεζικό κλάδο, αλλά και τις οικονομίες ευρύτερα μπορεί να είναι τεράστιος.

Στη νότια Ευρώπη, το 18% του εταιρικού δανεισμού είναι πολύ ή εξαιρετικά ευάλωτος σε ακραία καιρικά φαινόμενα, με αποτέλεσμα και οι τράπεζες της περιοχής να έχουν μεγαλύτερη έκθεση σε πολλαπλούς περιβαλλοντολογικούς κινδύνους. Σύμφωνα με την έκθεση της ΕΚΤ, για τις τράπεζες της Ισπανίας και της Πορτογαλίας το ρίσκο για τις τράπεζες φτάνει το 40%, ενώ για ορισμένες από τις ελληνικές τράπεζες εκτοξεύεται στο 80%!

Θυμίζουμε πως μόλις λίγες μέρες πριν και η Κριστίν Λαγκάρντ, σε δηλώσεις της, είχε επισημάνει πως η κλιματική αλλαγή είναι ένας παράγοντας που επηρεάζει τη στρατηγική και της ίδιας της ΕΚΤ δεδομένου πως έχει αντίκτυπο στη σταθερότητα των τιμών. Μάλιστα στο πλαίσιο της αναθεώρησης που διεξάγει στους στόχους και τη στρατηγική της, η Τράπεζα προσανατολίζεται να προσθέσει στα στοιχεία που καταγράφει για τη διαμόρφωση της νομισματικής της πολιτικής και το ρίσκο των περιβαλλοντολογικών και κλιματικών κινδύνων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green